mevcut hükümetin değişeceği inancı
Hükümet değişikliğinin etkisine inanmıyorum. Herhangi bir makama hiçbir yeterliliği olmadığı halde birilerine yaranarak gelme olayı hükümet fark etmeksizin en az 60 yıldır var. Bu tip bireyler sonrasında o makamı o kadar benimsiyor ki çalışmamak için gerekeni yapmamak için var gücüyle laf kalabalığı ve hatta usulsüzlük yapıyor.
Atıyorum vatandaş olarak evine yakın belediye otobüsü durağı yapılmasını ve belediye otobüsü gelmesini istiyorsun. Belediyeye gittiğinde konuyla ilgili doğru bilgi veren biri çıkarsa dilekçe vermen gerektiğini öğreniyorsun. İyi biriyse hatta 30 gün içinde dilekçene yanıt gelmesi gerektiğini de söylüyor belediyedeki çalışan. Konuyla ilgili dilekçeni dilekçe kanunu uyarınca yazıp götürüp o birime bakan memura teslim ediyorsun. Memur sana "tmdır abi biz halledeceğiz" deyip geçiyor. Bilgi edinme hakkı kanunu uyarınca yazı numarası istemen gerektiğini bilmiyorsun, yazı numarası alınan dilekçelerin sümen altı edilemediğini bilmiyorsun, hatta belki 30 gün içinde yanıt vefme zorunluluğunu da bilmiyorsun. Memur, iş yapmamak için o dilekçeyi isterse çöpe atar isterse hele ki altında tarih atmadıysan çekmeceye atıp belki 3 yıl sonra zaten oraya durak yapıldığında işleme koyup "bak dilekçe geldiği anda çözdük" der.
Yazı numarası istersen de vermemek için takla atabilir, yeter ki iş yapması gerekmesin. Hatta bazı kurumlarda işletmelerde dilekçe almıyoruz diyen bile çıkıyor, oysaki anayasal bir haktır dilekçe vermek ve bunun önüne geçilmesi suçtur. Valilikteki Açık Kapı birimine gidersin dilekçe kanunu uyarınca şu kuruma veya işletmeye bunu yollamanızı ve cevabını bana bildirmenizi talep ve arz ediyorum dersin valilik senin için takip yapar ve dilekçenin sümen altı edilmesini engeller.
Eğer halkın çoğunluğu yasaları okuyup yönetmelikleri satış sözleşmelerini hizmet anlaşmalarını taahhütnameleri vesaire inceleyip her şeyi şikayet eden kesimden oluşuyorsa o ülke mecbur ileri gidecek. Bir yasa eksikse bir yönetmelik sıkıntılı ise o kadar şikayet gelir o kadar talep gelir ki konuyla ilgili güncelleme zorunlu hale gelir.
Eğer halk, haklarından habersizse ve dilekçe hakkını engelleyen memuru şikayet etmek yerine bir dahakine bir kutu baklava alıp gidiyorsa, o zaman işte hükümete ben de gelsem hiçbir şey iyiye gidemez. Milyonlarca insanı zorla medenileştirmeye cumhurbaşkanı da olsam gücüm yetmez. İsteyenlerin kullanacağı ve insanları korumayı amaçlayan güzel yasalar koyarım en fazla Atatürk gibi, çiğneyene baklava alırlarsa hiçbir şey yapamam.