Türkiye'de oyun kültürünün olmaması

1 - Oyun oynatacak bilgisayarı toplamak da hazırını almak da pahalı.
2 - Haydi iyi-kötü bir sistem aldınız ama bilgisayarın yanı sıra konsol oyunlarını da oynamak isteseniz o da ayrı pahalı.
3 - Oyun fiyatları pahalı ki başta Steam kur güncellemesi olmak üzere fiyatlar güncellenince iyice alınması zorlaştı.
4 - Zamanında yukarıdaki sebeplerden oyun oynamayıp içinde kalanların da artık oyun oynayacak vakti olmaması.

Kısaca bu pahalılık varken Türkiye'de herhangi bir kültürün olması kolay değil.

Torrent işi çok yaş. Güvenilir dediğiniz sitelerde bile ağ trafiğiyle .exe çalışınca türlü türlü transfer yaptırıyorlar. Kaldı ki bilgisayarı/konsolu bulamadıktan sonra elinizde hazır oyun olsa da anlamı kalmıyor.

Berbat ekonomik, dil eksikliği, "beleş oyun"lara yüzlerce lira harcama vb. çeşitli nedenlerden insanlar ya ücretsiz ya da uygun fiyatlı online rekabetçi oyunlar oynuyorlar. Ayrıca PUBG gibi rezil bir oyunu sırf grafikleri "gerçekçi"ydi diye (çamur gibi grafikleri vardı) sevip de Fortnite'a laf eden bir kitleydi aynı kitle. Başta Nintendo oyunları olmak üzere PS ve Xbox'da bulunan Bağımsız Oyunlara "çocuk oyunu bu ya ben bunu oynamam grafikleri çöp" diyen kitle de, aynı kitle. Çocukluktan beri oynadıkları tek oyun CS, LoL, Zula vb. oyunlar olunca, insanlar da doğal olarak güvenli limanlarından sıyrılıp yeni maceralara yolculuk açamadılar.

Şimdi de bunun pişmanlığını yaşayarak popüler olan hangi AAA oyun varsa oynayıp her yerde bunları öneriyorlar. Bunun en bariz örnekleri; Daha birkaç yıl öncesine kadar sadece rekabetçi online oyunlar oynayıp yayın yapan yayıncılar, günümüzde artık nerede yeni çıkmış oyun varsa oynayıp yayınlarını yapıyorlar. E ben de bunu soruyorum: Neden yıllar önce yapmadınız da, şu an yapıyorsunuz? Cevap popüler kültür. Yıllarını bu kültüre vermiş birçok insan bu sektördeyken neden onlara yardımcı olmadınız da, her şey düzlüğe çıkınca bir anda yola ortak oldunuz?

Oyun kültürü diye bir şey yok ülkemde, ve bu beni gerçekten üzüyor. İnsanlara Nintendo oyunlarını veya en basiti Xbox'u anlatmaya başlasam mağara adamı gibi yüzüme bakıyorlar ve "kanka boş ver o çöp(?) yapımları ya, gel PES'e gidelim veya gel PUBG Mobile atak XD" tarzında laflara maruz kalıyorum. O gün bu gündür iletişim kurduğum insanda oyun kültürü var mı yok mu anlayabiliyorum. Elimden geldiğince millete Nintendo'yu da Xbox'u da öğretmeye devam edeceğim . Bu arada saydığım kitlelerden çok rahatsızım, hâlâ daha öyleyim. Tek oyuna yıllarını vermiş birisi "en iyi oyun bu ya yiğenim" deyince artık ciddiye alamıyorum.

Yok yapmıyorlar. Dediğim gibi biraz araştırma ile her şeyi bağımsız kullanıcılar tarafından denetlenen, sen o dosyaya ulaşana kadar bu işi biz bu forumda nasıl yapıyorsak o konuda da gönüllü "çalışan" insanlar tarafından yapılan kaynaklar bulabiliyorsunuz. Bilgisayar bulmak konusunda haklısınız ama bilgisayarı olmayan adam RDR2, Last of Us önermez değil mi? 4070 Ti S'li sistem kurup sadece Valorant ve GTA V oynayan binler var bu ülkede.

Zula ve Erzurum varken adamlar Counter Strike ve Rust oynuyor. Dicek söz yok...

Son cümlenizde haklısınız maalesef ama ondan bir öncekine katılamıyorum zira RDR 2 1660 Ti da açıyor ama bir 4000 serisi performansı vermediği için daha güncel oyunlarda performans epey kötü oluyor. Ha oynamadan öneri yapanlar da yok değil o da ayrı konu. Tamamen bağımsız ve iyi niyetli olarak kendi crackleyip paylaşanlar da yok değil ama özellikle çalışan kesim bu riski alır mı? Bilemiyorum. Gençler ise arkadaş çevresine bağlı olduğundan yüksek ihtimal kendi sistemi iyi olsa da arkadaş çevresine göre oyun oynuyordur. (Tabi benimkiler hep varsayım) Niye böyle tahlil yapar gibi yazdıysam? Onu da anlamadım.

1660 Ti ile günümüzde oynanamayacak oyun yok. Alan Wake 2 gibi son teknoloji oyunları bile 30 FPS oynayabiliyorsun. Döneminin giriş-orta segment bir kartıyla 5 yıl sonra bile üst segment oyunlarda 30 FPS görebilmek bence büyük nimet. Crack yapmak zor bir işlem değil zaten oyunların %90'ı ilgisi olan herhangi birisi tarafından kırılabilir kalanı ise zaten Denuvo'su ya da farklı tip koruma sistemleri olan oyunlar. Benim demek istediğim gönüllü olarak crack yapmak değil onlara zaten yabancılar bağış yaptıkları için devam ediyorlar demek istediğim Torrent sitelerinde yüklenen direkt oyun dosyalarını yüklendiği gibi indiren, virüs kontrolü yapan, dosyalarını inceleyen ve bunu yorumlara yazan insanlar var. /torrents subredditinde güvenilir siteler ile ilgili megathread var adamlar oradaki bütün sitelerdeki dosyaları düzenli olarak kontrol ediyor. Bir sıkıntı çıktığı zaman ilk olarak oradan duyabiliyorsun. 15 yıldır torrent kullanıyorum hiçbir şey olmadı ve olmayacak. Çünkü 5 dakika araştırma yapmaya erinmiyorum.

Sınırsız internete erişimim 16-17 yaşlarımda oldu. Maddi durumumuz gerçekten o dönem için sınırsız Wi-Fi almaya yeterli değildi, haliyle kotalı internet kullanıyordum. Bu yaşlarda iken bilgisayarda sadece hikayeli oyunlar oynuyordum. Online oyunlar ile tanışmam internet bağlandıktan sonra oldu (oyunlardan haberim vardı elbet ancak oynayamıyordum) 32 GB flash belleğim vardı ve interneti olan arkadaşlarıma gidip flashima oyun attırırdım. İnternet bağlatalı 5, oyun bilgisayarı sahibi olalı da 3 yıl oluyor. Hikayeli oyunlar benim için bir tutku haline geldi. Can sıkıntılarıma yoldaş oldu hala daha oluyor. Online oyunlar arkadaşınız varsa güzel. Türkiye'de oyun kültürü olmaması normal. Sonuçta teknolojik ürünler ve ulaşması zor.

Yani benim için çok sorun değil de 30 FPS ve orta ya da bazen altı grafiklerle ile oyun oynamak istemeyen yahut bellek takviyesiyle (eski mimari olduğundan) uğraşmak istemeyen kimseler çoğunlukta. Torrent konusunda işin teknik kısmına girmek istemiyorum. Fakat fikrim baki, neticede birine güvenmeyip başkasının kontrolüne güvenmek de çok sağlıklı olmuyor ama nispi de olsa bir fikir veriyor mu? Veriyor. Gerek indirirken gerek indirdikten sonra dosya kontrolünü bireysel sağlayamayan ve bilgisayarda resmi işini de yürüten biri için bence alınmaması gereken bir risk. Ha tabi bu belirttiğim zaten dikkatli kullanıcı veya legal kullanım yapanlar için geçerli. Zira girmediği abuk-subuk site yahut indekslenmeyen yer kalmayıp da Torrent gelince "ama o çok tehlikeli" demek ya affedersiniz ahmaklık ya da riyakarlık olur tabi.
Not: İnsanımızın herhangi bir şeyi araştırma hevesi olmaması, atalet duygusuna kapılmış olması konusunda katılıyorum ama üzerinde pek durmadım her alanda öyle oldukları için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…