Bir Twitter paylaşımı olduğu için ve paylaşımdaki iddia olunan şeylerin hem tek tek her suça sürüklenen çocuk için fiilen uygulanması mümkün olmadığından hem de kanun teklifine yönelik herhangi bir detay içermediğinden özellikle kontrol etmek istedim.
Yaklaşık 25/11/2025 tarihine kadar toplamda 11 sayfa kanun tekliflerini kontrol ettim ve tahmin ettiğim gibi, böyle bir kanun teklifi yok.
Bu sebeple öncelikle konu başlığına "iddia" ön eki ekliyorum.
TBMM'ye her sunulan veya sunulduğu iddia edilen her kanun teklifinde bu kadar hararetli tartışarak birbirinizi kırmayın.

Yine de konuya gelmişim, iki kelam ben de etmiş olayım.
Bir hukukçu olarak, hem bir uygulamacı (avukat) hem de özellikle hukuk felsefesi ve sosyolojisi alanıyla ilgilenen bir hukukçu olarak bütün samimiyetimle söylüyorum, herhangi bir yasak ile veya çeşitli ceza türleri ve ceza miktarları ile suçun/suçların işlenmesini engelleyemezsiniz. Belli bir dönem görece azaldığını görürsünüz ama bu yanıltıcıdır. Yasağı, kuralı, cezayı veya absürt ceza miktarını koyduğunuz o toplum, bir süre sonra bu kurala da adapte olacak ve bu kuralı ihlal etmeye kaldığı yerden devam edecek maalesef. Ayrıca koyulan kuralı dolanmayı da öğrenecek.
Bu demek değildir ki cezalar olmasın, kurallar olmasın, elbette olsun. Elbette suç türleri belirlensin ve bunlar için görece caydırıcı cezalar ve uygulamalar belirlensin ama hedeflenen şeyin çözümünün bu olmadığı bilinsin.
Bir toplumda suç miktarının azalması hedefleniyorsa asıl önem verilmesi gereken şey eğitim olacak. Toplumlar eğitim ile şekillenir. Eğitimli insan birine karşı suç işlemekten, ona zarar vermekten kaçınır.
Bu arada "eğitimli" insan diyorum. Matematik bilen, coğrafya bilen, edebiyat bilen veya fizik bilen insan demiyorum.