Jeff_Hardy

Becerikli
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarım sürekli donuyor. Her 15-20 dakikada bir, belirsiz zamanlarda bilgisayar bir anda komutlara tepki vermemeye başlıyor akabinde mouse bile hareket etmeyecek şekilde tümden gidiyor, tuştan kapatmak zorunda kalıyorum ya da ''Critical Process Died'' siyah ekranı verip çöküp yeniden başlıyor.

Adsız.webp

Bu esnadan 1-2 dakika sonra bilgisayar tamamen donduğu için hiçbir komuta tepki vermiyor mecbur telefonla çektim. SSD'nin sağlık durumu %95 ve HDD Sentinel ve crystaldiskinfo ile baktığımda hiçbir hata vermiyor, ortalama 50-60 derece sıcaklıklarda geziyor üstünü daha hiç görmedim. SSD Samsung PM981 modeli.

Bilgisayara daha dün format attım, driverların hepsini tek tek Huawei'den temin ederek kurdum. NVMe kontrolcüsü olarak Samsung'un da driverını indirdim, varken de aynı yokken de aynı. Memtest sonuçları aşağıdaki gibi;

WhatsApp Image 2026-01-10 at 18.49.17 (1).jpeg

WhatsApp Image 2026-01-10 at 18.49.17 (2).jpeg

WhatsApp Image 2026-01-10 at 18.49.17.jpeg

Ekranı bölerek hep görev yöneticisini görecek şekilde çalıştım, 5 kere aynı sorun meydana geldi. Bilgisayar ne zaman donmaya başlarsa ya da komutlara tepkisiz kalıp akabinde donduğunda hep SSD kullanımı %100 oluyor gönderide attığım gibi. Başta NVMe driverları eksik diye olduğunu düşünüyordum ancak tüm driverların en güncel versiyonunu kurdum, ona rağmen SSD kullanımı bir anda %100 oluyor bu esnada hiçbir okuma-yazma işlemi olmuyor, 1-2 dakika sonra ise tamamen bilgisayar mause bile hareket etmeyecek şekilde donuyor.

Güç seçeneklerinde PCIe güç tasarrufu kapalı, sabit disk kapatma süresi 0'a ayarlı, tüm driverlar güncel ve SSD'nin sağlık durumu %95, hiçbir uyarı vs'de vermiyor. Hatta servislerden Windows Search ve SysMain servislerini kapattım ancak sorun hala devam ediyor. Bilgisayar resmen kullanılamaz hale geldi, SSD ilk şüpheli olmasına rağmen hem sadece 30 TB yazma-okuma verisi olması hem de 95 sağlığından dolayı sorunun ondan olmadığını düşünüyorum. Acil yardımlarınızı ve fikirlerinizi rica ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok sinir bozucu bir şey yapay zekâya sordum ve aşağıdaki çözümü içeren bir yol paylaştı. İsterseniz deneyin, belki küçük de olsa bir ihtimal işe yarar.

Çok sinir bozucu bir şey yapay zekâya sordum ve aşağıdaki çözümü içeren bir yol paylaştı. İsterseniz deneyin, belki küçük de olsa bir ihtimal işe yarar.

Merhaba, maalesef öyle. Çalışma saati 6500 küsür saat olan bir Samsung SSD'de böyle hataların nasıl olduğunu aklım almıyor. Size cevap verirken dahi 3 kere siyah ekran yedim. Ben de çok yapay zekayla konuştum ancak işin içinden çıkamadım, burada yazılanların çoğunu yaptım fakat durum değişmedi. Crystaldiskinfo'daki görüntü ise şu şekilde;

1768126007605.webp

Yapay zeka bunu çok kere Controller çökmesi olarak yorumluyor ve SSD'yi güvensiz buluyor.

Merhaba, maalesef öyle. Çalışma saati 6500 küsür saat olan bir Samsung SSD'de böyle hataların nasıl olduğunu aklım almıyor. Size cevap verirken dahi 3 kere siyah ekran yedim. Ben de çok yapay zekayla konuştum ancak işin içinden çıkamadım, burada yazılanların çoğunu yaptım fakat durum değişmedi. Crystaldiskinfo'daki görüntü ise şu şekilde;

Eki Görüntüle 217527

Yapay zeka bunu çok kere Controller çökmesi olarak yorumluyor ve SSD'yi güvensiz buluyor.
Cihazın garantisi bittiğine göre maalesef yapılacak tek şey yeni bir SSD'ye geçmek gibi görünüyor fiyatlar da iyice şişti gitti ama. @Caner Uncu hocam sizce ne yapmalı?

Aldığınız mavi/siyah ekranın kaynağı donanımsal arıza kaynaklı olabiliyor. Eğer dump dosyası varsa paylaşın, analizini yapar arkadaşlar.

SSD arızası varsa dump dosyası oluşmama ihtimali de var. Paylaştığınız değerlere göre bir sorun yok gözüküyor diskte ancak yine de teyit etmek amacıyla farklı diskle deneyin. Eğer sorun çözülürse sebep SSD'dir.

Aldığınız mavi/siyah ekranın kaynağı donanımsal arıza kaynaklı olabiliyor. Eğer dump dosyası varsa paylaşın, analizini yapar arkadaşlar.

SSD arızası varsa dump dosyası oluşmama ihtimali de var. Paylaştığınız değerlere göre bir sorun yok gözüküyor diskte ancak yine de teyit etmek amacıyla farklı diskle deneyin. Eğer sorun çözülürse sebep SSD'dir.
Merhaba, sistem bileşenlerinden başka ne buna sebep olabilir, RAM testinden de sağlam çıktığına göre? Dumb dosyası oluşturmadı diye hatırlıyorum, nereye oluşturuyor? Varsa buraya atayım analiz edelim.

Cihazın garantisi bittiğine göre maalesef yapılacak tek şey yeni bir SSD'ye geçmek gibi görünüyor fiyatlar da iyice şişti gitti ama. @Caner Uncu hocam sizce ne yapmalı?
SSD zaten aldım ancak sorun gerçekten SSD'de mi onu kestirmeye çalışıyorum, yeni SSD ile de aynı hataları alırsam ciddi masrafa sokmuş olacak beni. Gemini ve Chat ikisi de sorunun SSD'de olduğuna mutabık, ancak SSD'de NVMe Controller hataları hariç bir problem görünmüyor. Üstelik daha 6 yıllık SSD ve Samsung, nasıl bu kadar ömrü erken bitebiliyor aklım almıyor.