Açıklama yapılmış: En sık yapılan hatalardan biri. Bunun yanı sıra mesela ek olan "-ki" ve bağlaç olan "ki" konusunda da hatalar oluyor ("illaki", "oysaki" vb. istisnalar hariç). Yazım yanlışları hakkında burada buna benzer bir rehber oluşturmaya yeltenmiştim ancak tam yetkin olmadığım bir konu olunca böylesine önemli bir konu hakkında kendimi, diğer arkadaşlarımızı bilgilendirmeye layık göremedim.
Bu hataların doğrularını sadece uyarı veya düzenleme bildirimi gibi yollarla öğrenmek, diğer üyelerin bihaber olmasına sebep oluyor olabilir. Önerime geleyim: Yönetim/moderasyon ekibince bir (veya birkaç) kapsamlı rehber hazırlanabilir.
(Technopat) Sosyal beni zamanında yazım kurallarını öğrenmeye ve bu kurallara uymaya o kadar teşvik etti ki anlatamam. Ara ara hatırlar ve tekrar tekrar içimden teşekkür ederim. Hâl böyle olunca önerdiğim rehber(ler)in oldukça faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Ben yanlış yazmıştım. Cümleyi düzelteyim:
"Direk" yerine "direkt" imiş doğrusu.
Elinize sağlık şimdiden. "De/da"nın yanı sıra:
"Ki"nin doğru kullanımı
TDK Sözlük kullanımı (Doğru yazımlar için birebir.)
"Birebir" ve "bire bir"in farkını buradan öğrendim mesela. Onun dışında emin olmadığım yazımlar için kullanırım: altyapı, alt yazı, önyargı, ön izleme, varsaymak, yok saymak vb.
Noktalama işaretlerinden önce ve sonra boşluk kullanımı
Büyük/küçük harf kullanımı
Bazı yaygın kelimelerin yanlış yazımları
Bayağı (baya)
Direkt (direk)
Şu an (şu an)
Virgül kullanımı
Soru eklerinin kullanımı
Bunlar gibi konular ele alınabilir rehberde. Çok fazla konu olunca tek rehberde ele almak bayabilir belki.
Tabii şaka amacıyla yazmışsınızdır ancak cidden böyle düşünen varsa fikir belirtme ihtiyacı hissettim.
Yazım hatalarını raporlama motivasyonu, üyelerin uyarılmasını/ceza almasını sağlamak olmamalı. Bunun pek uygun bir niyet olduğunu düşünmüyorum çünkü zamanla art niyete evrilebilir. Onun yerine raporlanan mesajın sahibinin hatalarını anlaması ve mesajın düzenlenmesi gibi sonuçlar, asıl amaç olabilir.
Yardımsever arkadaşlarımız tarafından hazırlanmış olan ilgili rehberleri burada da paylaşayım:
Tamamen okunmasın zaten öyle inceleme/makale gibi. Sosyal Kuralları gibi düşünün, ihtiyaç duyuldukça ihtiyaç duyulan kısımlara bakılsın. Kısa değil de uzun vadeli bir işlev sağlanacak.
Düzenleme: Sosyal Kuralları ilk okunduğunda baştan sona bi' okunsun tabii, o biraz yanlış bir örnek oldu.
@brkdnmz sosyal kuralları tamamen okunmalı. İhtiyaç duyulduğunda tekrar göz atılmalı.
Forumda her ne kadar kurallara dikkat ediliyor olsa da bunun ana amacı anlaşılır olmak. Bu da ilkokul eğitimiyle mümkün. Daha fazla dikkat etmek isteyenler için TDK'nin hazırladıkları yeterli bence. Aralarında yöneticilerin bile her zaman uymadığı kurallar vardır muhtemelen.