Çözüldü TYT Tarih sorusundaki cevap neden D?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1

2. seçenekteki ifade nerede geçiyor? Zenginin dine ihtiyacı yok ki. Eşitlik ilkesi sadece Islam'a mi ozel? Şunu fark ettim, tarafsız bakıldığında OGM materyaldeki soruları hep yanlış çıkıyor.

Çözüm
İslam dini eşitlik ilkesini getirmeyi planlamıştır falan deseydi belki mantıklı olabilirdi ama "getirmiştir" deyince mantıksız oluyor, zira kölelik kaldırılmıyor bile o dönemde zaten.
Ayrıca anlatım da yanlış, Muhammed'in kendisi zengindi zaten. Yani mücadele zenginle fakir arasında değil, gelenekçi ve ilerlemeci arasında yaşanıyor. Neticede ise bir iktidar savaşı.

Velhasıl sen bu soruları çözerken tarihçi veya felsefeci gözünden değil, din hocası gözünden bakarak çöz. O zaman çok kolay D şıkkına ulaşırsın.
Şunu fark ettim, tarafsız bakıldığında OGM materyaldeki soruları hep yanlış çıkıyor.
Sen bu durumda tarafsız bakmış olmuyorsun işte.

Zenginler, fakirlere olan üstünlüklerinden ötürü İslam'ı benimsemiyorlar. Benimseyecekleri durumda kendilerini olduğu noktadan daha aşağıya koymak zorunda kalacaklar. Parçada anlatılan da bu. Bu yüzden 2. öncülü doğru kabul ediyoruz.

İslam dinine göre zenginler servetlerinden zekât vermeleri gerekiyor. Bunun haricinde din içerisinde hiçbir kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Bu kapsamda bakacak olursan bir zengin neden bir köle ya da fakir insan ile kendisini eşit görsün? Ya da neden servetini "zorunlu" olarak birine bölüştürmek zorunda kalsın?

Bu sebeple II. öncül doğrudur.

Tarafsızlık veya taraflılık gibi bir durum yok ki burada. Eşitlik ilkesi zenginlerin işine gelmez ve bundan dolayı karşı çıkarlar. Yorum sorusu olmuş biraz, yukarıdan al aşağıya yapıştır tarzında değil.

1. Varsa 2. maddeyi de mantıken eklemen lazım. Sınıfa dayalı bir şey var demişsin, niye zengin ve köleler var? E, zenginler buna karşı çıkıp; köleler de dini benimsiyorsa eşitlik getiriyor demek ki. 1. maddeyi ekleyip, 2. maddeyi eklememek için 2. maddeyi direkt yanlış okumak lazım.

İslam dini eşitlik ilkesini getirmeyi planlamıştır falan deseydi belki mantıklı olabilirdi ama "getirmiştir" deyince mantıksız oluyor, zira kölelik kaldırılmıyor bile o dönemde zaten.
Ayrıca anlatım da yanlış, Muhammed'in kendisi zengindi zaten. Yani mücadele zenginle fakir arasında değil, gelenekçi ve ilerlemeci arasında yaşanıyor. Neticede ise bir iktidar savaşı.

Velhasıl sen bu soruları çözerken tarihçi veya felsefeci gözünden değil, din hocası gözünden bakarak çöz. O zaman çok kolay D şıkkına ulaşırsın.

Çözüm

Soruda sadece İslam dini belirtilmiş, yoksa Budizm'de de eşitlik ilkesi mevcut.
Bu arada soruyu görünce aklıma ilk gelen Çağrı (the message) filmi oldu.

En başta 2. seçeneği dahil ettim. Ancak paragrafta böyle bir şey olmadığı için geri çektim.

Buna benzer şekilde baktığımda soruyu ancak anlayabildim.

Eşitliği getiren sadece İslam değil ki. O yüzden soru hata yaptırdı.
Soruda sadece İslam dini belirtilmiş, yoksa Budizm'de de eşitlik ilkesi mevcut.
Bu arada soruyu görünce aklıma ilk gelen Çağrı (the message) filmi oldu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…