Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Yerçekimsiz ortamda dönme ve atalet deneylerini AVM'deki yerçekimsiz odalarda ben de yapıyordum ki Üstelik 55 milyon harcamama da gerek yoktu
* Ayrıca şu iki vatandaşı bu paralara uzaya göndermek yerine rahatlıkla kendi uzay istasyonumuzu kurabilirdik. Hatta şu deli paralara Tesla ve NASA'dan adam bile çalıştırırdın.
Yani TUA bütçesi kadar masraf yapıp başkalarının teknolojisi ve eğitimiyle tamamen şov ve siyasi propaganda amaçlı uzaya 'turist' göndermek tamamen saçmalık.
Yani TUA bütçesi kadar masraf yapıp başkalarının teknolojisi ve eğitimiyle tamamen şov ve siyasi propaganda amaçlı uzaya 'turist' göndermek tamamen saçmalık.r
İnan şu anki uzay araştırmaları ve bu yapılan testler ülkenin bu alanda gelişimi için pek önemli değil. Sen şey mi sanıyorsun ülkemiz uzaya gitti de vizyon kazandı, gelişti. Ya da bunlar gerçekten gelişme odaklı yapılıyor? Elon Musk sayesinde yapılan şeyler bunlar. O da kim bilir Erdoğan ne sözler ne tavizler verdi de oldu. Bu ülkede hiçbir şey Erdoğan’ın izni dışında yapılmıyor. Alınan her bir karar onun mührüyle alınıyor.
Yurtdışında da bu olaylar pek takılmıyor. Yani sadece ülkemiz insanını etkilemek için bir de Putin’le takılırken bak benimkiler de ordalar demek için .
Öyle zaten. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta sorun yaşayan bir ülkenin uzaya gitmesindeki mana ne? Temelini atmadığın binaya kaçak kat çıkmaktan farksız. "Biz yaptık, uzaya gittik." demek için yapılmış bir şey.
Bence aşırı boş işe sardı bu, denilen ülke geleceği fikrine de katılmıyorum. Başkasının teklonojisi başkasının fikirlerine aracı olunca ülkemizin geleceği ne anlamda değişiyor anlamak zor. O parayla keşke ülkenin içinden bir şeyleri değiştirseler.
Ülkede boş yere harcanan paralara değinmen güzel, fakat böyle uzay işleri için önce eğitim sistemini düzeltmelisin. OECD ortalamasının bile altında bir eğitim sıralamasıyla bu işleri zaten kendi başına yapamazsın. Eğitim sistemini düzeltip zaten insan yetiştirirsen, mesela sağlam fizikçiler, biyologlar, kimyacılar gibi, Elon Musk'a para vermene gerek kalmaz kendin yollarsın adamlarını. Yoksa kimse uzaya gitmeye veya bu işlerle uğraşmaya karşı değil. şu an bu yapılanlar tamamen gösterişten ibaret.
Konuya birde bu açıdan bakmanızı istiyorum; üniveriste sınavına girecek bir genç uzaya merak duyuyor, astronot olmak istiyor veya uzay roketi yapmak istiyor. Ancak tüm bu merakların ardından kafasına bir düşünce geliyor "benim ülkemde uzaya, bilime değer verilmiyor" astronomi okuduğunda garanti işsiz kalacak dolayısıyla hayallerinden vazgeçiyor ve saçma sapan bir bölüm okuyor. Şu anlık merakı olan insanları bu bölüme yönlendirip işsiz kalma olasılığının düşürülmesi durumunda elinizde pek çok astronom adayı olacaktır. Bu durumda sizin dediğiniz eğitim devreye giriyor. Öğrencilere iyi eğitimler ve destekler verilmediği durumdan tüm bu şeyler boşa gidecektir umarım gerekli adımlar atılır.
Yerçekimsiz ortamda dönme ve atalet deneylerini AVM'deki yerçekimsiz odalarda ben de yapıyordum ki Üstelik 55 milyon harcamama da gerek yoktu
* Ayrıca şu iki vatandaşı bu paralara uzaya göndermek yerine rahatlıkla kendi uzay istasyonumuzu kurabilirdik. Hatta şu deli paralara Tesla ve NASA'dan adam bile çalıştırırdın.
Yani TUA bütçesi kadar masraf yapıp başkalarının teknolojisi ve eğitimiyle tamamen şov ve siyasi propaganda amaçlı uzaya 'turist' göndermek tamamen saçmalık.
Yukarıda dediğim gibi bilim pahalı bir şey 3-5 kuruş destek verip uzay şirketi kurulmaz. Bizim takılmamız gereken şey 55 milyon değil TUA bütçesinin bu kadar az olması.
İnan şu anki uzay araştırmaları ve bu yapılan testler ülkenin bu alanda gelişimi için pek önemli değil. Sen şey mi sanıyorsun ülkemiz uzaya gitti de vizyon kazandı, gelişti.
Asıl sen bu deneylerden ne bekliyorsun? Yerçekimsiz ortamda yapılacak şeyler sınırlıdır ve dediğin gibi çokta önemli değiller. Gerçekten kayda değer deneyler yapmak istiyorsan ay'a gideceksin, titana uzay aracı gönderceksin. Bunlar bir anda olacak şeyler değil. Farklı ülkelerin yıllar önce başladığı çalışmalara yeni başlayıp hemen böyle çalışmalar yapmak çok ütopik olur.