erenyilmaz

Çalışkan
Merhabalar herkese,

Evimde Türk Telekom altyapısı üzerinden Superonline Fiber (1000 Mbps paket) kullanıyorum. Ev içindeki tüm ağ yapımı 2.5 Gbps standardına göre güncelledim ancak ISS'in verdiği ONT cihazının 1 Gigabit port sınırı nedeniyle "Overhead" (paket başlıkları vb.) dahil fiziksel olarak 940 Mbps bandına takılıyorum. Hedefim bu darboğazı aşıp 1100-1200 Mbps seviyelerini görebilmek.

Mevcut Sistemim ve Topolojim:

• Altyapı: Türk Telekom Fiber Altyapısı (ISS: Superonline)
  • Mevcut ONT: ZTE ZXHN F601 (Üzerinde 1 adet Gigabit Port var)
  • Router (Soft Router): MSI Cubi (Üzerinde 2 adet 2.5 Gbps Ethernet portu var).
    • Cihazda Proxmox kurulu.
    • Sanal makine olarak pfSense çalışıyor (WAN ve LAN yapılandırması burada).
    • Ayrıca aynı makinede Home Assistant ve çeşitli Docker konteynerları (Zabbix vb.) koşuyor. Bu yüzden SFP girişli hazır bir Router (MikroTik vb.) alıp MSI'ı devreden çıkarma şansım yok. Home Assistant için bu x86 makineye ihtiyacım var.
  • Access Point: TP-Link BE230 (Wi-Fi 7). Şu an AP modunda, sadece Wi-Fi dağıtımı yapıyor. Kablolu/kablosuz tüm trafik pfSense üzerinden dönüyor.
Sorunum ve Sorum: Sistemim uçtan uca (Switch, Kablolar, PC, Router) 2.5 Gbps destekliyor. Ancak aradaki ZTE F601, Gigabit portu olduğu için frenliyor. Bu cihazı aradan çıkarıp, RJ45 (Ethernet) çıkışlı 2.5G bir ONT ile değiştirmek istiyorum.

1. TT altyapısındaki Superonline aboneliğinde, VSOL V2802RH (2.5G XPON) modelini alıp SN (Seri No) ve Vendor ID klonlaması yaparak çalıştırabilir miyim?
  2. Bölgemdeki OLT (Saha dolabı) muhtemelen ZTE (veya TT olduğu için Nokia olabilir). Bu uyumluluğu nasıl teyit edip doğru cihazı seçmeliyim?
  3. Türkiye içinde bulabileceğim, SFP modül + Converter uğraşına girmeden direkt ethernet çıkışı veren başka bir 2.5G ONT alternatifi var mı?
Bu konfigürasyonda (PfSense + 2.5G WAN) hız sınırını aşan arkadaşların tecrübelerini ve cihaz önerilerini bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Merhaba Üstadlar,

Değerli fikirlerinizi ve desteklerinizi rica ederim.

@Recep Baltaş @Majdev

Son düzenleme:
Mevcut altyapınızda nasıl olur bilmiyorum ama fiberi direkt SFP ile MSI cihazınıza girip PCI Passthrough ile SFP kartını VM e bağlayarak kullanmak mantıklı gibi geldi

Merhaba Hocam,
Msi cihazımda doğrudan sfp girişi bulunmuyor. Herhangi bir dönüştürücü şeklinde bu işlem gerçekleştirebilir mi? veya topolojiyi değiştirip bir sfp girişli router mı almam gerekli karar veremedim.

Mevcut altyapınızda nasıl olur bilmiyorum ama fiberi direkt SFP ile MSI cihazınıza girip PCI Passthrough ile SFP kartını VM e bağlayarak kullanmak mantıklı gibi geldi

Merhaba hocam,
MSI cihazımda doğrudan SFP girişi bulunmuyor. Herhangi bir dönüştürücü şeklinde bu işlem gerçekleştirebilir mi? Veya topolojiyi değiştirip bir SFP girişli router mı almam gerekli karar veremedim.

Huawei SmartAX MA5671A 2.5G SFP Modül (OpenWRT yüklü)
TP-Link MC220L, Gigabit Ethernet Medya Dönüştürücü (1G)

Ben bunları aldım. Raspberry Pi 5 ile kullanıyorum.

ChatGPT'den yardim al.

Son düzenleme: