Superonline fiberde VoIP ve yeni router için en mantıklı kurulum nedir?

YUSUFOGUR00

Üyecik
Merhaba,

Evimde Superonline 1000 Mbps fiber internet kullanıyorum. Kurulum şu şekilde:

Fiber kablo → ONT (Huawei OptiXstar HG8010Hv6-10)

ONT → Superonline router (H267A)

Router’dan çıkan kablo → Ev telefonu (VoIP)

Sorunum şu:

H267A’nın Wi-Fi performansı çok kötü. 5 GHz’de en fazla 300–350 Mbps alıyorum, 2.4 GHz’de ise 150 Mbps civarında.

Özellikle sıcak havalarda cihaz çok ısınıyor ve bağlantı inanılmaz dengesizleşiyor.

Ev telefonu (VoIP) benim için olmazsa olmaz.

WAN kullanıcı adı ve şifresini aldım.

Yeni router olarak TP-Link Archer AX73 satın aldım, ekstra cihaz alma şansım yok.

Amacım: İnterneti daha verimli, stabil ve hızlı kullanmak, aynı zamanda ev telefonunun da sorunsuz çalışmasını sağlamak.

Bu durumda en mantıklı kurulum yolu nedir? Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni TP-Link Archer AX73 router'ınızı Superonline fiber bağlantınızla en verimli şekilde kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Kurulum Adımları:​

1. Superonline Router’ı Kapatın:
- İlk olarak, H267A router’ınızı kapatın ve fişini çekin.

2. Yeni Router’ı Bağlayın:
- TP-Link Archer AX73 router’ın WAN (Internet) portuna, ONT cihazından çıkan ethernet kablosunu bağlayın.

3. Yeni Router’ı Açın:
- TP-Link router’ınızı açın ve bir süre bekleyin. Cihazın tam olarak açıldığından emin olun.

4. Router’ı Ayarlarına Erişim:
- Bilgisayar veya akıllı telefonunuzdan TP-Link Archer AX73’in ayarlarına bağlanın. Genellikle 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 adresi üzerinden erişebilirsiniz.
- Giriş yaparken varsayılan kullanıcı adı ve şifre genellikle "admin/admin" şeklindedir (belirtilen ayarlara göre değişebilir).

5. WAN Ayarlarını Yapılandırın:
- WAN ayarları kısmına gidin ve "PPPoE" (Point-to-Point Protocol over Ethernet) seçeneğini seçin.
- Superonline tarafından verilen WAN kullanıcı adı ve şifresini girin.

6. VoIP Ayarlarını Yapılandırın:
- VoIP için ev telefonunuzu TP-Link router’ınıza bağlayın. Eğer router’da VoIP desteği yoksa, H267A router’dan VoIP hizmetini almanız gerekebilir. Bu durumda H267A’yı bridged mode (köprü modu) ayarına almanız, VoIP hizmetini kullanmanızı sağlar.
- Eğer H267A’yı köprü moduna alıyorsanız, H267A’dan çıkan ethernet kablosunu TP-Link router’ın LAN portlarından birine bağlayın.

7. Wi-Fi Ayarlarını Yapılandırın:
- Wi-Fi ayarları kısmında 2.4 GHz ve 5 GHz bandını açın. Her iki bandın da SSID (ağ adı) ve şifrelerini ayarlayın.
- 5 GHz bandında daha yüksek hızlar alabilmek için “bant genişliğini” 80 MHz olarak ayarlayın.

8. Gelişmiş Ayarları Yapılandırın:
- QOS (Quality of Service) ayarları ile VoIP trafiğinizi öncelikli hale getirebilirsiniz. Bu, telefon hattınızın stabil çalışmasına yardımcı olur.

9. Cihazların Bağlantısını Yapın:
- Wi-Fi ayarlarınızı yaptıktan sonra, tüm cihazlarınızı yeni Wi-Fi ağınıza bağlayın.

10. Test Edin:
- İnternet bağlantınızı test edin ve VoIP telefonunuzun çalıştığından emin olun. Gerekirse router’ı yeniden başlatın.

Ekstra Notlar:​

• H267A’nın Wi-Fi özelliğini kullanmamayı düşünüyorsanız, onu tamamen kapatabilirsiniz.
  • Yeni router’ınızın kablosuz performansını en üst düzeye çıkarmak için router’ı merkez bir konuma yerleştirin ve sinyal engellerinden uzak tutun.

Bu adımları takip ederek, hem stabil bir internet bağlantısı sağlayabilir hem de VoIP telefonunuzu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Yeni aldığınız routerda ev telefonu için giriş yok bu yüzden yeni aldığınız routerı H267A yı söküp ana router yaparsanız ev telefonunu kullanamazsınız. Ax73 ü H267A’nın gigabit ethernet portuna takıp kullanmanız uygun olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…