Superonline'da fiber başka routerdan nasıl kullanılabilir?

mubi63 2

Üyecik
Superonline fiber kullanıyorum ve WAN bilgilerimi elde ettim. Asus RT-AX86U Pro router'a geçmek istiyorum.
Fakat bütün bilgileri girmeme rağmen PPPoE, VLAN, MAC clone vs. internete bağlanamadım.

Yok mu kimse yardım edecek!!

Son düzenleme:

Sorun net. Superonline hattınız internet tarafında VLAN ID 0 kullanıyor. Yani denediğiniz 35, 99, 100 gibi değerler bu hat için maalesef doğru değil. ASUS RT-AX86U Pro'nun arayüzü de VID 0 girişine izin vermediği için bağlantı burada takılıyor.

Ufak bir araştırma da yaptım; bu durum ZTE F601 kullanılan bazı Superonline hatlarında daha önce de görülmüş. Piyasadaki birçok router VLAN 0 priority-tag'i düzgün oluşturamadığı için PPPoE PADI gönderiyor fakat PADO cevabı alamıyor. Dolayısıyla PPPoE şifresi veya MAC adresiyle daha fazla uğraşmaya gerek yok. Asıl sorun ASUS'un stock firmware üzerinden VLAN 0 gönderememesi.

Buradan sonra iki gerçek çözüm var:
  • VLAN 0 desteği olan bir router kullanmak.
  • ONT ile ASUS arasına VLAN 0 etiketini oluşturabilen bir cihaz koymak.
RT-AX86U Pro'yu kullanmaya devam etmek istiyorsanız önce Asuswrt-Merlin tarafında bunu router'ın kendi üzerinden yaptırmanın mümkün olup olmadığını kontrol etmek gerek.

Merlin firmware yükleyip tekrar kontrol etmem mi gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merlin firmware yükleyip tekrar kontrol etmem mi gerekiyor?
Merlin'i sadece arayüzde VLAN 0 seçeneği çıkacak diye yüklemenize gerek yok. Büyük ihtimalle GUI tarafında yine 0 giremeyeceksiniz. Ama RT-AX86U Pro'yu kullanmaya devam etmek istiyorsanız çözüm yolu Merlin yükleyip SSH üzerinden WAN tarafına VLAN 0 priority-tag tanımlamak. Merlin bunu script/komut tarafında yapmamıza imkan veriyor.

Yani isterseniz Merlin'e geçin. Kurulumdan sonra SSH'yi açıp WAN arayüzünü tespit ederiz ve capture'da gördüğümüz VLAN 0 yapısını doğrudan router üzerinde oluştururuz.

SSH derken Chrome'dan F12'ye basıp oradan girmemiz gerekiyor, anladığım kadarıyla.

SSH derken Chrome'dan F12'ye basıp oradan girmemiz gerekiyor, anladığım kadarıyla.
F12 ile açılan yer tarayıcının geliştirici araçları, SSH onunla ilgili değil. Merlin'i kurduktan sonra ASUS arayüzünden SSH erişimini açmalısınız. Sonra Windows'ta Terminal veya PowerShell üzerinden router'a bağlanabiliriz.

Örneğin bağlantı komutu şu şekilde olacak:

ssh admin@192.168.50.1

Bağlandıktan sonra WAN arayüzünü kontrol edip VLAN 0 ayarını oradan yapacağız.

Tamam, yükleyip tekrardan döneceğim.

Modemi sıfırlamama gerek var mı? Sıfırlayıp tekrar deneyeyim isterseniz. Merlin'in sitesine giremiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamam, yükleyip tekrardan döneceğim.

Modemi sıfırlamama gerek var mı? Sıfırlayıp tekrar deneyeyim isterseniz. Merlin'in sitesine giremiyorum.
ASUS'u şu an sıfırlamanıza gerek yok. Capture'da sorun VLAN 0 tarafında netleştiği için fabrika ayarlarına dönmek bunu değiştirmeyecek. Merlin de normal firmware güncellemesi gibi mevcut ASUS firmware'inin üzerine kurulabiliyor olması gerek, öncesinde sıfırlama da zorunlu değil.

Ana site açılmıyorsa da sorun değil, firmware'ler resmi SourceForge deposunda da yayınlanıyor. RT-AX86U Pro için Release klasöründen en güncel sürümü indirmeniz gerekiyor. Şu an güncel sürüm RT-AX86U_PRO_3006_102.8_4 olmalı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…