Sin Costa

Çalışkan
Çoğu büyük şirket staj alımlarını büyük oranda torpil veya tanıdık aracılığıyla yapıyor. Başvurularımızda ne kadar ortalamamız veya CV'miz iyi olsa da direkt mülakata bile alınmadan eleniyoruz.

Ben aslında bu durumdan hoşnut değilim. Ama bir düşününce bir bağlantımız veya tanıdığımız olup ondan rica edip onun yardımıyla staja girme olanağı o kadar da yanlış gelmiyor. Bir tanıdık veya bağlantı aracılığıyla staja girmiş oluyorsun. Ben bir şirkette biraz söz sahibi olacak kadar yükseldiğimde mesela bir akrabamın staj yapmasına yardımcı olmak isterim. Sonuçta üniversitede okuyan öğrenciler bir yönlendirme veya hocalarının bağlantıları sayesinde staj yapabiliyor. Torpil, bağlantı veya network arasında tam olarak ne fark var? Üniversite okumuş staj yapacak birine yol gösterici veya aracı olarak yönlendirmek doğru gibi geliyor. Torpil yapmayıp üniversite hocan seni staja yönlendirince torpil olmuyor mu?

Torpil demeyelim de bağlantı tanıdık aracılığıyla girdik diyelim. Ama yine de hoşnut olamıyorum. Bir şirkete sadece torpille giriliyor olması biraz can sıkıcı. Ama Türkiye'de bu durum çok olağan hale gelmiş durumda. Böyle herkesin torpille girdiği bir firmaya biz de torpil bulup girsek hak yemiş veya haksız bir kariyer elde etmiş olur muyuz? Yani bir şekilde araştırıp bağlantı bulup bir şirkete girmek başkalarına haksızlık sayılmayabilir.

Staj için torpil farklı, işe girmek için torpil farklı düşünülebilir mi? Ben mesela bir bağlantı veya tanıdık bulup onun aracılığıyla herkesin torpille girdiği bir şirkete girsem fazla hak yemiş gibi hissetmem belki.

Mesela Türkiye'de büyük bir mühendislik şirketine veya savunma sanayi sektöründe bir şirkete torpil yapma imkanınız olsa yapar mıydınız? Haksızlık, etik, eşitsizlik veya hakka girme veya dini olarak uygunluk durumları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Türkiye'de büyük bir mühendislik şirketine veya savunma sanayi sektöründe bir şirkete torpil yapma imkanınız olsa yapar mıydınız?
Yapmam. İktidarlar değişir, yönetim gider, eski torpilliler yerini yeni torpillere bırakır. Türkiye'de bu durum böyle işlemiştir.

İnançlı biriyseniz, bu dünyada çıkmasa başka tarafta elbet çıkar.

Hayır yapmazdım ve yapılmamalı günümüzde oluşan bu olayların buradan geldiğini düşünüyorum.

Çoğu büyük şirket staj alımlarını büyük oranda torpil veya tanıdık aracılığıyla yapıyor. Başvurularımızda ne kadar ortalamamız veya CV'miz iyi olsa da direkt mülakata bile alınmadan eleniyoruz.

Ben aslında bu durumdan hoşnut değilim. Ama bir düşününce bir bağlantımız veya tanıdığımız olup ondan rica edip onun yardımıyla staja girme olanağı o kadar da yanlış gelmiyor. Bir tanıdık veya bağlantı aracılığıyla staja girmiş oluyorsun. Ben bir şirkette biraz söz sahibi olacak kadar yükseldiğimde mesela bir akrabamın staj yapmasına yardımcı olmak isterim. Sonuçta üniversitede okuyan öğrenciler bir yönlendirme veya hocalarının bağlantıları sayesinde staj yapabiliyor. Torpil, bağlantı veya network arasında tam olarak ne fark var? Üniversite okumuş staj yapacak birine yol gösterici veya aracı olarak yönlendirmek doğru gibi geliyor. Torpil yapmayıp üniversite hocan seni staja yönlendirince torpil olmuyor mu?

Torpil demeyelim de bağlantı tanıdık aracılığıyla girdik diyelim. Ama yine de hoşnut olamıyorum. Bir şirkete sadece torpille giriliyor olması biraz can sıkıcı. Ama Türkiye'de bu durum çok olağan hale gelmiş durumda. Böyle herkesin torpille girdiği bir firmaya biz de torpil bulup girsek hak yemiş veya haksız bir kariyer elde etmiş olur muyuz? Yani bir şekilde araştırıp bağlantı bulup bir şirkete girmek başkalarına haksızlık sayılmayabilir.

Staj için torpil farklı, işe girmek için torpil farklı düşünülebilir mi? Ben mesela bir bağlantı veya tanıdık bulup onun aracılığıyla herkesin torpille girdiği bir şirkete girsem fazla hak yemiş gibi hissetmem belki.

Mesela Türkiye'de büyük bir mühendislik şirketine veya savunma sanayi sektöründe bir şirkete torpil yapma imkanınız olsa yapar mıydınız? Haksızlık, etik, eşitsizlik veya hakka girme veya dini olarak uygunluk durumları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dünyada bu torpil olayı sandığınızdan daha yaygın ama farklı prosedürle. Özelikle niyet mektupları ya da referans mektupları çok önemli. Burada şirket için de kolaylık sağlanıyor çünkü işe alacağı kişi için ön araştırma yapmak yerine atıyorum bir profesyonelden imzalı referans mektubu var. Bu tam torpil sayılmaz elbette ama yine de mektubu olan ile olmayan arasında fark yaratır. Sadece sorun şu bu durumun devlet dairelerinde kesinlikle olmaması gerekir özellikle haksız torpilin. Çünkü devlet kurumunda vergi veren herkesin eşit ve adil şekilde söz hakkı olmalı. Sen haksız yere bir tanıdığını dayısı amcası vasıtası ile işe alıyorsan memur yapıyorsan devletin ve vatandaşların hepsinin hakkına girmiş oluyorsun. Ama özel sektörde ise zaten rekabet içerisindesin ve kuralları sen koyduğun için bir nebze daha kabul edilebilir. Arkadaşlar dürüst olun, milyonlarca dolarlık holdinge sahip olsanız mühendis bir akrabanız/kardeşiniz var ise önce onu yüksek bir yere getirirsiniz bu birçok ülkede ve halkta böyle. Ama soruna gelir isek bence devlet dairelerinde kesinlikle olmaz.

Mülakatlarda sana ayrıcalık tanınıyorsa, diğer adayların geçirdiği süreçlerden sen geçmeden başarılı sayılıyorsan, diğer stajyerlere göre de daha rahat bir staj olacaksa o zaman senin dediğin şey torpil olur öbür türlüsü torpil değil referansa girer onda da normal stajyere göre daha fazla ezilirsin.
En sondaki soruna cevap olsun referanssız alım yapmayan bir şirkette 1 ay yaz stajı yaptım hayatımın en kötü deneyi miydi, sen kendini torpilli zannederken asıl torpillilere denk geliyorsun ve onların rahatlığını/ ellerindeki gücü gördüğün zaman; " ben nereye düştüm " diyorsun.
Ben başvuru yapmadan CV'mi gönderdim ve incelemeye aldılar referans ile şansını denediğin şirketlere senin gibi yüzlerce kişi başvuruyor ve onların arasından seçiliyorsun. Ben uygun görüldüm ama gidip elektronik okumama rağmen fabrikanın elektrik dağıtım binasına verdiler. Ben okulda görüyorum 0,446846841 volt bulunduğum yerde bir oda var içinde 40.000 volt var öyle saçma bir stajyer dağılımı var. Gittim "benim bölümümü değiştirin ben kablajda stajımı yapmak istiyorum" dedim beni bakım onarıma verdiler. Bakım onarımda bölüm amiri beni görmek istedi, neymiş efendim her gün en az on iş içerisinde bulunacakmışım ve rapor halinde de norm yazı ile yazıp kendisine teslim edecekmişim. Yapmadım ikinci gün adam sözü stajını yakarıma getirdi.
Diğer stajyer arkadaşlar da ben gittikten sonra sorun yaşamışlar " ketenpereye getirildik abi burası neymiş böyle" diyorlardı.
Yani lafın özü torpil ile staj yapmak kimseye yakışan bir şey değil referans/tanıdık ile staj yapmak hiç kabul edilebilir bir şey değil özel olarak seni eziyorlar.
Stajımı şehir dışında yapıyorum ve kaldığım KYK'da randevulu çamaşırhane sistemi var ama staj saatleri ile çakıştığı için çamaşırhaneyi kullanamıyorum, şirket bir tane iş kıyafeti verdi en temiz haliyle git öğleye gelmeden mavi kıyafet simsiyah oluyor yıkatabileceğim bir yer yok şirketten ikinciyi istiyordum adamlar inadına vermiyordu iki kıyafeti yıkatmak için YHT ile üç şehir değiştiriyordum öyle düşün.
Yani ben tanımadığım firmaya amele olarak girseydim daha rahat şartlarda çalışırdım benden sana tavsiye stajını torpille de referansla da yapma ikisi de sıkıntı.
Dini olarak da torpil yapmak kul hakkına girmektir bilgin olsun.