S C O 12

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Daha önce “RAM Slotu Durduk Yere Bozulur mu?” başlıklı bir konu açmıştım. Şu anda anakartımdaki DDR4_1 slotu bozuk, bu yüzden sistemde sadece 8 GB RAM takılı. Anakartım H510M-H ve teknik özelliklerine baktığımda 64 GB’a kadar RAM desteği sunduğunu gördüm. Ancak benim için o kadar yükseltmeye gerek yok. Anakartın sitesinde “32 GB tek DIMM kapasitesi” yazıyor. Benim anladığım kadarıyla bu, tek bir RAM slotuna maksimum 32 GB RAM takılabileceği anlamına geliyor. Eğer yanlış düşünüyorsam, lütfen düzeltebilirsiniz.

Diğer bir sorum da şu: Tek slotta 16 GB veya 32 GB RAM kullanmam herhangi bir sorun çıkarır mı?
Yani, FPS düşüklüğü veya bilgisayarın genel performansında yavaşlama gibi bir durum olur mu?
Çünkü genelde herkes 2x8 GB şeklinde çift kanal kullanımını öneriyor ama benim DDR4_1 slotum bozuk olduğu için mecburen tek kanal (single channel) kullanmak zorundayım.

Aşağıya sistem bilgilerimi de bırakıyorum:
  • İşlemci: Intel i5-11400F
  • Ekran Kartı: GTX 1650 (yakında RX 9060 XT 16 GB almayı planlıyorum)
  • RAM: 8 GB DDR4
  • İşletim Sistemi: Windows 11

Daha geniş veri yolu sağlar, tek şeritli yolun çift şerit olması gibi örneklendirilebilir, render gibi işlerde fark ettirebilir belki ama oyunlarda bu farkı hissetmezsiniz.