Türkiye'de inanç, laiklik ve gençlerin tercihleri: Gündemdeki tartışmalar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan creazy
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 388
  • Etiketler Etiketler
    türkiye
Türkiye'de konuşulacak konular değil bunlar. Cidden çok çok az bir kitle gerçekten okuyup anlamaya, araştırmaya vakit harcıyor. Yukarıdaki 80 IQ yorumuna katılıyorum.

Türkiye'de Müslüman yok. Mezheplere, hadislere inanıp Müslüman olduklarını iddia ediyorlar. Kutsal kitaplarını kendi dillerinde okumuyorlar, namazı Arapça kılıyorlar. Esasında gelenek olan baş örtüsünü dini hüküm zannediyor, çocuklarını sünnet ediyorlar (sünnet çocuk istismarıdır ve Kuran'da yeri yoktur).

Non Teist kitle de farklı değil. Ortalamaları KGBTR'de gördüğünüz tipler işte

Çok şey yazıp hiçbir şey söylemedim biliyorum ama işin aslı bu. Çevremdeki kayda değer birkaç kişi haricinde bu konuları konuşmam ve ortamda açıldıysa bile uzatmam.

Hocam, anlıyorum ki telbiye meselesi sana çok hassas geliyor ve diamond Tema'nın bu konudaki sözlerini 'aşağılama' olarak algılıyorsun. Ama burada bir yanlış anlama olduğunu düşünüyorum.

Diamond tema, videoda doğrudan dine küfür veya hakaret etmiyor. Kullandığı dil, bir akademik inceleme ve tarihsel analiz dilidir. Onun amacı, dini aşağılamak değil, tarihsel ve teolojik kaynakları kullanarak bazı yaygın anlatıları sorgulamak ve dini ritüellerin kökenlerini ortaya koymaktır.

'Neden benziyor demek varken aynısı diyor?' diye sormuşsun. Çünkü bu, dinler tarihi ve kültürel etkileşimler alanında bilinen bir durumdur. İslam öncesi Arap toplumunda 'telbiye' geleneğinin varlığı, hatta kâbe'ye yapılan hac ritüellerinin bazı unsurlarının İslam öncesine dayandığı, İslam'i kaynaklarda da yer alır.

Örneğin, Türkiye diyanet vakfı İslam ansiklopedisi'nin 'telbiye' maddesine bakarsan, orada bile şöyle bir ifade göreceksin:

'İslam'dan önceki dönemde hac sırasında araplar tarafından telbiye getiriliyordu. Ancak üzerinde ittifak edilen bir telbiye şekli mevcut olmayıp kabilelere ve putlarına göre değişiklik gösteriyordu... Putperest arapların telbiyelerinin ortak özelliği ise 'şirk' (Allah'a ortak koşma) ifadeleri içermesidir.'
Kaynak: Tdv İslam ansiklopedisi, cilt: 40, sayfa: 396-397, madde: Telbiye. (internet üzerinden kolayca ulaşabilirsin.)

Yani, diamond Tema'nın 'putperestler de aynı duayı kullanıyordu' demesi, tamamen kendi uydurması veya dine sallaması değil; bazı İslam'i kaynaklarda da bahsi geçen tarihsel bir gerçeğe işaret etmektir. Elbette, İslam'ın gelişiyle Telbiye'nin anlamı tamamen değişmiş, 'ortak koşma' (şirk) ifadeleri kaldırılıp yerine 'ortak yoktur' (lâ şerîke lek) ifadesiyle tevhid inancı vurgulanmıştır. Bu, dinin eski bir ritüeli alıp kendi inanç sistemiyle nasıl dönüştürdüğünü gösterir.

Bu durum, dinin tarihsel süreç içindeki dinamiklerini ve kültürel etkileşimlerini anlamakla ilgilidir. Bu bir aşağılama değil, bilginin kendisidir. Amacı, seni ve diğer insanları 'sorgulamaya' ve 'derinlemesine araştırmaya' teşvik etmektir. Körü körüne kabullenmek yerine, bilerek inanmayı veya bilerek sorgulamayı sağlamaktır.

Hocam arkadaş bütün dinlere sallıyor. Yaşadığımız coğrafyada İslam hakim olduğundan en çok o konuda konuşmasından daha normal bri durum yoktur. Yeri geldiğinde saçma düşüncelere argo kullanmadan aşağılamakta sorun görmüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…