10TL banknotun altını artık taşımıyorum yanımda. Ya eve bırakırım ya da harcarım gider. Belki kumbaraya atarım. Demir paralar daha da fena, simit bile alınmıyor ve çin-çin ses çıkarıyor. 500-1000-2000 banknotları şart.
Hocam en basitinden düşünecek olursak ortalama 25.000₺ maaşla çalışan bir işçinin ATM'den maaşını çekerken 125 tane 200'lük veya 250 tane 100'lük çekmesi lazım. Örneğin Amerika'nın Colorado eyaletinde saatlik asgari ücret 14.42$. Günlük 8 saat çalıştığınızı ve Ayda 8 gün tatil gününüz olduğunu hesaplarsak yaklaşık 2600$ yapıyor. Bu ise ATM'den bu parayı çekmek isteyeceğinizde 26 tane 100'lük banknota denk geliyor. Dolayısıyla Türkiye'de de ücretin artıp banknot sayısının azalması gerektiğini düşünüyorum.
500 ve 1000 TL'lik banknotların çıkacağını düşünüyorum çünkü artık çıkması kaçınılmaz oldu bence. Paranın değeri ortada. Paranın değerini iyileştirmeye yönelik pek bir şeyler yapıldığını da sanmıyorum. Eğer paranın değerini iyileştirmeye yönelik bir şeyler yapılmazsa belki de ilerleyen zamanlarda çanta çanta parayla market alışverişimizi yapabiliriz. Bu da belki de hiper enflasyona sebep olabilir. Almanya'nın 1945 yılında yaşamış olduğu enflasyondur, internetten basit bir araştırmayla bakabilirsiniz. 500 ve 1000 TL'lik banknotlar çıkarmak, doğrudan enflasyonu kabul etmek demektir de yapacak bir şey de yok. Alışverişte kullanılan para miktarını da azaltmak gerekiyor.
Doğru. Zaten uzun zamandır markette nakitle ödeme yapan da görmedim. Hep kart. Kimse her markete girdiğinde 800-1000 TL gibi ödeme yapacak nakit taşımıyor (taşıyamıyor) yanında.
@Myers, esnaf ve marketlerin kasalarında da ciddi nakit eksikliği var çünkü çoğu kişi artık nakitle ödeme yapmıyor. 25, 50, 5, 10 kuruşlar piyasada yok gibi bir şey. Ne zaman üç harfli marketlere girsem bunların para üstünü alamıyorum. Üstünü tamamlamamı istiyorlar ya da bir sonraki gelişimde borcumuz olsun diyorlar.
@Myers, esnaf ve marketlerin kasalarında da ciddi nakit eksikliği var çünkü çoğu kişi artık nakitle ödeme yapmıyor. 25, 50, 5, 10 kuruşlar piyasada yok gibi bir şey. Ne zaman üç harfli marketlere girsem bunların para üstünü alamıyorum. Üstünü tamamlamamı istiyorlar ya da bir sonraki gelişimde borcumuz olsun diyorlar.
Hocam peki 500 TL veya 1.000 TL çıkması çözüm olacak mı? Dediğiniz gibi 5, 10, 20 TL'lere çözüm neden sağlanmıyor'da böyle yüksek rakamları para birimleri çıkıyor? Bence ilk şu 5, 10, 20 TL'lere çözüm gelmeli ve 1 TL ve 10 kuruş artık kullanılamaz olsun çünkü artık değeri kalmadı.