Superonline, 1000 Mbps paketine geçtikten sonra kalitesizleşen bağlantı ve statik ip satışı

Lithochromatic

Çalışkan
Arkadaşlar, benim gibi bu sorunu yaşayan herkesten ricam bu konuyu ciddiyetle takip etmesi. @Recep Baltaş hocamızın da bu meseleye dikkat çekmesi hepimiz için büyük bir fark yaratabilir. Çünkü burada tamamen şirketin kâr amacı güderek kullanıcılarını nasıl mağdur ettiğine şahit oluyoruz!

Olayın başlangıcı:
Yaklaşık 2 hafta önce evime fiber/cam kablo döşendi ve paketimi 100 Mbps’ten 1000 Mbps’e yükselttim. Ancak sonrasında yaşadıklarım şöyle gelişti:
  • Paket değişiminden sonra hızım 100 Mbps’te kilitlendi.
  • Arıza kaydı açıldı, modem değiştirildi. (Sorun kullandığım eski Cat4 kablodan kaynaklıymış.)
  • Yeni modem (H3600P V9) ve Cat5e kablolarla devam ettim. Hızım 700-900 Mbps civarında oldu, bu benim için yeterliydi.
  • Asıl problem burada başladı: Oyunlar oynanamaz hale geldi, sesli sohbetlerde pingler uçtu!
CGNAT gerçeği:
  • Araştırma yaptım, yapay zekâya danıştım, sorunun %90 ihtimalle CGNAT (CGN IP havuzu) kaynaklı olduğunu öğrendim.
  • Test için Cat6 kablo aldım, hiçbir değişiklik olmadı.
  • CMD üzerinden tracert 8.8.8.8 testi yaptım, CGNAT’ta olduğum kesinleşti.
  • Çözümün tek yolu statik IP satın almaktı.
Superonline’ın tavrı:
  • Müşteri hizmetlerine defalarca anlattım; ben zaten parasını ödediğim interneti sorunsuz kullanmak istiyorum, ek ücret vermek istemiyorum dedim.
  • Israrla bana statik IP satmaya çalıştılar.
  • Şikayetvar’a yazdım → Şikayet linkim
  • Firma, sorunun CGNAT kaynaklı olduğunu kabul etti ve çözüm olarak statik IP satın almam gerektiğini resmi olarak söyledi.
Diğer ISS’lerde durum nasıl?
  • İş yerimde kullandığım Türk Telekom’da test yaptım → ücretsiz olarak public (statik) IP tanımlı.
  • Arkadaşlarım Milenicom ve Türk Telekom kullanıyor → aynı şekilde ücretsiz public IP alıyorlar.
  • Onlar sadece internet ücretini ödüyor, ek statik IP ücreti yok.
  • Superonline ise hem en pahalı statik IP ücretini istiyor, hem de CGNAT’tan çıkmak için bunu zorunlu tutuyor!
Sonuç:
Statik IP satın aldım → tüm sorunlar anında çözüldü! Ama bu çözüm, firmanın kendi uyguladığı kısıtlamadan kaynaklıydı.

Arkadaşlar, benim gibi bu sorunu yaşayan çok insan var. Forumlarda dolaştım; 1000 Mbps pakete geçtikten sonra oyunlarda yüksek gecikme, açılmayan siteler ve kopma sorunları yaşayan yüzlerce kişi mevcut.

Ben bu konuyu CİMER’e taşıdım. Çünkü bu durum haksız rekabet ve tüketici haklarına aykırı. Diğer ISS’ler aynı hizmeti ücretsiz verirken, Superonline’ın bunu ek ücrete bağlaması kabul edilemez.

Sizden ricam, farkında olun ve ses çıkarın. Eğer zamanınız ve enerjiniz varsa, benim gibi şikayet dilekçesi oluşturun. Hepimiz zaten internet için ödeme yapıyoruz, sorunsuz kullanım için ekstra para vermek zorunda değiliz!

Bu, firmanın ayıbıdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçmiş olsun, bir Superoffline mağduru daha. Yapabileceğiniz en iyi şeyi yapmışsınız.

Statik IP'ye geçiş sonrası Ping'in kaçtan kaça düştü onu da yazsan keşke.

Statik IP ücretsiz konusunda yanlışınız var. TurkNet olsun Türk Telekom olsun hepsinde statik IP ücretli bilginiz olsun.

Statik IP'ye geçiş sonrası Ping'in kaçtan kaça düştü onu da yazsan keşke.
Somut rakamlar verip konuyu uzatmak istememiştim ama madem merak ediyorsun Statik IP öncesinde Lost Ark Amazon sunucularına attığım ping 30 ms ile 300.000 ms arasında dalgalanıyordu. Yani özetle kullanılamaz, asla stabil değildi. Statik IP aldıktan sonra bu değer 30–60 ms aralığında sabit.

Sesli konuşma uygulamalarında (ör. Frankfurt sunucusu) pingim 40–1000 ms arasında gidip gelirken şu an 40 ms sabit.

İstanbul testlerinde ise statik IP öncesinde de sonrasında da ping 3 ms civarında, orada bir değişiklik yok.

Yani mesele pingin “düşüp düşmemesi” değil; asıl fark, CGNAT’tan çıkınca bağlantının stabil ve kullanılabilir hale gelmesi.
Statik IP ücretsiz konusunda yanlışınız var. TurkNet olsun Türk Telekom olsun hepsinde statik IP ücretli bilginiz olsun.
Burada küçük bir karışıklık var. Haklısın, gerçek statik IP (yani sabit, hiç değişmeyen IP) bütün ISS’lerde ek ücretli. Ancak benim kastettiğim şey public IP.
  • Superonline CGNAT yüzünden herkesi NAT arkasına koyuyor → yani public IPv4 hiç vermiyor. Çıkmak için tek çare: ücretli statik IP.
  • Türk Telekom, TurkNet, Millenicom gibi ISS’lerde ise varsayılan olarak public IPv4 atanıyor. IP adresi değişse bile (dinamik public) CGNAT’ın yarattığı sorunlar yaşanmıyor.
    Yani diğer ISS’lerde "CGNAT zorunlu değil", ama Superonline’da CGNAT’tan kurtulmanın tek yolu statik IP satın almak. Benim vurguladığım adaletsizlik bu.

Aynı sorunu bende yaşıyorum Superonline 100 Mbps'lik paketi kullanırken internet akıyordu ve daha sonrasında 1000 Mbit'lik bir pakete geçmek gibi bir hata yaptım oyunlarda sürekli packet loss sorunu yaşamaya başladım oyunlar yükleme ekranında takılı kalıyor açılmıyor üstüne bir de ceza yiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…