Su teması sonrası telefon garanti kapsamında mı değerlendirilir?

Emrah_8

Çalışkan
Bildiğiniz gibi, telefon markaları IP koruma sertifikalarının reklamını yapmaya seviyorlar; IP67 var, IP68 var diye. Lakin telefona su girince çoğu, tüketici hatası deyip işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Kanunlarda bu durum nedir?

Bayramdan önce talihsiz bir kaza sonucu Samsung S23 FE telefonumun üzerine, masadayken su döküldü. Sürahideki suyu çocuk masaya devirdi, içindeki su komple telefonun üzerinden boşaldı. Normalde S23 FE, IP68 sertifikalı bir telefon; bırakın su dökülmesini, 1.5 m derinlikteki suda 30 m su geçirmeme garantisi var. Lakin ne hikmetse önce hattı algılamadı. Hemen telefonu kapadım, hattı çıkardım. İyice sildim, kuruladım. 1-2 gün öyle bıraktım. Lakin açtığımda sürekli 'su var' uyarısı veriyordu. Bayramdan önceye denk geldiği için servise de gönderemedim. En son dün açıp baktığımda ekranda görüntü yoktu, şarj etmeye kalktığımda ötüyordu. Yetkili servisine gönderdim ben de.

Büyük ihtimalle servis, "kullanıcı hatası" deyip ücretli onarım isteyecektir. Bu konuda bir hakkım var mı, yoksa garanti dışı kaldığı için bu ücretli onarıma mecbur muyum? (Kasıma kadar garantisi devam ediyordu.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Genelde garantide su geçirmez değil, suya dayanıklı diye geri dönüş yapıyor yetkili servisler. Ücretli tamir teklif edebilirler, hazırlıklı olun. Sağları solları belli olmuyor. Siz yine de kötümser düşünmeyin. Sertifikalı telefonlarda yıllardır bunu yapabiliyor üreticiler. Bu konuda çok şikayet var.

Bu telefon denize, dereye, göle düşmedi. Düşse ona yönelik kalıntı izleri (toz, toprak vs) çıkardı içinden. Normal sudan etkileniyorsa IP68 sertifkası sahtedir diye düşünmeye başlarım. Üzerine su dökülünce geçiriyorsa nerede bu 1.5m su altında 30dk dayanıklık iddası...

Banada ücret isteyecekler gibi geliyor, nasıl bir tavır almalıyım karar veremedim. Sıfırı 25k şuan, sizce ne kadar bir masraf mantıklı olur bu telefon için? Kasımda 2 yılı dolacak.

Yasayı falan bilmiyorum ama hatalı üretim deyip geceler. Sertifika olması her ürünün dayanacağını garanti etmiyor.

Ben bi bir uğraşla garanti ziyareti sonucu Şu gecirmezlik özelliği gittiğini su geçirince öğrendiğim telefonumu ucretsiz yaptırmıştım. Ahize bozulmuştu, düzgün yapmamışlar. Sanki mahalle arası dükkana veriyoruz.

Günümüzde imkansız gibi bir şey. Kullanıcı hatası olması imkansız olan şeylere bile kullanıcı hatası diye diretiyorlar. Size de SIM yuvasını güzel kapatmamissiniz falan deyip geçiştirmeye çalışırlar. Tüketici hakem heyeti ile şansınızı deneyebilirsiniz.

İfadeler: 62
Banada kendi çıkarları doğrultusunda cevap verirler gibi geliyor. Bu ürünün garantisi 2 yıl mı, evet. IP68 ile suya, toza dayanıklı mı diyorlar, evet. Ama üzerine az bir şey su döküldü ve içine geçti. Ben telefonu alıp banyo yaptırmadığıma göre ürün bahsedilen özelliği çalışmıyor demekmiş. 1.5mde 30dk nasıl kalıyormuş aklım almıyor buna göre.

Samsung, ürününün arkasında durarak garanti süresi içersinde su alan IP68 serfikalı ürünü ücretsiz tamirini yapmıştır. Buradan teşekkür ediyorum. Konu kapatılabillir.

Son düzenleme:

O halde Samsung'un sıvı temasında garanti dışı bırakmadığı çıkarımını yapabiliriz. Apple sitesinde bile yazar ki iPhone'ler sıvı temasında direkt garanti dışı bırakılıyorlar.

O halde Samsung'un sıvı temasında garanti dışı bırakmadığı çıkarımını yapabiliriz. Apple sitesinde bile yazar ki iPhone'ler sıvı temasında direkt garanti dışı bırakılıyorlar.
Teknik olarak bir iddiayla, sertifikayla ürününü pazarlıyor. Yine teknik olarak garanti süresi içersinde ürünün arkasında durması gerek. Hem IPS68 sertifikasını öne sürerek- 1.5m suda 30dk dayanır diyerek- hem de buna su temas etmiş, garanti veremem demek mantık dışı zaten. THH'den yine haklı sonucu alırdım, sadece boş yere beklemiş olurdum. Ama görüğüm şey Samsungun ürünün arkasında durması. Samsung monitör vardı, oda garanti süresi içersinde bozuldu. Tamir edildi,tekrar bozuldu bu sefer ücret iadesi için başvurup ücret iadesini almıştım. Bu örnek davranışı diğer firmalarında göstermesi gerek. Göstermiyorsalar bilinçli tüketici ne yapacağına karar verir zaten.

Tüketici Kanunu (6502) madde 8 ve 13 gereği:

Satıcı, malın tanıtım ve reklamlarında verdiği beyanlara uymak zorundadır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…