Tanıdık Bir Görüntü Part 2: Hızlı Başlatma

Makaleler
7
Önceki part: 2002'deki Windows Betasından Tanıdık Bir Görüntü

İkinci gönderime de Windows 2000'in Betalarından birisi olan Codename Neptune ile devam etmek istiyorum. Neptune, Windows NT altyapısıyla oluşturulan ilk kişisel/ev Windows sürümü olması planlanan, Windows 98'den sonra gelmesi planlanan fakat gecikmeler sebebiyle Windows Me sonrası için geliştirilen bir işletim sistemiydi. Windows 2000'in simgelerini ve seslerini kullanıyordu ve en çok benzediği sistem de oydu.

Windows 2000'den önce çıkamadı, 2000'den sonra da çıkamadı çünkü tüm odak Whistler'a (XP Beta) ve eninde sonunda da XP'nin geliştirilmesine kaydı. Bu yüzden Neptune projesi sızan 1-2 beta Build'i dışında günyüzü görmedi. XP'de yer alan görsel oturum açma ekranı Neptune'de vardı. Windows 8'de gördüğümüz Metro arayüzü gibi bir özelliğin denemesi de yapılmıştı. Internet Explorer tabanlı bir uygulama launcherıydı bu.

Benim değinmek istediğim ve "Tanıdık bir Görüntü" serimize de konu olan özellik başka. "Fast Start" yani hızlı başlatma, 1999'daki Neptune betasında görseldeki gibi karşımıza çıkmıştı. Öldürülene ve Windows 8'de (2012) karşımıza çıkana kadar da kendisinden bir daha haber alamamıştık. Adı üstünde optimizasyon yoluyla bilgisayarın daha hızlı açılmasını sağlıyordu.

XP'de ve özellikle Vista'nın geliştirme sürecinde yaşanan Microsoft'un yazılım geliştirme ekipleri ve laboratuvarları arasında çıkan tutarsızlıklar ve aksamalar da, işletim sistemi icat etmenin zorluklarını önümüze seriyor. Daha önce bahsettiğim gibi Vista'nın betası olan Longhorn'un geliştirme sürecinin tamamen iptal edilmesi ve baştan başlaması da karşılaşılan zorlukların bir kanıtıydı.
Aşağıya da bu Metro arayüzü gibi özellikten birkaç görüntü bırakıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…