Anlamadığımda bu işte 2 senede yenisi ve daha iyisi çıkacak bunun bilincinde olunduğu halde neden borca girersin bilgisayar almayı anlarım mesela onu güncelleyebilirsin ya da en kötü 5 yıl giderler ama telefonu asla anlayamıyorum maalesef. Az parada değil hani 80.000TL'den bahsediyoruz sen onun borcunu bitirene kadar 3 ya da 4 tane üst sürümü gelmiş olacak.
@150 hocam gayet açık şekilde açıklamış zaten ama bir bilgi daha geçmem lazım ki o da ülkenin tüketicisinin aşırı bilinçsiz olması.
Aşırı revaçta olan bir ürünü almak için -veya kendi egosunu tatmin mi ediyor diyeyim yoksa başka bir kelime mi bilemedim- normalde harcamaması gereken paraları harcıyor. Bunu yaptıktan 6 ay kadar sonra bunu yaptığı için bin pişman olup zararına satıyor.
Kapı yine aynı yere çıkıyor laf sokmuşsunda ben bankacıyım merak etme bir telefon için 80.000TL kredi ödemek sorgulanır sen bunu dediğin zamanda hatta faizlerle daha da fazla ödersin.
Yani? 80 bin TL'lik telefonları alanların çoğunun geliri de ortalamadan iyidir. Geri kalanlar ise 80 bin TL'lik değil de 20-30 bin çeker mesela S23 alır ve sen de baktığın zaman böyle bir algıya kapılırsın. İstatistik olarak geçen yıllara göre çok daha fazla kişi kredi borcu içerisinde çünkü artık insanlar teknolojik aletlere nakit ödemiyorlar, ellerinde öyle bir birikim yok. Ayrıca biraz eskimiş telefonlar çok da pahalı değil mesela S21 gibi bir telefon bile 9 bin TL gibi fiyatlara satılabiliyor.
Alanların çoğu nakit verip almıyor ki, GSM aboneliğine aylık 45-50 dolar ek ücret verip güncel iPhone'un en üst modelini alıyorlar. Yıllardır iPhone'u ABD'de statü olarak gören biri olduğunu sanmıyorum, statüyü aylık onlar için çerez parasıyla alınan bir telefonda arıyorlarsa oturma organımla gülerim.
İnsanlar kazandıkları paraya bakıyorlar, hayatları boyunca birikim yapsalar bile ev ve doğru düzgün araba alamayacaklarını hesaplıyorlar. Onlar da bir şeylere sahip olma tatminini böyle daha ulaşılabilir şeyler alarak sağlamaya çalışıyorlar. Şu anda Y ve Z jenerasyonundan olup da kazandığı parayla gelecekte ev alabilecek kişi oranı çok düşük. Pandemi öncesinde evli olanlar gelecekteki enflasyona güvenerek ilk birkaç yıl sürünüp sonra kuş haline gelecek taksit ödemeleriyle ev sahibi olma şansını kullanabiliyorlardı, artık bu da mümkün değil.
Sadece başlığı okudum, insanlar "eşitsizlikten" çok rahatsız olur, zira insanlar bana göre yaratıcı aklında mutlak eşittirler. Zenginlik ve fakirlik net olarak eşitsizliktir ve bu durumdan doğal olarak fakirler rahatsız olur ve bu durumu eşitlemeye çalışır. Yani hep bahsedilen "parası yok ama son model elektronik cihazları var" sorusunun cevabı esasen eşit olanı yine eşitlemek istemekten kaynaklı.
Bu ayrıca dezavantajlı olan kesimde ciddi rahatsızlıkta doğurur.