fakat 16 GB ve üstü bellek miktarları Linux için eğer ağır işler yapılmıyorsa fazlalık bile olabiliyor. Bu durumda bunların üçüne gerçekten bir gerek var mı?
Swap sadece RAM doluyken kullanılan bir şey değil. RAM miktarından bağımsız olarak kullanılması gereken bir şey.
Swap varsa disk sağlığın da olumlu etkileniyor. Bunun nedeni de RAM'de hem çok az kullanılan verilerin hem de diskteki verilerin bir kısmının (cache olarak) tutulması.
Swap olduğunda bu çok az kullanılan (ya da kullanılmayan) kısım Swap'e aktarılıyor ve asıl RAM'de daha fazla sık erişilen dosya depolanabiliyor. Bu da diskten daha az sıklıkta veri istenmesi demek.
Eğer RAM'i hep doldurmuyorsan öyle yüksek miktarlara gerek yok. 4 GB bile faydalı olur.
Zram veya Zswap ise CPU yükü gerektirdiğinden güncel ve güçlü sistemlerde artısı epey olur. Normal kullanıcı için çok gerekli değil.
Yine de RAM'in çok sık doluyorsa Zram + Swap ayarlayabilirsin.
Yine söylüyorum, RAM yetmiyorsa ya RAM'i yükseltin ya da yeni PC alın, yazılımsal olarak belirli bir yere kadar gelebiliyoruz.
Hiberbation için de minimum RAM miktarın kadar, tercihen 1,5 veya 2 katı Swap ayırman gerekiyor. Hiberbation, uykudan farklı olarak güç kaynağına ihtiyaç duymuyor, daha güvenli. Ama çoğu kişi için gerekli değil bence. Eskiden kullanıyordum, artık ihtiyaç duymuyorum.