Swap vs ZRAM vs Zswap

Peki 32GB RAM ile?
GPU VRam'i düşükse mesela sanal Ram açılmalıdır. Günümüz oyunları için ultra ayarlarda min 8 - 12 GB VRAM lazım olur.
Örnek verirsem Spiderman Miles Morales, 8 GB VRam'de bile VRAM yetersiz diye hata verir kapanır. Bu durumu çözmek için sanal Ram açmamız gerekir. Yoksa oynuyamayız.

Peki 20GB VRAM ile?

@10732, Açıkcası bu büyük performans sorunlarına yol açabilir gibi gözüküyor. Zira VRAM'ler (aka GDDR), normal RAM'lerden bile çok daha fazla bant genişliğinde daha fazla hızlarda yüksek gecikmeli veri geçirirken, RAM'ler daha düşük bant genişliği ve hızlarda daha düşük gecikmeye önem veriyor. APU'ların, günümüzde halen harici GPU'ların çok arkasından gelmelerinin en büyük sebeplerinden birisi de işte bu ram darboğazı zaten.

He linux'un ram yönetiminden kaynaklı işlemin yarısında işlemin öldürülmemesi için swap gereğini anlıyorum ama açıkcası normal ram'lerde bile büyük yavaşlamalar olurken vram'ler ise bambaşka bir kulvar.

Ayrıca kimse hibernation'dan da bahsetmemiş ya . Bunu da merak ediyorum açıkcası.

Swap daha mantıklı bence. Zaten sürekli bunlara ihtiyaç duyuyorsan RAM'ini yükseltmen şart. Surekli olarak bu yontemlere guvenmek mantikli degil.

Ben yüksek RAM olan bilgisayarda güçlü CPU'lar da olacağı için bunlara gerek olacağını düşünmüyorum. Eğer sorun yaşarsanız örneğin 16GB belleğin 8GB2ını ZRAM olarak açabilirsiniz. Bu sayede 8GB'dan yüksek kullanımlarda RAM gerekli miktarda sıkıştırılmaya başlanır.

fakat 16 GB ve üstü bellek miktarları Linux için eğer ağır işler yapılmıyorsa fazlalık bile olabiliyor. Bu durumda bunların üçüne gerçekten bir gerek var mı?
Swap sadece RAM doluyken kullanılan bir şey değil. RAM miktarından bağımsız olarak kullanılması gereken bir şey.

Swap varsa disk sağlığın da olumlu etkileniyor. Bunun nedeni de RAM'de hem çok az kullanılan verilerin hem de diskteki verilerin bir kısmının (cache olarak) tutulması.
Swap olduğunda bu çok az kullanılan (ya da kullanılmayan) kısım Swap'e aktarılıyor ve asıl RAM'de daha fazla sık erişilen dosya depolanabiliyor. Bu da diskten daha az sıklıkta veri istenmesi demek.

Eğer RAM'i hep doldurmuyorsan öyle yüksek miktarlara gerek yok. 4 GB bile faydalı olur.

Zram veya Zswap ise CPU yükü gerektirdiğinden güncel ve güçlü sistemlerde artısı epey olur. Normal kullanıcı için çok gerekli değil.

Yine de RAM'in çok sık doluyorsa Zram + Swap ayarlayabilirsin.

Yine söylüyorum, RAM yetmiyorsa ya RAM'i yükseltin ya da yeni PC alın, yazılımsal olarak belirli bir yere kadar gelebiliyoruz.

Hiberbation için de minimum RAM miktarın kadar, tercihen 1,5 veya 2 katı Swap ayırman gerekiyor. Hiberbation, uykudan farklı olarak güç kaynağına ihtiyaç duymuyor, daha güvenli. Ama çoğu kişi için gerekli değil bence. Eskiden kullanıyordum, artık ihtiyaç duymuyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…