NVIDIA, yapay zeka dünyasında çıtayı her geçen gün yukarı taşıyor. ABD’nin en büyük yapay zeka şirketi olarak anılan NVIDIA’ya karşı ciddi bir rakip çıkmaması dikkat çekiyor. Eski Başkan Trump’ın ise göreve başladığında bu şirketin ve CEO’su Jensen Huang’ın ne kadar önemli olduğunu henüz bilmediği ortaya çıktı. Göreve gelir gelmez, Trump’ın ilk aklındaki plan NVIDIA’nın sektördeki…
Bence buradaki asıl soru Amerikanın dünyamıza bu kadar ve ne denli etki ettiğidir. Dünyadaki en değerli 50 şirketten 38 tanesi amerikan. Onların telefonu, bilgisayarı, makinesi derken İngilizce ile bütün dünyamıza hükmediyorlar. ABD sonraki 100 yılın planlarını yapıyor, bize ise izlemek düşüyor.
Bence buradaki asıl soru Amerika'nın dünyamıza bu kadar ve ne denli etki ettiğidir. Dünyadaki en değerli 50 şirketten 38 tanesi Amerikan. Onların telefonu, bilgisayarı, makinesi derken İngilizce ile bütün dünyamıza hükmediyorlar. ABD sonraki 100 yılın planlarını yapıyor, bize ise izlemek düşüyor.
Amerika, rakiplerine kolaylıkla zarar verebilecek, gelişimi ile mükemmel potansiyele sahip bir ülke. Çin kovalıyor ama dili ile bile yetişemiyor. Adamların parasından savunma sanayiden teknolojisinden her şeye sahip. Çin üretimi kopyalar ya da satın alır. Parmağında oynatır. Abartmak istemiyorum ama gerçekten çok güçlüler. Yetişelim desek bile baskı ve yaptırımlara maruz kalırız. Birçok ülke gibi.
Amerika, rakiplerine kolaylıkla zarar verebilecek, gelişimi ile mükemmel potansiyele sahip bir ülke. Çin kovalıyor ama dili ile bile yetişemiyor. Adamların parasından savunma sanayiden teknolojisinden her şeye sahip. Çin üretimi kopyalar ya da satın alır. Parmağında oynatır. Abartmak istemiyorum ama gerçekten çok güçlüler. Yetişelim desek bile baskı ve yaptırımlara maruz kalırız. Birçok ülke gibi.
Zaten şu anda ABDye rakip olabilecek iki ülkeden birisi Çin, fakat onlar da kısmi anlamda ABDye bağlı. Önümüzdeki 50 seneyi biliyorum da 100 senede ne olur bilinmez zira Avrupa da küllerinden doğuyor ki bu ABDyi ABD yapan bölge.
Dünya onların dilini konuşuyor. Tabii ki en büyük olacaklar. Çince sadece nüfus kalabalığından ötürü çok konuşulan bir dil, global bir geçerliliği yok. Çin nüfusunun ve iş gücünün ekmeğini yemeye devam eder, Amerika pastanın en güzel yerinden bir dilim alırken viskisini yudumlar.