Nisan ayında başlayacak bu yolculukta ülkemizde uzaya çıkan ikinci Türk "Tuva Cihangir Atasever" olacak.
Alper Gezeravcı'dan sonra bir anda uzay ile ilişkimizin kesilmemesi bence çok iyi oldu. Sonraki uçuşların kendi roketlerimiz, kendi ekiplerimiz ile olması için umarım çalışmalar başlar. Farklı şirketler ile çalışarak en fazla bir noktaya kadar gelebiliriz. TUA'ya gerekli bütçenin ayrılması ile güzel şeyler olacağını düşünüyorum, bilim pahalı bir şey umarım bunu farkına varılmıştır.
Ver 55 milyon doları ver ver. Bir atasözü var. Ayranın yok içmeye, atla gidersin çeşmeye diye. Anlamı ise, yoksulluğuna bakmadan gösteriş yapmaya kalkanların gülünçlüğünü anlatmak için kullanılan bir söz.
Ayranın yok içmeye, atla gidersin çeşmeye diye. Anlamı ise, yoksulluğuna bakmadan gösteriş yapmaya kalkanların gülünçlüğünü anlatmak için kullanılan bir söz.
Bu görüşü anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum. Ülkede boştan yere harcanan o kadar para varken ülkenin geleceği için önemli olan uzay yolculuklarında neden böyle tepkiler veriliyor? Bilim gerekli ve pahalı bir şey bunu kabul etmeniz gerekiyor. Eğer gösterilecek tepki varsa milletvekillerinin milyonluk araçlarına, saraya harcanan paraya, diyanete verilen paraya tepki gösterin.
Geç olsa da uzay çalışmalarına başlanmak isteniyor. Bir süre boyunca farklı şirketler ile çalışarak insanlar gönderilmeye devam edilecek gibi gözüküyor. Önemli olan kendi şirketlerimiz, kendi roketlerimiz ile gitmek. Bunun için gerekli desteğin verilmesi gerekiyor aksi taktirde hiçbir işe yaramayacak.
Bu görüşü anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum. Ülkede boştan yere harcanan o kadar para varken ülkenin geleceği için önemli olan uzay yolculuklarında neden böyle tepkiler veriliyor? Bilim gerekli ve pahalı bir şey bunu kabul etmeniz gerekiyor. Eğer gösterilecek tepki varsa milletvekillerinin milyonluk araçlarına, saraya harcanan paraya, diyanete verilen paraya tepki gösterin.
Ülkede boş yere harcanan paralara değinmen güzel, fakat böyle uzay işleri için önce eğitim sistemini düzeltmelisin. OECD ortalamasının bile altında bir eğitim sıralamasıyla bu işleri zaten kendi başına yapamazsın. Eğitim sistemini düzeltip zaten insan yetiştirirsen, mesela sağlam jeologlar, fizikçiler, biyologlar, kimyacılar gibi, Elon Musk'a para vermene gerek kalmaz kendin yollarsın adamlarını. Yoksa kimse uzaya gitmeye veya bu işlerle uğraşmaya karşı değil. Şu an bu yapılanlar tamamen gösterişten ibaret. Böyle aradaki teknolojik gelişmeleri atlayarak direk üst noktaya geçiş olsaydı herkes aynısını yapardı.
Warren Buffet abimizin biz sözü var: "İhtiyacın olmayan şeylere para verirsen, ihtiyacın olan şeyleri alamazsın, elindekileri de satarsın" diye.
Şaka bir yana şun merak ettim, nereden çıktı bu uzaya astronot gönderme merakı? İtibar kazanmak uğruna paraları dökeceğine gidip ülkenin eğitim sistemini düzeltmeye uğraşsınlar.