Merhaba. Öncelikle hem yazını hem yorumları okudum. Yaş kitlesi düşük vs. yorum gördüm. Ben 14-15 yaşlarında Facebook gruplarında takılır toplantılar, etkinlikler (eskilerin tabiriyle zirve) katılırdım. Birçok grupta Konya sorumluluğunu üstlenmiş ve güzel vakitler geçirmiş birisiyim. Bu tür durumların yaş ile pek alakası yok. Yeni insanlar, yeni arkadaşlıklar, yeni deneyimler demek.
Tarih öğretmeni olarak tarihte anlatabilirim ayrıca 3.sınıfta felsefeyi bırakmış olmama rağmen felsefe de anlatabilirim. Tarihin asıl amacı geçmişini öğrenmek, dersler çıkarmak ve geleceğini ona göre çizmektir. Tarihin asıl amacı budur. Felsefe ise derin analiz yapmaktır bu da sorgulamak demektir. Ancak ülkemizde tarih Osmanlı vs. Kemalizm felsefe ise Allah var mı? dan ibaret. Düşüncelerimiz farklı olsaydı eğer şu an ülkemiz çok daha iyi yerlerdeydi.
Topluluk kurulacaksa eğer insanlar düşüncelerini değiştirmeliler. Eğer değiştirmezler ise tarih ve felsefe topluluk içerisinde kutuplaşmaya yol açacaktır.
Yaş konusunda hemfikiriz. Sağ olasın.
Konuya okullara gittiğimizi yazmıştım, yaşı küçük gönüllü arkadaşlar da vardı aramızda. Bilgisi varsa ve öğretebileceğini düşünüyorsa why not yani? Kendisini de geliştirmiş olur hem.
Ayrıca yorumlardan anladığım kadarıyla konuda bahsettiğim konferans ve seminerler kısmı biraz ekstrem ve herkes yapacak gibi gözükmüş, açıklık getireyim; kast ettiğim, topluluk için düzenlenecek etkinlikler kapsamında alanında uzman kişinin vereceği seminerler, konferanslar gibi yerlere gidilebilir. TED konuşması gibi düşünülebilir. Bu gibi etkinliklere afişler basılıp dışarıdan da insanların ücretini verip katılım sağlaması zaten beklenir.
Bunun dışında etkinliğe katılım sağlayacak kişiler konuyla bilgi sahibi veya meraklı kişiler olduğundan dolayı bilgi paylaşımları zaten olacak.
Evrim Ağacı'nın birkaç sene önce kurduğu gibi; bilim ve teknoloji severlerin fiziksel hayatta da Techolay çatısı altında toplanması için Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere Techolay olarak topluluk kurulabilir.
Konuda da bahsettiğim Evrim Ağacı kurucusu Çağrı beyin kendi topluluklarını kurmadan önce bu konu hakkında gelen bir soruya karşın sitesindeki bir yazısından kesiti, ''az kişi gelir'' meselesi için daha açık bir fikir olması açısından alıntılıyorum:
İllâ büyük bir etkinlik olmak zorunda değil, bir kafede 3-5 kişiyle bir bilim buluşması bile olabilir.
Techolay sadece bir forum değil aynı zamanda bir haber sitesi, insanların bilgilerini paylaştığı, sohbetler edip birbirlerine yardım ettikleri hatta sanal arkadaşlıklar kazandığı çeşit çeşit insanın olduğu bir platform. Techolay'da da insanların bir çatı altında toplanıp hünerlerini sergileyebileceği, takılacakları bir topluluk neden olmasın?
Bakınız, kafaya daha da oturması açısından, sahnesi olan ufak bir yerle ve üniversite araştırma görevlisiyle anlaşıp bilim tarihi dersi vermişler mesela:
Bu gibi bazı etkinliklerin
sadece üyelere özel olmasına gerek yok. Dışarıdan katılmak isteyen katılımcılar ücret karşılığı bilgi yelpazelerini genişletebilir, topluluk üyeleri de ücret ödemeyerek veya oldukça makul bir ücret ödeyerek girebilir mesela. Öyle tamamen ekmek elden su gölden hayır kurumu olması beklenmiyor elbet.
Belki beklenmedik kadar iyi bir proje olur, üniversitelerin konferanslarına topluluk üyeleri davet edilir, gibi gibi...
Bir taraflara odaklanmak yerine geniş açıdan bakarsak, bunun getireceği katkıları düşünürsek yol edilir. Her şey bu kadar toz pembe değil tabii, girişimcilik de budur ya, risk almak.
Topluluktaki insanların birkaç yorumu:
Benim için çok güzeldi. Çok tatlı insanlarla tanıştım.
Güzel bir sohbet oldu. Sonraki buluşmalar için heyecanlıyım.
Çok eğlenceli ve kaliteli bir sohbet geçirdik. Bu değerli sohbet adına katılan herkese çok teşekkür ederim. İlerleyen etkinliklerde görüşürüz.
Fikir olması ve kafaya kısmen oturması açısından isteyen İnstagram hesaplarından bahsettiğim toplulukların buluşma fotoğraflarını da görebilir.
Eleştiri ve olumsuz bulduğunuz tarafları veya ''ne saçmalıyorsun'' yazmaktan çekinmeyin, olur ya da olmaz, son karar yönetimi bağlar. Biz tartışmaya devam edelim.