TP-Link EX520v (TTNET AX3000) için OpenWrt portu tamamlandı. Bu hafta derlenen imajı ve kurulum adımlarını bu konuda paylaşacağım.
Donanım
• SoC: MediaTek MT7981 (Filogic 820), 2× Cortex-A53
• RAM: 512 MiB DDR3
• Flash: 512 MiB SPI-NAND (Micron, 4K sayfa / 256K silme bloğu, NMBM)
• Wi-Fi: MT7981 + MT7976, iPA/iLNA, DBDC (2.4 GHz + 5 GHz, 802.11ax)
• Ethernet: GMAC0 2500base-x → MT7531 (lan1 / lan2 / lan3), GMAC1 GMII WAN
• USB 3.0
Çalışan özellikler
• 5 GHz 160 MHz (HE160, DFS kanalları)
• Hardware flow offloading (PPE / WED)
• 2.4 GHz HE40 + 5 GHz HE160 eşzamanlı AP
• Switch / WAN, USB, LED, reset / WPS
• Kalıcı overlay (UBI rootfs_data)
Imaj OpenWrt SNAPSHOT tabanlı, cihaz ağacına özel DTS ve sysupgrade ile kuruluyor. Stok BL2 / FIP / birinci U-Boot’a dokunulmuyor; factory kalibrasyon misc_ro üzerindeki 4 KiB MT7981 EEPROM’dan okunuyor.
Ayrı konu (yakında): NAND’ı kullanılamaz hale gelmiş bir EX520v. Raspberry Pi Pico ile her açılışta UART BootROM üzerinden RAM’e BL2 + yamalı U-Boot FIP yükleniyor; U-Boot USB’deki openwrt.itb ile OpenWrt’yi NAND’sız çalıştırıyor. Pico, PL2303/mtk_uartboot yerine geçiyor (GP0/GP1/GND, 3.3 V). O yazıda kablo, UF2 ve USB disk düzeni var.
Aşağıda, NAND’ı hasarlı veya tamamen sökülmüş cihazların yalnızca USB üzerinden bağımsız olarak çalışmasını sağlayan deneysel sürecin bilgilerini içeren metin ve medyalar yer almaktadır.
EX520v NAND’sız boot log — Pico → BL2/FIP → USB OpenWrt
Bu video, NAND’ı kullanılamaz hale gelmiş bir TP-Link EX520v’nin Raspberry Pi Pico ile UART üzerinden nasıl ayağa kalktığını gösteriyor: BootROM el sıkışması, RAM’e BL2 ve FIP (U-Boot), ardından USB’deki OpenWrt. Görüntüdeki UART çıktısı Pico’nun köprülediği konsoldur.
Elimde iki EX520v var. Ana router’ımda OpenWrt cihazın kendi SPI-NAND’ında çalışıyor; stok BL2/FIP’e dokunulmuyor. İkinci cihazda NAND çipine giden yollar koptuğu için bu yöntem ortaya çıktı: her açılışta Pico UART’tan U-Boot yüklüyor, kök dosya sistemi USB’de. Pico ve USB çekilirse kart yine stok açılış yoluna döner (NAND sağlamsa). Kiralık veya NAND’ı ölmüş üniteler için düşünülmüş bir kurtarma; günlük router olarak NAND’lı kurulumu kullanıyorum.
Yalnızca kendi mülkiyetinizdeki, Facebook vb. yerden aldığınız ikinci el cihazlarda deneyin. Size ait olmayan, operatör/kiralık kaydı duran cihazlarda bu işlemleri önermiyorum. Doğan hukuki ve maddi sonuç size aittir. Ben yalnızca kendi satın aldığım üniteler üzerinde çalışıyorum.