Şu an okuduğunuz kitabı ve yorumunuzu paylaşın

Makaleler
87
Merhaba, bu başlığı sürekli canlı kalacak şekilde açıyorum, umarım aktif kalır. Kayıp Rıhtım Forum'da görmüştüm, burada da açılabilir.

Kullanım şekli: O an okuduğunuz kitabın o an çekilmiş fotoğrafıyla birlikte birkaç cümle yazmanız yeterli.
Fiziksel kitap olabileceği gibi e-kitap ve sesli kitap da paylaşabilirsiniz.
Konunun amacı: Kitaplar hakkında küçük fikirler sunmak ve okuyacak kitap arayanlara öneri oluşturmak.

Benzeri bir konu, yeni aldığınız kitaplar için:

Ben başlıyorum:
Tükenmişliğin dibindeyken hayata geri dönme ve anlam bulma temasını kitaplar üzerinden tatlı bir üslupla anlatıyor. — Hyunam-Dong Kitabevi.

Screenshot_20250421_190256_Storytel.webp

Direkt kitabı anlatayım ben. Son zamanlarda Jack London'ı keşfettim, kitapları gerçekten sarıyor. Adem'den önce kitabında karakterimiz sabahları normal yaşamında, geceleri uyuduğunda ise geçmiş insansı yaşamıyla gidip geliyor. Evrime dair güzel bilgiler de serpiştirmiş araya.

Biraz, minnacık uzun oldu ama bende bir şeyler yazdım.

En son okuduğum kitaplardan biri olan Yu Hua’nın Yaşamak adlı romanını yorumlamak istiyorum.

Kitap, Çin’in kırsalında geçen Fugui adlı bir adamın hayat yolculuğunu konu alıyor. Fugui'nin yaşadığı zorluklar ve acılar üzerine yoğunlaşsa da, aynı zamanda Çin'in toplumsal yapısına ve bu toplumun geçirdiği dönüşüme de ışık tutuyor.

Bana kalırsa kitabın temel teması, hayata her türlü zorluğa rağmen tutunmak. Yazar, olayları oldukça sade bir dille anlatmış. Ancak anlatım ne kadar basit görünse de, olayların içeriği o kadar sarsıcı ki, kitap hem okurken hem de okuduktan sonra insanda ağır bir etki bırakıyor.

Açıkçası ben kitabı bitirdikten sonra birkaç gün boyunca sürekli bu hikâyeyi düşündüm. Yolda yürürken, internette gezinirken ya da televizyonda bir şey izlerken bile bazı olayları farkında olmadan kitapla bağdaştırıyordum.

Bu kitabı kesinlikle herkese önerebilirim. Özellikle Dazai okumayı sevenler veya melankolik eserlerden hoşlananlar için çok uygun bir tercih olur. Ve her ne kadar melankolik bir yapıya sahip olsa da, oldukça akıcı ve kendini bir solukta okutan bir kitap.

Şuan okuduğum 3 kitap var. İkisi daha araştırma kafasında, diğeri ise kafa dağıtmalık roman.

Kafa dağıtmalık roman dedim de okuduğum şey hafif değil, Gogol'ün Ölü Canlar kitabını okuyorum. Hikayesi ilginç, sürikleyici. Fakat anlatım kısmında klasik Rus edebiyatı işte, betimle babam betimle. Uzakta bi köy varmış yolda geçerken görmüş de bi 10 sayfa ondan bahsediyor. Romanları genelde boş zamanlarımı değerlendirmek için okuyorum, maksat daha çok kitapla vakit geçirmiş olayım.

Onun dışındaki düzenli okumalarımı genelde bie konu hakkında araştırma olacak şekilde yapıyorum. Yaklaşık 2 hafta öncesine kadar Tolkien evrenine dair kitaplar okuyordum, ara verme kararı aldım.

Şu an uzun zamandır okumak istediğim Yunan Mitolojisine başladım. Stephen Kershaw isimli bir yazarın Yunan Mitolojisi Rehber Kitabı adlı eserini gördüm, araştırdım biraz, başlangıç için uygun olduğunu gördüm ve onunla başladım. Kitap güzel, Hesiodos ve Homeros gibi kaynakları karşılaştırarak yer yer alıntılar anlatıyor.

O kitaptaki okumalarımı ise Azra Erhat'ın Mitoloji Sözlüğü eseri ile destekliyorum. Malum, inanılmaz fazla isim var mitolojide, bir şeyleri yerine oturtmak için bu sözlük çok işe yarıyor. Oradan da en az ilk bahsettiğim kitaptan öğrendiğim kadar yeni şey öğrendim. Ayrıca Azra Erhat'ın anlatım dilini çok beğendim. Çok yalın, sade bir anlatımı var. Bol bol da alıntı var, anlatımk cidden güçlü.

Şu an fotoğraf çekme şansım yok ama internetten aldıklarımı koyayım.

images (13).webp

images (14).webp

Yukarıdaki arkadaşın attığı caps'ten sonra acaba Tolkien'den tırstım XD
Pek de öyle değil bence, kişiden kişiye değişen bir durum aslında. O uzun betimlemeler beni hiç rahatsız etmemişti, su gibi akmıştı kitap.

Tolkien'in diğer kitapları (Silmarillion, Bitmemiş Öyküler vs.) Yüzüklerin Efendisi'ne göre daha zor okunan kitaplar, ona rağmen baya keyifli bir okuma serüveniydi benim için.

Biraz hikayeyi ve detayları merak etmekte bitiyor olay, yoksa gerçekten zulüme dönebilir. Sadece Tolkien için değil, her yazar için geçerli belki de bu.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt