Makaleler
19
Yer
LTAI
Merhaba,

Bildiğiniz üzere Sosyal'de yazım kurallarına olabildiğince özen gösteriliyor ve fikrimce kaliteyi yukarıda tutan en önemli unsurlardan biri.

Geçenlerde Technopat tarafında @4'ın hazırlamış olduğu bir rehbere denk geldim: Rehber: Ek ve bağlaç olan de/da'nın yazımı. İlk iki cümleye göz atalım:

1706555636894.webp

Açıklama yapılmış: En sık yapılan hatalardan biri. Bunun yanı sıra mesela ek olan "-ki" ve bağlaç olan "ki" konusunda da hatalar oluyor ("illaki", "oysaki" vb. istisnalar hariç). Yazım yanlışları hakkında burada buna benzer bir rehber oluşturmaya yeltenmiştim ancak tam yetkin olmadığım bir konu olunca böylesine önemli bir konu hakkında kendimi, diğer arkadaşlarımızı bilgilendirmeye layık göremedim.

Bu hataların doğrularını sadece uyarı veya düzenleme bildirimi gibi yollarla öğrenmek, diğer üyelerin bihaber olmasına sebep oluyor olabilir. Önerime geleyim: Yönetim/moderasyon ekibince bir (veya birkaç) kapsamlı rehber hazırlanabilir.

(Technopat) Sosyal beni zamanında yazım kurallarını öğrenmeye ve bu kurallara uymaya o kadar teşvik etti ki anlatamam. Ara ara hatırlar ve tekrar tekrar içimden teşekkür ederim. Hâl böyle olunca önerdiğim rehber(ler)in oldukça faydalı olabileceğini düşünüyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Artı 32 Eksi
"Direkt" değil mi zaten? Kafam karıştı. Bu arada rehberi hazırlıyorum, eklememi istediğiniz bir konu var mı?

Ben yanlış yazmıştım. :) Cümleyi düzelteyim:
"Direk" yerine "direkt" imiş doğrusu.

Elinize sağlık şimdiden. "De/da"nın yanı sıra:
  • "Ki"nin doğru kullanımı
  • TDK Sözlük kullanımı (Doğru yazımlar için birebir.)
    • "Birebir" ve "bire bir"in farkını buradan öğrendim mesela. Onun dışında emin olmadığım yazımlar için kullanırım: altyapı, alt yazı, önyargı, ön izleme, varsaymak, yok saymak vb.
  • Noktalama işaretlerinden önce ve sonra boşluk kullanımı
  • Büyük/küçük harf kullanımı
  • Bazı yaygın kelimelerin yanlış yazımları
    • Bayağı (baya)
    • Direkt (direk)
    • Şu an (şu an)
  • Virgül kullanımı
  • Soru eklerinin kullanımı
Bunlar gibi konular ele alınabilir rehberde. Çok fazla konu olunca tek rehberde ele almak bayabilir belki.

Son düzenleme:
Gelsin gelsin, milleti yazım yanlışından uçurtmak zevk veriyor 🤠.

Tabii şaka amacıyla yazmışsınızdır ancak cidden böyle düşünen varsa fikir belirtme ihtiyacı hissettim.

Yazım hatalarını raporlama motivasyonu, üyelerin uyarılmasını/ceza almasını sağlamak olmamalı. Bunun pek uygun bir niyet olduğunu düşünmüyorum çünkü zamanla art niyete evrilebilir. Onun yerine raporlanan mesajın sahibinin hatalarını anlaması ve mesajın düzenlenmesi gibi sonuçlar, asıl amaç olabilir.

Yardımsever arkadaşlarımız tarafından hazırlanmış olan ilgili rehberleri burada da paylaşayım:

Son düzenleme:
Tabii şaka amacıyla yazmışsınızdır ancak cidden böyle düşünen varsa fikir belirtme ihtiyacı hissettim.

Saçma sapan öneri yapıp üstüne söylenilenleri dinlemeyip saçma önerisini körü körüne savunan elemanlara yapıyorum bunu hocam ve zevkli oluyor şahsen 🤠.

@madelyn nasıl yani? Yok mu zaten? Yazım yanlışı olan mesajı alıntılamaya var ama yazım yanlışına uyarı yok mu?

Fikir mantıklı ama kaç kişi tamamen okur bilemiyorum.

Fikir mantıklı ama kaç kişi tamamen okur bilemiyorum.

Tamamen okunmasın zaten öyle inceleme/makale gibi. Sosyal Kuralları gibi düşünün, ihtiyaç duyuldukça ihtiyaç duyulan kısımlara bakılsın. Kısa değil de uzun vadeli bir işlev sağlanacak.

Düzenleme: Sosyal Kuralları ilk okunduğunda baştan sona bi' okunsun tabii, o biraz yanlış bir örnek oldu. :D

Son düzenleme:
@brkdnmz sosyal kuralları tamamen okunmalı. İhtiyaç duyulduğunda tekrar göz atılmalı.

Forumda her ne kadar kurallara dikkat ediliyor olsa da bunun ana amacı anlaşılır olmak. Bu da ilkokul eğitimiyle mümkün. Daha fazla dikkat etmek isteyenler için TDK'nin hazırladıkları yeterli bence. Aralarında yöneticilerin bile her zaman uymadığı kurallar vardır muhtemelen.