Türkiye'de herkes hayattan şikayet ederken çoğu kişinin elinde nasıl son model elektronik ürünler oluyor?

Doğru, tüm Türkiye J7 Prime fakirler ise S3 mini kullanmalı ki bu arkadaş tatmin olsun.

Okuduğunu anlama becerimiz olsaydı keşke çok üzülüyorum gerçekten sizlere, eyvallah hocam senin dediğin doğru. Ben a diyorum siz b anlıyorsunuz C olarak yorumluyorsunuz üzücü bir durum.

İnsanlarımız bir kez daha ne kadar gergin ve yanlış anlamaya müsait olduğunu bu konuyla anlamış olduk her karşıt fikri hakaret olarak algılıyorsunuz. Ben bir telefona 60-70-80.000TL mantıksız geliyor zengin olarak adlandırdığımız kişiler bile alırken düşünüyor Amerika'da 1500 dolar amerikalılar bile düşünerek alıyor hatta genc kesim için iPhone statü belirliyor neden bu kadar önemseniyor? demek istediklerim bunlardı. Gider yatırım yaparsın mesela o 80.000TL ile bizzat arkadaşım mesela kirayı zor ödüyor şu an sırf iPhone alabilmek için borca girdi adam her konuyu politik olarak yorumlamak zorunda değilsiniz biraz da toplumsal olarak değerlendirin iyi sosyaller.

Saygı çerçevesi içinde tartışılırsa güzel olur.

İyikide saygı çerçevesi demişiz yani.

Yok. Tanıdığım kimsede yok.

Cogu kisinin elinde iPhone 15 yok, sana oyle geliyor ve sadece olanlari hatirliyorsun.

Istedigini alabiliyorsan ya durumun ortalama degil ya da istediklerin oldukca mutevazi seyler.

İstediklerim mütevazi şeyler evet telefon için en fazla 10.000TL harcarım mesela onu da 4-5 yılda değiştiririm şu anki telefonum M21 mesela.

Katılıyorum. Üsttede dediğim gibi Amerika'da iPhone sahibiysen gençler arasında statü sahibi oluyorsun Samsung kullanırsan seninle alay ediyorlar bizde de benzer durum aşılanmaya çalışılıyor maalesef.

İfadeler: 905
Bu şeye benziyor; "Ulan madem ekonomi bu kadar kötü, neden bütün cafeler dolu?"

Hocam genelde orta düzeyde bir insan bu devirde cafeye gidiyorsa, 1 tane kahve alır, 2 saat o masada oturup muhabbet eder. Aynı şey telefon/pc için de geçerli. Çeker krediyi, girer 24 ay takside alır telefonunu, bilgisayarını.

Bazı şeyler ise tamamen kendini tatmin etme olayı. Mesela orta düzey bir adam gidip 15 Pro Max alıyorsa bir tarafımla gülüyorum. Ne gereği var abi bir telefona o kadar para gömmeye ? Gerçi şu anda kullandığım telefonun parasıyla 2007 yılında 0 model Honda City aldım orası ayrı bir konu...

İnsanlar param yok diye ağlayıp boşa para harcıyor çünkü. Tamam önemli olan o telefonun kac günlük maaşla alındığı falan ama param yok ülke çok kötü diye ağlayan adam Iphone 15 alana kadar Samsung alsın da parasını yönetmeyi bilsin bir zahmet.

Akıllı adam her türlü ekonomide tutunmasini bilir. Bahsedilen kişiler ABD'ye gitse de onlar için değişen pek bir şey olmaz. Burada iki aylık kazançlarını çöpe atıyorlarsa orada iki günlük kazançlarını çöpe atarlar. İki ayın sonunda her iki senaryoda da beş parasız kalıp ağlarlar.

Düzgün okuduğundan şüpheliyim bence sadece başlığa bakarak yazmışsın gibi geldi

Bazi adamlar kendini bir kalıba sokmuş hocam. Fikir kendi saçma fikirleri ile uyusuyorsa tamamdır. Seni tanrı olarak görür. Fikir onunkinden 1 cm kaymissa onun için sen aşağılık bir varlıksın.

Bu adam her konuda böyle yapıyor zaten.

Son düzenleme:
Harcamalar arttıkça enflasyon yükselir; enflasyon yükseldikçe harcamalar artar. Bu bir kısır döngüdür.

Nihayetinde FOMO, (Gelişmeleri Kaçırma Korkusu) herkeste olan bir şey. Örnekle anlatayım:

Ahmet, yıllık %120 enflasyona sahip bir ülkede yaşıyor. Bu demektir ki Ahmet'in istediği telefona 3 ay içinde %30 zam gelecek yani 10000 TL. olan telefon 13 bin lira olacak. İşte bu yüzden, Ahmet, "yarın kalktığımda zam yerse hayalimdeki telefonu hiçbir zaman alamayacağım" diye korkulara kapılır ve kredi çekip borçlanmak veya parasız kalmak pahasına da olsa o telefonu alır.

Sonuç olarak, insanlara bu ekonomide lüks şeyler aldırtan şey zenginlik değil. İhtiyaç hiç değil. Tamamen FOMO duygusudur.

iPhone alanların %70'i hava atmak için kullanıyor. Ama özelliklerini kullanamıyorlar maalesef. Ben şu an piyasa değeri 40000₺ olan Xiaomi telefon kullanıyorum gayet memnunum.

He bu arada türkiyedeki insanların %60'ı falan da bu elektronik aletleri borçla ya da taksitle alıyor. 17002₺ ile 1 ayda ne alınabilir ki? Bu işin içine enflasyon falan da giriyor. Vergi falan da var. Sürekli zam yiyor.

Anlamadığımda bu işte 2 senede yenisi ve daha iyisi çıkacak bunun bilincinde olunduğu halde neden borca girersin bilgisayar almayı anlarım mesela onu güncelleyebilirsin ya da en kötü 5 yıl giderler ama telefonu asla anlayamıyorum maalesef. Az parada değil hani 80.000TL'den bahsediyoruz sen onun borcunu bitirene kadar 3 ya da 4 tane üst sürümü gelmiş olacak.

İfadeler: 199
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…