VA (Samsung G65B) ve QD-OLED (Samsung G6 OLED) monitörlerin karşılaştırması

@2254 geçmişte açmış olduğu https://techolay.net/sosyal/konu/qd...aw2725df-monitorlerin-karsilastirmasi.133685/ konudan ilham alarak açtım. Çekimler iPhone 13 ile yapıldı.

Aslında iki farklı segmentteki monitörü karşılaştırmak mantıklı değildi. G65B'in bütçesini aşan performansı beni çok etkilediği için paylaşma gereği duydum.

Bilinçli olarak tam karanlık arka plana sahip kısımlarda çekim yapmadım. Bunun iki nedeni var. Birincisi OLED'in bu konudaki rakipsizliği. İkincisi G65B'nin karanlık çekimlerde gözle görünenden daha ışıltılı ve soluk çıkması. Bilmediğim bir nedenle telefon çekiminde siyahlar, insan gözüne göre çok daha kötü.

Aradaki görsel fark hiç yok denilecek kadar düşük. G6 OLED'in daha mat olduğunu bile söyleyebilirim hatta. G65B'ye göre öne çıktığı iki konu zifiri siyahı verebilmesi ve görüş açısının kusursuzluğu. G65B'nin görüş açısı pek iyi değil elbette, köşe açıdan baktığınızda soluklaşıyor.

Biz tahmin ediyoruz galiba sağdaki OLED kesinlikle farkı söyleyebiliyorum çünkü G6'dan bakıyorum ben de.

G65B'nin parlaklığı %40 daha fazla ikisini de aynı parlaklıkta mı fotograf çektiniz? Ayrıca G6'da peak brightness açık mı kapalı mı? Color space hangi ayarda? HDR açık mı?

Daha net bir karşılaştırma olması için Witcher 3’ten de bir görüntü ekliyorum.

(Sol taraftaki G65B fotoğrafta göründüğü gibi patlak renklere sahip değil. Telefon kamerasında çok renkli gözüküyor.)

@uyeadi G65B'nin parlaklığı 32. G6 OLED'in parlaklığı 50/50. G6'da peak brightness ayarı kendiliğinden gri(devre dışı). Color space native ayarında. HDR aktif değil. SDR görüntü.

@BerkayZ87 Daha önce hiç o şekilde ayar yapmadım hocam. iPhone 13'ün default haliyle çektim dediğim gibi. G65B gerçekten dediğiniz kadar var mış. Göz zevkine göre birkaç ayarla çok iyi hale getirilebiliyor.

Son düzenleme:
G65B de gayet güzel gözüküyor. Görüş açıları da iyi olsa (VA'nın dezavantajı) mükemmel bir monitör olur muş.

G65B de gayet güzel gözüküyor. Görüş açıları da iyi olsa (VA'nın dezavantajı) mükemmel bir monitör olur muş.
G65B'de gözüme çarpan birkaç şey daha var.

Birincisi renk doygunluğunun ara sıra aşırıya kaçması. Oyundan oyuna farklı renk ayarı seçmek bunun önüne geçiyor. Witcher 3'de yeşiller çok yeşil örneğin, renk ayarını hafif düşürmeliyim. Düzeltiyorum. G65B'de hiçbir doygunluk sorunu yok. Sadece telefonla çekilen fotoğraflarda aşırı görünebiliyor, gözle bakıldığında iki taraf aynı renkleri taşıyor.

İkincisi G6 OLED'e göre nedense netliğinin az daha düşük olması. Görüntü daha az keskin, daha yumuşak. Bunun nedenini cidden çözemedim. Curved olmasıyla veya panel farkıyla ilgili olsa gerek.

Son düzenleme:

VA paneller genelde IPS ve OLED kadar net olmuyor. G65b için de geçerli bu.

9600 liradan alıp enayi gibi iade ettiğim monitör. Her gün kafamı duvarlara vuruyorum.
Elinize sağlık güzel konu olmuş^^

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…