Üst seviye bir sistem için "X" serisi anakart şart mı?

Kissofdeath

Deneyimli
Arkadaşlar 5000 serisi çıktığında 5090 veya 5080'li bir sistem dizeceğim. Anakart konusunda biraz bilgi eksikliğim var ve o yüzden karar veremedim. Aşağıya 2 tane anakart bırakıyorum. X670 Hero olan ile B650E-E arasında ne gibi farklar var? Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrıca belirteyim, O.C işlemleri ile hiç işim yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sart degil. Zaten high-end anakart asiri gereksiz bir sey. B650'ler o kadar iyi ki en ucuzunu bile alsan 7950X'i bir sekil calistirabiliyorsun, eskiden pahali anakartlar bile can cekisiyordu, artik ucuz anakartlar bile rahatca kaldiriyor.

Pahali anakartlarin genel artilari;
  • Daha iyi RAM topolojisine sahip olduklari icin daha yuksek frekansli RAM'leri kullanmak daha kolay olur.
  • Zengin kutu icerigi.
  • Mukemmel tasarim.
  • Fazla SYS_FAN portu.
  • Fazla ARGB portu.
  • 4-5 taneye ulasan M.2 yuvasi destegi.
  • Q-Code bulundurmasi sayesinde nokta atisi hata tespiti.
  • Ek BIOS ozellikleri.
  • Guclu VRM sogutma.
  • Cok fazla sayida faz icermesinden oturu faz basina bolunen gucun azalmasi sayesinde daha dusuk VRM sicakliklari.
  • I/O portlarinin bollugu, ornegin 10-12 tane USB girisi olabiliyor.
  • Clear CMOS tusu.
  • BIOS Flashback tusu. (Ucuzlarda da olabiliyor.)
  • Guclu dahili ses yongasiyla birlikte dahili DAC bulundurmasi.
  • Bazisinda native 6.5mm jak girisi olabiliyor, converter yerine native bir sekilde olmasi iyi bir detay.
Bu yukariya yazmis oldugum ozelliklerin bazilari veya cogu artik orta duzey anakartlara da kaymis durumda ama genel olarak pahali bir anakartin sunmasi gereken ozellikler bunlardir.

Şart değil ve bu anakartlar direkt kazık.
Hocam bu ikisini seçmemin sebebi anakartın sağ üst köşesinde Q-code olması. Bu sayede sistemde bir arıza olduğunda sorunlu parçayı rahatça bulabilmemi sağlayacak. Yoksa dediğiniz gibi fiyat biraz kazık. Daha uyguna anakartlar da var biliyorum. Ama bu Q-code konusu önemli değil mi sizcede?

Hocam bu ikisini seçmemin sebebi anakartın sağ üst köşesinde Q-code olması. Bu sayede sistemde bir arıza olduğunda sorunlu parçayı rahatça bulabilmemi sağlayacak. Yoksa dediğiniz gibi fiyat biraz kazık. Daha uyguna anakartlar da var biliyorum. Ama bu Q-code konusu önemli değil mi sizcede?
Evet troubleshooting'de buyuk kolaylik sagliyor ama artik en ucuz B650'lerde bile hata LED'leri var zaten, az cok anlayan birisi isen ise yariyor yine onlar.

Sart degil. Zaten high-end anakart asiri gereksiz bir sey. B650'ler o kadar iyi ki en ucuzunu bile alsan 7950X'i bir sekil calistirabiliyorsun, eskiden pahali anakartlar bile can cekisiyordu, artik ucuz anakartlar bile rahatca kaldiriyor.

Pahali anakartlarin genel artilari;
  • Daha iyi RAM topolojisine sahip olduklari icin daha yuksek frekansli RAM'leri kullanmak daha kolay olur.
  • Zengin kutu icerigi.
  • Mukemmel tasarim.
  • Fazla SYS_FAN portu.
  • Fazla ARGB portu.
  • 4-5 taneye ulasan M.2 yuvasi destegi.
  • Q-Code bulundurmasi sayesinde nokta atisi hata tespiti.
  • Ek BIOS ozellikleri.
  • Guclu VRM sogutma.
  • Cok fazla sayida faz icermesinden oturu faz basina bolunen gucun azalmasi sayesinde daha dusuk VRM sicakliklari.
  • I/O portlarinin bollugu, ornegin 10-12 tane USB girisi olabiliyor.
  • Clear CMOS tusu.
  • BIOS Flashback tusu. (Ucuzlarda da olabiliyor.)
  • Guclu dahili ses yongasiyla birlikte dahili DAC bulundurmasi.
  • Bazisinda native 6.5mm jak girisi olabiliyor, converter yerine native bir sekilde olmasi iyi bir detay.
Bu yukariya yazmis oldugum ozelliklerin bazilari veya cogu artik orta duzey anakartlara da kaymis durumda ama genel olarak pahali bir anakartin sunmasi gereken ozellikler bunlardir.
Hocam konu detayındaki o iki anakarttan birini almak istememin sebebini tam da siz yazmışsınız. Sırf şu Q code mevzusu yüzünden üstteki iki anakarttan birini almak istiyorum. Çünkü yarın birgün bir sıkıntı çıksa ben uğraşmadan direkt sorunu tespit edeceğim. Fakat B650 E mi yoksa x670 e hero mu alsam onu bilemedim.

B650E-E'de de Q-Code var bu arada haberin olsun, evet troubleshooting'de buyuk kolaylik sagliyor ama artik en ucuz B650'lerde bile hata LED'leri var zaten, az cok anlayan birisi isen ise yariyor yine onlar.
Evet hocam o üstteki linkini atmış olduğum b650 de Q code olduğunu biliyorum zaten o yüzden onla x670 hero arasında kararsız kalıp bu konuyu açtım. Yani rog strix b650e yeterince iş görür mü diyorsunuz? Ayrıca ucuz b650 lerde de hata ledi var demişsiniz fakat onu bilmiyordum. Yani ozaman Q code anakarta gerek yok mu diyorsunuz ?

Tamam da Q-Code bu kadar pahalı bir bileşen değil. Hatta sırf bu sebepten çok sert eleştiriler gelmişti:

Daha uygun fiyata Q-Code olan mobolar bulunabilir, bulamadık diyelim şart da değil.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt