Açıklama yapılmış: En sık yapılan hatalardan biri. Bunun yanı sıra mesela ek olan "-ki" ve bağlaç olan "ki" konusunda da hatalar oluyor ("illaki", "oysaki" vb. istisnalar hariç). Yazım yanlışları hakkında burada buna benzer bir rehber oluşturmaya yeltenmiştim ancak tam yetkin olmadığım bir konu olunca böylesine önemli bir konu hakkında kendimi, diğer arkadaşlarımızı bilgilendirmeye layık göremedim.
Bu hataların doğrularını sadece uyarı veya düzenleme bildirimi gibi yollarla öğrenmek, diğer üyelerin bihaber olmasına sebep oluyor olabilir. Önerime geleyim: Yönetim/moderasyon ekibince bir (veya birkaç) kapsamlı rehber hazırlanabilir.
(Technopat) Sosyal beni zamanında yazım kurallarını öğrenmeye ve bu kurallara uymaya o kadar teşvik etti ki anlatamam. Ara ara hatırlar ve tekrar tekrar içimden teşekkür ederim. Hâl böyle olunca önerdiğim rehber(ler)in oldukça faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Klavye çöp. Kardeşimin arkadaşı tarafından hediye verilmiş. Tuşları çok ufak. Bir tuşa basacağım diye 3 tanesine basıyorsunuz. Yetmezmiş gibi çok hassas. Elimi koymadan tuşa basıyor. LGBTQ+'da yer alan pre üyeler için yapılmış. Sıkça yazım hatasına neden oluyor
Yani, yapay zekayı bir yandan destekleyip diğer yandan pek desteklemiyorum. Niye, biliyor musunuz? Üyelerin bireysel gelişimini engelleyebilme ihtimali olur: "Zaten denetim aracı düzeltecek, neden kendim uğraşayım ki?"
Öte yandan yapay zeka destekli düzeltmenin moderasyon ekibine faydası büyük olur. Şu ana kadar bazı onaydan geçen konuların durumu pek iyi olmayabildi.
Önerimin ana motivasyonu, kurallara uymaya ve bilinçlenmeye teşvik. Kendim internetten araştırarak bilgi ediniyorum ancak Sosyal içi bir rehber olsa çok tatlı olurdu çünkü herkesin yeterli vakti olmayabilir. Bir de Sosyal içi sonuçta
Kendi dilimizin kurallarına uymaya "saçmalık" gözüyle bakmak ne kadar doğrudur?
Sosyal'le sınırlı değil yazım kurallarına uymanın getirileri, büyük resme bakınız. Zaten öneri açıklamamı okursanız "fayda" odaklı olduğunu anlayabilirsiniz. Düzgün dil kullanımı, insanlara sağladığınız faydayı da etkiler. Fayda, teknik konularla sınırlı değildir.
"Dilekçe" örneğiyle abartmayınız durumu lütfen. Başlıkta da belirttiğim üzere "temel" kuralların üstünde durdum.
Bu kısma pek katılmıyorum hocam. Kitap okur gibi ChatGPT ile yine gelişim gösterilir. Fakat gelişim gösterecek kişi isterse biz olaya dahi olmadan kendini geliştirebilir diye düşünüyorum. Ama dediğiniz gibi kurallara uymaya ve bilinçlenmeye teşvik edilebilir.
Kimseden dilekçe yazmasını talep etmiyoruz. Nokta, virgül veya soru işaretinin hatalı olduğu cümle, kimseye yardımcı olamaz. "-de/-da" kullanımı cümlenin anlamını değiştirebiliyor.
Kendi diline sahip çıkmayan birine de saygı gösterilmemeli...
Kimseden dilekçe yazmasını talep etmiyoruz. Nokta, virgül veya soru işaretinin hatalı olduğu cümle, kimseye yardımcı olamaz. "-de/-da" kullanımı cümlenin anlamını değiştirebiliyor.
Kendi diline sahip çıkmayan birine de saygı gösterilmemeli...