Uzaya yapılan 12 dakikalık pozlama vs 2 saatlik pozlama | Fujifilm X-S20

Paylaştığınız resimlerde kameranın önündeki yeşilliği aydınlatan bir ışık var.

Sıfır ışık noktasına, karada hayatını sürdüren bir insanın ulaşması biraz zor sanırım.

O kare onceki çekimlerimden kalan bir kare ve evet mahallede bir tane sokak lambası var. 2-3 km içerisinde yalnızca tek lamba evet . Ben bir köyde degil, köye bağlı mahalledeyim ve yaz boyu buradayım. Yaz ayında yildizlar icin biçilmiş kaftan burasj.

IFN çekimini yaptığım yer biraz daha tepede, uzakta kaliyor. Işık kirliliği uzaktaki köy, ilçe ve şehirde basliyor.

Cekimi yaptığım ahırın yanı tamamen zifiri karanlık:

Cekimi yaptığım ahırın yanı tamamen zifiri karanlık:

Etrafınızda en az 10 ya da 15 km çapta bir ışık olmadan ve kullandığınız çekim kaynağının da flaşı olmadan bir şeyler yakalamayı deneyebilirsiniz mesela.

Belki görünenler, insanın görebileceği kadar olur.

Işık kaynağından uzakta kamerayla çektiğim tek kare:

Büyük Yarık gercekten de boyle gözüküyor ama gözümle nasil gördüğüme biraz uyarlamaya calisayim:

Eğer uzay çizimlerini elle çizen gözlemciler kullandığı avrted vision tekniğini ve göz oynatma tekniğini kullanırsan detay artar.

Anlatmak istediğim birinci fotoğrafta mevcut. Alttan gelen ışığın etkilierini görüyorsunuz. Ikincisi ise zaten sentetik.

Fotoğrafa yansıyan ışıkların hepsi yıldız değil. O kadar yıldız var mı? Var ama tek bir fotoğrafta görünmesi ışık oyunudur.

Son düzenleme:
Anlatmak istediğim birinci fotoğrafta mevcut. Alttan gelen ışığın etkilierini görüyorsunuz. Ikincisi ise zaten sentetik.

Buna airglow denmektedir, ufuk çizgisinde daha net belli olur. Işık kirliliği konusuna gelecek olursak, bulunduğum alan 21.60 SQM+ bu da burayı temiz ve kuru zamanlarda Bortle 2, genellikle Bortle 3 yapar. Bortle 2'nin altı 1 zaten yani çöller.

Yine dediğim gibi uzaktaki ilçe merkezleri ve şehirlerin ışıkları geliyor ama ufuk hizasının hemen ustü yön fark etmeksizin tamamen ışıktan arınmış. Yani, airglow elbette var atmosferle ilgili ve ışık kirliliği de cevredeki yapilara bagli olarak var. Örneğin kuzeyde cok daha az, dogu tarafında biraz daha belirgin vesaire vesaire... Yukarıya dogru çıktıkça ozellikle de zenith bolgesi tamamen zifiri uzay karanlığı. Olduğum yerde gözün düşük ışık duyarlılığı fullendiği zaman Samanyolu'nun toz disklerini çok net görmek mümkün, hatta çekim yapaken gözümü ışıktan çektikten saniyeler sonra bile gorebiliyorum o kadar temiz.

Bu tarafta hicbir ışık yok:

Asıl ilignç olan sizin yaptığınız yorum. 21.60 "Sky Quality Meter" / SQM.

Çekim yaptığım yeri haritalar üzerinden ölçtüm: en yakın şehir merkezine 17, ilçeye ise 7 km uzaklıktayım. Çıplak göz ile gözlem yapılır mi? Evet yapılır. SQM skalasında temiz hatta çok temiz sayılan bir yerde miyim? Evet. Sonuç olarak nereye varmaya çalıştığınızı merak etmekteyim.

Göstermek için paylaştığım gorsellerin hepsi telefon çekimi. Bir telefon bu kadar kisa pozlamada bu kadar detay yakalayabiliyor ve histogram patlatmıyorsa gökyüzünün ne denli temiz olduğu belli oluyor zaten. En sönük yapıları kamera uzerinde çekebildigim icin ve insanların bunu ceimek icin dağlara, çöllere gittigini bildigim icin bu açıdan da temiz oldugunu biliyorum. Kamerada şu ana dek f/1.7'de 120 sn ve f/2.8'de 240 sn gibi ciddi tek kare pozlamalar yaptım, 5 dakikayı da geçtim hatta; histogram ortada kaldı. İlçe ya da hafif kırsal alanda 30 sn pozlamadan sonra görsel bembeyaz patlar kirlilikten dolayı.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…