TUF GAMING B850-PLUS WIFI anakartta M.2 SSD takınca diğer slot neden kapanıyor?

Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
Anakartta üçüncü M.2 yuvasına M.2 SSD takılınca ikinci M.2 yuvası neden iptal oluyor? Madem ki iptal oluyor, neden üç adet M.2 SSD yuvası koymuşlar? Bir de TUF Gaming anakart. Bahsedilen video:

M.2_2 iptal olmuyor. 2. x16 portu iptal oluyor. Paylaşımlı olduğu için.

The PCIEX16(G4) shares bandwidth with M.2_3. The PCIEX16(G4) will be disabled when M.2_3 runs.

PCI-e veri yolu paylaşımı ( lane) ve PCB katman sayısı ile ilgili bir durum. Bir ve ikinci yuva işlemci ile aynı kaynaktan veri alıyor ama birinci yuvaya 4 tane yol ayrılmış, ikinci yuvanın yolu ayrı. 3. yuva da Chipset üzerinden çalışıyor ama dolaylı olarak ekran kartı ile aynı PCI-e yolunu kullanıyor diyebiliriz. 1. SSD yuvası işletim sistemi için, 2. SSD yuvası dosyaları depolamak içi kullanabiliriz. Orta seviye kart olduğu için ekonomik durumlar var tabii. Zaten 1. yuvaya 1 TB SSD takılsa, 2. yuvaya da 2 TB takarsak, üçüncü yuvaya gerek duyulmaz bence, yeterli olacağını düşünüyorum. X870 serilerinde de benzer durumlar mevcut. 45 000 TL olan X870 serileri nasıldır incelemedim. 8 layer PCB ve 10+ layer PCB durumları var, yani katman sayısı ama. 10+ layer anakartlara hiç denk gelmedim ya da sistem videosunu izlemedim. Bu şekilde yorumlayabiliriz. @Recep Baltaş hocamız daha iyi bilir, terimlere ve teknik detaylara biz normal kullanıcılar olarak tam hakim değiliz.

Bence PCIe slotun tamamen kapanmasından ziyade, özellikle M.2_2 aktif olarak kullanıldığında PCIe x16 Gen5 portu x8 kısılıyor ASUS ve Gigabyte kartlarda şu anda. Son kullanıcılar adına buna dikkat çekmek daha iyi olacaktır. Anakart Manuel'lerinde detaylı belirtilir, kullanıcı satın almadan önce inceleyecek ya da kurulum aşamasında. M.2_2 portu boş bırakılacak ki ilk slot x16 kullanılmaya devam edilebilsin. Çoğu kişi bundan bihaberdir, özellikle bunun üzerinde durmak lazımdır. Kağıt üstünde %1-3'lük bir FPS kaybı yaratır ancak x16 kart x16 slotta kullanılmalı.

Bu muhabbetin genel adı da PCIe Lane Sharing diye geçer. Dikkat edilmesi gerekir, 2. portun kapanmasından ziyade ilk portun x8 kısılması çok daha önem arz eder.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…