Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Star Wars Battlefront serisini bilirsiniz. 2004'ten beri aramızda olan bu seri ilk başta Pandemic tarafından geliştiriliyordu ve LucasArts tarafından yayınlanıyordu. 2004 yılında Battlefront 1, 2005 yılında Battlefront 2 çıktıktan sonra Free Radical tarafından geliştirilen Battlefront 3'ün 2009 yılında çıkması bekleniyordu. Fakat oyun neredeyse hazır olmasına rağmen bir anda iptal edildi.

Daha sonra Disney, Lucasfilm'i satın alıp LucasArts'ı kapatınca Star Wars oyun hakları EA'ye verildi. EA de önce 2015 yılında reboot edilmiş Star Wars Battlefront'u piyasaya sürdü. Battlefront çok da iyi eleştiriler almadı, zira oyunda içerik eksiği vardı ve ek olarak yeni gelen içerikler paralı DLC olarak eklenmişti.

Daha sonra 2017 yılında EA, Star Wars Battlefront II'yi piyasaya sürdü. Fakat oyun ilk çıktığında ağır derecede eleştirildi. Bunun en büyük nedeni oyunun mikro ödeme ve loot box sistemiydi. Oyunda Darth Vader ve Luke Skywalker olarak oynamak bile mümkün değildi, zira iki karakteri açmak 120.000 (60.000 * 2) kredi gerektiriyordu. 120.000 kredi biriktirmek de 80 saat oynamayı gerektiriyordu. Bu durumdan dolayı oyun ciddi manada eleştiri aldı. Fakat 2018 yılında oyunun ilerleme sistemi tamamen baştan yapılarak bu olay kaldırıldı.

Bu noktadan sonra oyun birçok güncelleme alarak yeni içerikler kazanmaya devam etti. 2019 yılının sonunda Battlefront II oyuncu sayıları inanılmaz derecede artmıştı. O dönemde The Rise of Skywalker filmi vizyona girmişti ve filmdeki içerikler Battlefront II'ye eklenmişti. Ek olarak Battlefront II Celebration Edition çıkmıştı, bu sürümde o güne kadar çıkan tüm kostümler (2017 ön sipariş bonusları hariç) direkt açık geliyordu. 2019 sonu ile 2020 Nisan ayı arasında Battlefront II oyuncu sayıları tavan yapmıştı, herkes çok mutluydu.

Fakat EA bir anda Nisan 2020'de Battlefront II desteğini kesti. Benzer dönemde Battlefield V desteğini de kesti. Bunun nedeni Battlefield V'in başarısız performansı ve Battlefront 1 ve 2'nin ciddi satış yapmasıydı. EA'nin bunu önemsemesinin en büyük nedeni şuydu: Star Wars oyunu yapıyorsanız satışlarınızdan %20'lik bir tutar Disney'e gidiyordu. Battlefront serisinin 14 ve 9 milyonluk satışlarının %20'sinin Disney'e gidip Battlefield V gibi tamamen EA'ye ait bir markanın iyi satış göstermemesi de EA'nin işine gelmedi.

Battlefront II ve Battlefield V desteği kesildikten sonra EA, Battlefield 2042 üzerinde çalışmaya başladı. EA'nin amacı ölmeye doğru giden Battlefield serisini canlandırmaktı. Maalesef Battlefield 2042 çıktığında bir hayal kırıklığı oldu. Battlefield serisini kurtaramayıp daha da aşağı çektiği gibi Star Wars hayranlarını da 2020 yılında desteği kesilmiş bir oyunla baş başa bıraktı.

O günden beri belli istisnalar dışında (Ocak 2021'de Battlefront II, Epic Games tarafından ücretsiz verildiğinde oyuncu sayıları artmıştı) Battlefront oyuncu topluluğu epey seyrek bir durumdaydı. Steam'de 1000-2000 kişi ancak oynuyordu.

Fakat bu ayın başında 4 Mayıs'ta işler değişmeye başladı. Normalde 4 Mayıs Star Wars gününde tüm Star Wars oyunlarının oyuncu sayıları artar. Fakat bu artış kalıcı olmaz ve 3-4 gün içinde tekrar eski oyuncu sayılarına döner.

Ancak Battlefront II için bu durum geçerli olmadı. Çünkü büyük Battlefront YouTuber'ları Battlefront 3 baskıları yapmaya başlayınca Star Wars hayranları da tekrardan Battlefront II oynamaya başladı. Şu anda Battlefront II'nin anlık Steam oyuncu sayısı 10.667'ye çıkmış durumda:

1748027768017.webp

Kaynak: https://steamdb.info/app/1237950/charts/

En son oyuncu rekoru 2021'in başında oyun Epic tarafından ücretsiz dağıtılınca kırılmıştı. Fakat daha şimdiden bu oyuncu rekoru kırılmış durumda.

Ancak Battlefront topluluğu yarın büyük bir etkinliğe hazırlanıyor. 24 Mayıs 2025'te Star Wars hayranları Battlefront II'ye tüm platformlarda (PS4, Xbox One, Steam, Epic Games, EA) tekrar giriş yapacak ve oyuncu sayısı rekorunu kırmaya çalışacak. Ek olarak sosyal medyada da #Battlefront3 etiketi ile paylaşım yaparak hem EA, hem de Disney'e baskı yapacak.

Bu etkinliği ilk duyuran YouTube kanalı Bombastic oldu:

Fakat daha sonra Kyber geliştiricileri de bu etkinliği duyurdu:

Yani Battlefront topluluğu yarın gücünü göstermeye hazırlanıyor.

Eğer siz de Star Wars Battlefront II'ye sahipseniz şimdiden indirip kurmanızı öneriyorum. Yarın hep birlikte tekrar toplanıp sesimizi duyuralım ve Battlefront topluluğunun gücünü gösterelim. EA ve Disney'e baskı yapıp yeni bir Battlefront oyununa ışık verilmesini sağlayalım.

Bakalım, EA ve/veya Disney sesimizi duyacak mı? :)

BF'nin klonu bir oyunun 3. istemek yerine, EA iyi değil haklarını başkalarına satma baskısı yapsalar güzel olur muş. DICE çünkü oyun motoru dışında çok da vizyonlu bir firma değil. BF yine alternatifi çok olmayan bir oyun olduğundan günümüze kadar geliyor. Çok sevsem de geliştirici firmanın kendine bir şeyler kattığını hiç görmedim. Her zaman sorunlu bir çıkış yaptılar, görsellik dışında pazarlayacakları pek bir şey yoktu. CoD ile bile PS4 döneminin başında bunun sidiğini yarıştırıyorlardı. Sonra aralarındaki fark iyice açıldı. CoD şu an sadece FIFA ile yarışıyor. Yani bu türde bile başarılı bir ekip değil.

Tabii Respawn desteği ile bazı şeyler değişebilir. Ama açıkcası yeni BF'ye bir rahatlatıcı gözüyle bakıyorlar. Kötü çıkacağını sanmıyorum, ama BF'nin gidişatı diğer hikayeli veya çok oyunculu serileri etkileyecektğir. Eğer kötü giderse EA DICE'dan bile vazgeçebilir. Yani sadece motor geliştirme firması olarak bırakırlar. Zaten FIFA'dan istedikleri dönüşü alıyorlar. Aynı Valve dönerler, ama tabii Valve göre daha dengesiz bir firma olduklarından oyuncularla bağları tamamen kopar.

Kısaca ben EA'ya yapılan baskının, arzuladığınız BF3 getireceğine inanmadığım gibi, çok riskli bir şekilde seriye olan son çiviyi de çaktırmış olacağınızı düşünüyorum.

İlk oyunu betasında oynamıştım. Ama açıkcası BF varken alma ihtiyacı duymadım. İkinci oyunu da ücretsiz olunca oynamıştım, ama BF'ye göre içerik olarak da çok azdı. Yani uzun süre vakit ayırılacak bir oyun değil.

Ücretsiz dağıtım dışında bu seriye %80 indirim çok fazla yaptılar. Yani aslında satış oranları da bir oyun için yeterli değil. Genelde ilk hafta ve üç ay satışları önemlidir. En çok parayı o dönem kazanırlar. O dönemlerde açıkcası ben BF klonu olduğu bariz ve bunun üzerinden eleştiri alan EA'nın Battlefrontlarının çok sattığını sanmıyorum. Eski SW BF'ler çok daha keyifliydi mesela. Bunlara halen multi modlar yapıp oynayanlar var. Ama açıkcası EA için bu oyuncu sayıları yeterli değil. SW sahipleri için de büyük ihtimalle değil.

Star Wars da artık yeni kitle de gideri olmayan bir marka. Bu yüzden EA üzerinden firmaya bir şey dayatmak yerine, başka yerlerde tepki göstermek daha mantıklı olacaktır. EA açısından en azından böyle garantisi olmayan bir IP'ye oyun gelmez. EA BF tutarsa sonrasında açıkcası Medal of Honor yapacak gibi hissediyorum. Battlefront'u yapacak BF'cinin de kalmadığına eminim. Çok fazla işten çıkarma yaptılar. Artık daha çok Respawn odaklı gidiyorlar, Respawn da eski IW(CoD 1-2 MW1 ve MW2 yapanlardan) ekibinden oluşuyor.

Ne EA ne de Ubisoft bu marka ile iyi iş yapamaz. Marka sahibinin de bu konuda bir piyasa araştırması yok. Yani kötü sonuçlardan sonra oyun yapmaları için bir şeyler yapacağını sanmıyorum.

Son düzenleme:
Kyber, Star Wars Battlefront II için özel sunucular sağlayan bir sistem. Star Wars Battlefront II maalesef özel sunucu ve Server Browser desteğine sahip olmadığı için bazı hayran geliştiriciler Kyber adlı bir sistem geliştirdi.

İlk sürümü olan Kyber V1 tamamen tarayıcı tabanlıydı ve oyunu siz elle başlatıyordunuz. Ayrıca mod desteği de yoktu, modlu sunuculara giriş yapmak için modları elle kurmanız ve öyle başlatmanız gerekiyordu.

Daha sonra Kyber'ı baştan aşağıya yenileyip Kyber V2 sürümünü geliştirdiler. Şu anda Beta Playtest aşamasında ve ben de oynuyorum. Bazı hataları var, mesela bazen oyun çat diye çökebiliyor. Ayrıca başka bug'lar da mevcut. Fakat bu sürümün V1'den en büyük farkı bilgisayara kurulan bir Launcher'ı olması. Bu sayede oyununuzu algılayıp otomatik olarak başlatabiliyor. İkinci olarak, bu sürümde otomatik mod yönetimi özelliği mevcut. Artık modları siz kurmakla uğraşmıyorsunuz, kendisi otomatik olarak Nexus Mods'tan indirip kuruyor ve oyunu otomatik olarak modlu başlatıyor. Son olarak Kyber geliştiricileri bu sunucularda bilinen Battlefront II exploit'lerine karşı koruma getirmiş durumda. Yani yaygın olarak bilinen Cinematic Camera hilesi ve diğer birçok hile burada işlemiyor.

Umarım anlatabilmişimdir. :)

Kyber, Star Wars Battlefront II için özel sunucular sağlayan bir sistem. Star Wars Battlefront II maalesef özel sunucu ve Server Browser desteğine sahip olmadığı için bazı hayran geliştiriciler Kyber adlı bir sistem geliştirdi.

İlk sürümü olan Kyber V1 tamamen tarayıcı tabanlıydı ve oyunu siz elle başlatıyordunuz. Ayrıca mod desteği de yoktu, modlu sunuculara giriş yapmak için modları elle kurmanız ve öyle başlatmanız gerekiyordu.

Daha sonra Kyber'ı baştan aşağıya yenileyip Kyber V2 sürümünü geliştirdiler. Şu anda Beta Playtest aşamasında ve ben de oynuyorum. Bazı hataları var, mesela bazen oyun çat diye çökebiliyor. Ayrıca başka bug'lar da mevcut. Fakat bu sürümün V1'den en büyük farkı bilgisayara kurulan bir Launcher'ı olması. Bu sayede oyununuzu algılayıp otomatik olarak başlatabiliyor. İkinci olarak, bu sürümde otomatik mod yönetimi özelliği mevcut. Artık modları siz kurmakla uğraşmıyorsunuz, kendisi otomatik olarak Nexus Mods'tan indirip kuruyor ve oyunu otomatik olarak modlu başlatıyor. Son olarak Kyber geliştiricileri bu sunucularda bilinen Battlefront II exploit'lerine karşı koruma getirmiş durumda. Yani yaygın olarak bilinen Cinematic Camera hilesi ve diğer birçok hile burada işlemiyor.

Umarım anlatabilmişimdir. :)
Teşekkür ederim gayet güzel anlattınız.