Merhaba,
Fiber internet bağlantısı sonrası Türk Telekom TP-Link EX520v cihazını verdi. Ancak ben ev ağımda ağırlıklı olarak OpenWrt yüklü ASUS RT-AX53U cihazını kullanıyorum. Lakin gerek Wi-Fi hız ihtiyacım olduğunda TP-Link cihazındaki 160 MHz Wi-Fi desteği, gerekse Tivibu üyeliği sebebiyle TP-Link cihazını tamamen devreden çıkartıp direkt olarak OpenWrt cihazımı kullanamıyorum. Bu sebeple TP-Link cihazının LAN portundan gelen bir kablo ile OpenWrt cihazının WAN portuna bağlantı sağlayıp iki farklı ağ geçidi kullanıyorum. TP-Link: 192.168.1.X - OpenWrt 192.168.2.X şeklinde.
Normal olarak bu senaryoda OpenWrt'ye bağlı cihazlarım TP-Link'e bağlı olan cihazlara erişebilirken, TP-Link'e bağlı olan cihazlarım OpenWrt'ye bağlı olan cihazlarıma erişemiyor. Bunun için TP-Link cihazına static route eklemem lazım ancak arayüzde sadece mevcut listeyi görüntüleme yetkim bulunuyor. Ekleme butonu görünmüyor. Araştırdığım kadarıyla bu cihaz için henüz root erişimi sağlanamamış. Bu sorunu OpenWrt tarafında yazacağım kurallar ile çözmem mümkün mü acaba?
Not: OpenWrt bağlantısını WAN portundan değil de LAN portundan da yapabilirim ancak bu sefer de DHCP'yi kapatıp OpenWrt'ye bağlamak istediğim cihazlar için el ile ağ geçidi girmem gerekecek, çok pratik gelmediği için bu senaryoyu en son çözüm olarak saklıyorum.
TP-Link cihazına static route ekleme veya bu sorunu OpenWrt tarafında çözme şansımız var mıdır? Teşekkürler.
Güncelleme: OpenWrt bağlantısını WAN portundan LAN portuna aldım ancak cihazlarımın ağ geçidini OpenWrt IP'si ayarladığım halde Zapret çalışmadı. Sanırım Zapret sadece WAN protokolünde çalışıyor. OpenWrt router cihazını Switch gibi kullanıyorken Zapret'i çalıştırmanın bir yöntemi var mıdır?
Bu durumda geriye benim TP-Link cihazına static route eklemekten başka yolum kalmıyor. Tabii root yetkisi alabilirsem.
Eğer farklı bir yöntem önerisi olan varsa çözüm önerilerini bekliyorum, teşekkürler.
1.
OpenWrt Cihazınızı WAN Portu ile Bağlama:
- OpenWrt cihazını TP-Link modemin LAN portuna bağlayın.
- OpenWrt’de DHCP ayarını etkinleştirin. Bu sayede TP-Link cihazı, OpenWrt cihazına IP adresi verebilecektir.
2.
OpenWrt’de Statik IP Ayarlama:
- OpenWrt yönetim arayüzüne (genellikle
192.168.2.1) giriş yapın.
-
Network >
Interfaces bölümüne gidin.
- LAN arayüzüne tıklayarak
Advanced Settings sekmesinde,
Use custom DNS servers kısmına TP-Link modemi (örneğin,
192.168.1.1) ekleyin.
3.
Firewall Kuralları Ekleme:
- OpenWrt arayüzünde
Network >
Firewall bölümüne gidin.
-
Traffic Rules sekmesine geçin ve "Add" butonuna tıklayarak yeni bir kural ekleyin.
- Source zone:
lan
- Destination zone:
wan
- Action:
Accept
- Aşama tamamlandıktan sonra değişiklikleri kaydedin.
4.
ping ve Ağ Testi:
- OpenWrt arayüzünde
System >
Diagnostics kısmından
ping kısmını kullanarak TP-Link cihazının IP’sine (
192.168.1.1) ping atarak bağlantı doğrulaması yapın.
5.
Static Route ve Ağ İletişimi:
- Eğer TP-Link cihazında Static Route ayarlama seçeneği yok ise, OpenWrt üzerinde ek yollar tanımlamak için
Network >
Static Routes bölümünü kullanabilirsiniz.
-
Destination kısmına TP-Link alt ağını (
192.168.1.0/24),
IPv4 Gateway kısmına TP-Link modemin IP adresini (
192.168.1.1) yazın.
6.
ZAPRET Kurulumu:
- Eğer ZAPRET kullanıyorsanız, WAN üzerinden çalıştığını dikkate alarak OpenWrt'yi WAN portundan yapılandırın.
- OpenWrt modemi bir switch gibi kullanıyorsanız ZAPRET özelliklerini kullanmak için ayarları yeniden gözden geçirin.
7.
Sorun Giderme:
- Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra hâlâ sorun yaşıyorsanız, TP-Link arayüzünde herhangi bir IP çakışması olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse cihazların yeniden başlatılmasını deneyin.
Eğer yukarıdaki adımlar sorununuzu çözmezse veya daha fazla detaya ihtiyacınız olursa, lütfen benimle tekrar iletişime geçin.