Son zamanlarda monitörlerde panel/piksel sorunları mı arttı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Towande
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 40

Towande 107

Üstün
Son zamanlarda forumlarda yeni alınmış monitörlerde ölü piksel, renkli/patlayan pikseller, çizgilenme ve anlık görüntü bozulması yaşayan insanlara çok sık denk gelmeye başladım. Bana mı öyle geliyor yoksa son birkaç yılda monitörlerin kalite kontrolü gerçekten düştü mü?

Özellikle yüksek Hz IPS ve OLED'lerde bu tarz konular daha fazla gözüme çarpıyor. Tabii bazı vakalar ekran kartı sürücüsü, DP/HDMI kablosu, HDR/VRR gibi şeylerden de çıkabiliyor.

Siz son dönemde monitör aldığınızda herhangi bir sorun yaşadınız mı? Panel sorunları gerçekten arttı mı, yoksa forumlarda doğal olarak sadece problem yaşayanları gördüğümüz için mi öyle geliyor?

Söyleyeceklerim tamamen tahmine ve gördüklerime dayalı. Piyasayı 2021 sonundan beri takip etmiyorum açıkçası ama "iyi ve bilinen" diye tabir edebileceğimiz ASUS, MSI gibi markaların 1080P IPS panelli monitörleri artık daha ulaşılabilir olduğundan (PC toplayacak kişilerin minimum standart bütçesi 60.000 TL ila 80.000 TL arasında, lüks tüketime göre ulaşılabilir bence 1080P monitörler.) ve standart altı(?) kaldığından genel panel kalitesi daha düşmüş olabilir.

2019-2021 arası 1080P TN mi VA mı IPS mi denirdi sistem toplayacaklar yani TN vs VA vs IPS karşılaştırması yapardı, standart 1080P idi panel seçimi de oynadığınız oyuna göre idi. Tabii gelişen teknoloji ve upscaling falan derken artık standart yavaştan 1440P + OLED panel oluyor gibi, bundan dolayı da standart kaydığından dolayı daha giriş-orta seviyenin panellerini "iyi" dediğimiz firmalar da çok umursamıyor olabilir.

Ben ASUS TUF GAMING VG249Q5R 1080P 200Hz IPS monitör aldım 2 ay önce falan. Sorun yaşamadım açıkçası, giriş-orta seviyede çok önerilen bir model olmasa da şimdilik bir sorun yok. Bir tek RTX 3060Ti'ın 9 Eylül 2026 tarihli en yeni sürücüsünü indirdiğimde renklerin bir solup bir değişmesi gibi garip bir sorun yaşadım sürücü kaynaklı, HDR ayarını açınca geçti.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…