Rehber TON 618: Evrenin bilinen en büyük kara deliği

Iyi geceler Sosyal halkı. Keşfedilmiş en büyük kara deliklerden birisi olan TON 618'i hic duymus muydunuz?

Evet, Ton 618 keşfettiğimiz en büyük kara deliklerden biri. Hatta şu an elimizdeki verilere göre kütle bakımından en tepede olabilir. Yaklaşık 70 milyar Güneş kütlesinde olduğu tahmin ediliyor. Bizim Güneş Sistemi'nin kütlesiyle kıyaslanamaz bile:

10.4 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Yani biz şu an ona bakarken aslında evrenin yaklaşık 3.5 milyar yaşındaki halini görüyoruz. O zamanlar galaksiler yeni yeni oluşuyordu, aslinda evren hala genç sayılır.

Ton 618 bir kuasar, yani çevresindeki gaz ve maddeleri yutarken etrafına muazzam bir enerji yayıyor. Bu yüzden ışığı teleskoplarla tespit edilebiliyor.

O kadar parlak ki, kendi galaksisindeki tüm yıldızların toplamından daha fazla ışık yayıyor. Sadece bu özelliği bile oranın merkezinde devasa bir kara delik olduğunu gösteriyor

Kıyaslama yapmak gerekirse bizim Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki Sagittarius A* adlı kara delik yaklaşık 4 milyon Güneş kütlesinde. Ton 618 ise bunun yaklaşık 17 bin katı kadar büyük. Gerçekten başlı başına bir galaksi kadar etkili bir cisim

Bilim insanları bu kadar büyük bir kara deliğin nasıl oluştuğu konusunda pek ortak bir yerde bulusmus degil. Ya evrenin erken dönemlerinde çok hızlı büyüdü ya da birkaç dev kara deliğin birleşimiyle oluştu. Hangi ihtimal olursa olsun, Ton 618 devasa bir sey, bu bariz belli ayrıca sonraki konuların birisinde sizlere, kara deliklerin büyümesini sınırlayan formülü/fizik kuralını anlatmaya çalışırım. Matematiğim kötü de olsa yapay zekadan falan yardım alarak anlatırım

Hocam bir arada "Methuselah Yıldızı" rehberi gelir mi, evrenden daha yaşlı olduğunu duydum. Bilimsel adını bilmiyorum hocam o yüzden "methuselah yıldızı" diye yazdım.

"Evrenden daha yaşlı bir şey olamaz" diyenler gelmeden, biliyorum arkadaşlar olamayacağını ilgi çekmesi için öyle yazdım araştırırsanız bilimsel makalelerde bile o şekilde yazıyor.

Gelir elbette. Cok yildiz var, cok ilginc seyler de var tabii. Yazar, üzerine tartışırız

Düşünsenize bundan daha büyük şeylerinde olma ihtimali var. Evren çok saçma büyük bir yer. Bence %100 ihtimalle bizden başka canlılar vardır başka gezegenlerde. Kim bilir belki de onlar bizden çok ileridedir ve bizi izliyorlardır... Korkunç.

Hocam var mı bilmem de izliyorlarsa da en fazla ilk tek hücreli canlıyı izlerler.

Eger oradan bizi izliyorlarsa ayni mantıkla milyarlarca, milyonlarca önceki zamani goruyor olacaklar...

Yani, biz örneğin bir gezegen kesfetsek ve keşif esnasında gezegenin yildizi ömrünün sonlarında olsa, oraya gittiğimizde tüm sistemi yok olmuş buluruz.

Hocam var mı bilmem de izliyorlarsa da en fazla ilk tek hücreli canlıyı izlerler.

Biliyorum demek istediğim yanımıza gelip izlemek falan öyle bir gelişmişlik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…