Esenlikler.
Özellikle sosyal medyada rastlanan durumdur. Yaklaşık 1 yıldır sosyal medya kullanmıyorum ancak arkadaşımın attığı basit bir videoya tıkladıktan sonra sadece 1-2 defa aşağıya kaydırmam, bu tarz videoları görmem için yetiyor. Genellikle de erkekleri aşağılayan videolara denk geliyorum ben, kadın versiyonları da çok.
Ev işleri, sosyal statü, toplumsal roller, kültür... Herhangi bir konuda kafalarına göre norm belirliyorlar. "Erkeksen şunu yapacaksın, kadınsan şunu yapacaksın." gibisinden sözleri gördüğüm ve duyduğum her an büyük bir sınama içerisinde hissediyorum kendimi. Tabii böyle şeyleri olabildiğince umursamamak gerek. Nihayetinde eli tutan video atıyor, yorum yazıyor. Benim asıl anlamlandıramadığım şey, toplum içerisinde bu insanların hiç de azımsanmayacak sayılara ulaşması. Neyse ki öyle ya da böyle, gerçek hayatta durumlar genelde daha farklı işliyor.
Her iki cinsiyet de doğası gereği bazı durumların içerisinde doğar. Bu durumların kimisi biyolojik, kimisi toplumsaldır. Her iki açıdan da cinsiyetlerin zorluk yaşadığı alanlar oluyor. Erkeksen güçlü olmanı, birçok alanda becerikli olmanı, para kazanmanı (zengin olmanı) isterler ve ağlamak, gerilmek, üşümek, karar verememek gibi her insanın başına gelebilecek basit şeyleri bile yapmamanı beklerler. Bu sebepten ötürü çoğu erkek duygularını bastırarak, bir tarafı eksik şekilde büyür. Aslında erkeklerin içindeki çocuğun bir türlü ölmemesi de bana kalırsa bundan kaynaklı.
Kadınsan her türlü konuda kısıtlanma potansiyelin vardır. Sırf güldüğün için bile günah işlediğini düşünenler olur, taciz edilme ihtimalin bir erkeğe göre çok daha fazladır, sırf birey olmak istediğin için değişik tepkilerle karşılaşabilirsin, ailene bağlı olarak sürekli arka plana atılabilirsin vs. vs. Her iki cinsiyet için de uzayıp gidecek, sayfalarca zorluk var.
Durum böyleyken birbirimize yardımcı olmak yerine hâlâ bir tarafı aşağılayıp diğer tarafı yüceltmek gibi saçma yöntemlere başvuruluyor. Üstelik her ülkenin kültürü farklı olduğu için bu ülkede bir kadının yaşadığı zorluğu başka bir ülkede bir erkek yaşayabilir. Tersi de geçerli.
Ayrımcılığı feminizme bağlayan veya "diva" gibi kelimelerle bağdaştıran insanların varlığı ekseriyetle manasız. Umarım ya kendilerine bir yaşam amacı kazanırlar ya da destekledikleri bu ayrımcılıktan en çok kendileri etkilenirler.
Sizlerin de düşünceleri varsa okumak isterim. Sevgiler.