Telefonlar kendini nasıl soğutur?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Morthunel
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 250
  • Etiketler Etiketler
    nasıl
Merhaba,

Küçücük telefonun içinde fan olacağını düşündüm ama aklıma yatmadı. Eski telefonum geçen yaz ayında 43 dereceyi gördüğü oldu ama uzun bir süre oynamadım ve azaldı. Bu kadar fazla ısınan bir telefonun nasıl soğutulduğunu anlamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi sosyaller.

Pasif olarak soğutuluyor, genelde telefonun yarısı kadar uzunlukta bakır ısı borusuna bağlı . TDP değerleri çok düşük ultrabook işlemcilerin yarısı yada 1/3 ü kadar. Ayrıca genellikle little big mimarisine sahip oluyorlar oyun yada ağır yük harici yüksek performanslı çekirdekleri çok kullanmıyorlar bu da zaten enerji tasarrufu aynı zamanda daha az ısı üretilmesini sağlıyor.

Eger icerisinde vapor chamber dedigimiz buhar odasi varsa mantigi su sekilde:
Birimlerin uzerinde icinde borulardan olusan bir levha oluyor. Borularin icinde de bir sivi oluyor. Levhalarda bakir, aluminyum, titanyum ve bunlarin alasimlarini kullaniyorlar. Bu sayede isi dagitimi da hizli calisiyor. Siviya gelirsek SoC'nin yani yonganin isindigi yerde, sivi aldigi isi ile buharlasiyor. Bu sayede yukselip isiyi da uzaklastiriyor. Isiyi verdiginde ise tekrar siviya donuyor ve bu dongu devam ediyor. Buhar odalari gunumuzde cok katmanli oldugu icin bunu 1-2 boru gibi dusunmeyin. Eskiden telefon parcaladiysaniz gormussunuzdur, heat pipe yani isi borulari daha yaygindi. Onlarin calisma mantigi da isiyi cihazin en uzak bolgelerine kadar uzaklastirmak seklindeydi. VC daha az yer kapladigi, bataryayi vs. de sogutabildigi icin ve daha pratik oldugu onun yerini aldi. Mesela sunlar S24 Ultra ve S25 Ultra'nin VC'leri:

S25 Ultra'da titanyum - aluminyum alasima gectiler, renk farki oradan geliyor.

Bunun yani sira isi filmleri ve metal (ozellikle grafit) levhalar da kullaniliyor. Onlarin mantiklari basit zaten. Isiyi cihazin farkli bolgelerine yayiyorlar, yuzey alanlari genis oluyor. Hatta telefonun metal cerceveleri bile isi dagitiminda is goruyor. Cogu film cerceveye baglanir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…