The Last of Us Part II'nin çoklu oyunculu modu iptal edildi

Dediklerinin hepsini biliyorum, ayrıca neyin neler döndüğünün farkındayım; biz de zamanında disk arşivleri yaptık. Tabii ki Sony Disk devrini tamamen bitirdiği için ona ben de karşıyım. Bu yaptıkları şey zaten ''tehdit'' meselesi, yanlış bir şey ona katılmıyorum, evet. Fakat son zamanlarda ben oyunları zaten dijital alıyorum. Firma kafasına göre sen hesabında zaten herhangi bir yasa dışı şeyler yapmadıkça hesabını kapatmaz. Benim hesabım senelerce kapanmadı mesela. Son zamanlarda banlanan oyuncuları veya hesabı kilitlenen oyuncuları çok gördüm. Ama sonuç olarak 2026 senesindeyiz, 2027'ye gireceğiz. Sonuç olarak farklı teknolojileri kullanmak için strateji üzerinde çalışıyorlar. Her zaman yani sen 2030'da disk mi kullanacaksın? Disk olayı zaten normalde eski bir olay. Aynı şey mesela Gmail hesabında da var. Senelerdir bir hesaba giriş yapmamışım, doğal olarak ana mailime Gmail mail atmış, diyor ki ''Kardeşim sen 2-3 senedir hesaba giriş yapmamışsın, senin hesabını siliyoruz, 24 saat içerisinde giriş yapmazsan.'' Bu da aynı mantık.

36 ay, tabii ki bir hesaba giriş yapmazsan o hesap otomatik silinir. Bu bankalarda da var. Kuveyt Türk banka hesabına senelerdir giriş yapmadım mesela, ''Hesabınız silinecektir'' şeklinde mesaj atılmıştı. O 36 ay boyunca hesaba girmeyen oyuncu ve tonlarca oyun biriktiren insan neden 36 ay boyunca giriş yapmasın, o da onun sorunu, o zaman bunu da düşünmek lazım.

Ayrıca istedikleri zaman istedikleri şekilde hesabı kapatmıyorlar; dediğim gibi sen yasa dışı hesap kurallarına uymasan, ya da ne bileyim online oyunlarda küfür etmişsen, hile kullanmışsındır, haklı bir sebepten dolayı hesabını kapatabilir. Benim 13 yıllık hesabımı kapatmadılardı, bugün mü kapatacaklar?

Hala Sony'e güvenen kaldı mı? Adamlara Japon firması bunlar, güzel iş yaparlar dediğimiz günler çok geride kaldı.
Amerikalıların yönetimde ağırlık olarak sözü geçmeye başladığından beri Sony yokuş aşağıya hızla ilerliyor ama hayırlısı. En nefret edilen firmalardan birisi olmayı şimdiden başardılar.

Bedava kullandığın Gmail ile, ya da bankadaki hesabınla, içine binlerce lira döküp satın aldığın dijital oyun kütüphanesini nasıl aynı kefeye koyabiliyorsun? Banka senin durduk yere paranı silmez; yasal süreçle güvenceye alır veya devlete/fona devreder.

Gmail sana tamamen bedava bir hizmet sunuyor, kullanmazsan sunucu yükünü azaltmak için hesabı kapatıp geçer. Ama Sony'de sen o oyunları kiralamıyorsun, parasını verip satın alıyorsun. 36 ay girmedin diye senin parasını ödediğin, şahsi malın olan bir kütüphanenin tamamen uçurulmasını "o da onun sorunu" diyerek nasıl normalleştirebiliyorsun?

Disk mevzusuna gelince... Mesele 2030 yılında konsola dönen bir plastik parçası takıp takmamak değil. Mesele oyuncunun elindeki alternatiflerin yok edilmesi. Fiziksel sürümler tamamen bittiğinde 2. el piyasası da bitecek, firmalar arası fiyat rekabeti de bitecek. Bizi sadece kendi dijital mağazalarına mahkum edecekler. Orada bir oyun 3000 TL ise, paşa paşa o fiyata almaktan başka hiçbir çaren kalmayacak. Bunun neresi yeni nesil strateji veya teknoloji gelişimi? Bu basbayağı tekel olup oyuncuyu dilediği gibi sağma politikası.

"Benim 13 yıllık hesabım kapanmadı" diyorsun. Senin veya benim başıma gelmemiş olması, bu sistemin adil olduğu anlamına gelmiyor. Adamlar kullanıcı sözleşmesine "hiçbir sebep göstermeden ve itiraz hakkı tanımadan hesabı kapatabiliriz" maddesini koymuşlar. İlla yasa dışı bir şey yapmana, hile açmana veya küfretmene gerek yok. Yarın sistemlerinde absürt bir hata olsa veya haksız bir kitle raporlamasına kurban gitsen, karşında derdini anlatıp hakkını arayabileceğin tek bir muhatap yok. Sorun hesapların bugün kapanıp kapanmaması değil, firmanın bu korkunç yetkiyi hiçbir tüketici denetimi olmadan elinde tutması.

Sen bu dayatmaları "bankalar da yapıyor, teknoloji gelişiyor" diye savundukça, o çok sevdiğin firmalar seni bir tüketici olarak değil, sadece her kurallarına sorgusuz sualsiz boyun eğen bir cüzdan olarak görmeye devam edecekler.

Neyse ya, daha fazla tartışmayacağım. @christopher moltisanti Fikir belirtmek istersen okurum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…