deadfellow

Üstün
Merhaba,

Mailcow + Jellyfin + Immich + PDFlib + Node.js App var, 3 tane de çalışan. 1 tanesini status page, diğeri tesseract için diğeri de sitemin kendisi. Küçük çaplı bir ErP yazılımı çok kaynak harcamıyor. 1 GB 1 Core bile yeterli olur aslında.

Şimdi problem şurada, Immich ve Jellyfin kullanacağım için VDS serverların hiçbiri yüksek boyutlu bir depolama sunmuyor, sunanlar da çok pahalı. O yüzden bu opsiyonu kendi makinemi toplayarak yapmayı düşünüyorum. Immich, Jellyfin gibi docker uygulamarı için DDR5 ECC RAM ve herhangi bir Core Ultra CPU ile üstünden gelebilirim diye düşünüyorum.

Mailcow için kendi sunucumda bunu yapamam. Çünkü direkt spame düşecek, ayrıca reverse-DNS ayarlarını yapamayacağım, bunu ISS sağlamayacak büyük ihtimalle.

Aklımda 2 seçenek var. Kendi sunucumu toplayıp statik IP aldıktan sonra bütün portları açıp kullanmak ya da VDS alıp kullanmak.

Şimdi sizden de fikir istiyorum.

Mailcow kesinlikle VDS'de olacak, Hostinger KVM2. ErP sunucum şu anda Amazon'da çalışıyor Free tier M7i. Flex. Large (Kredilerimin süresi biteceği için en pahalısını kullanıyorum şu anda.) İle ama Free trial bitince 2Core - 2gig bile yeterli olacaktır. ErP sunucumu büyük ihtimalle Amazon'dan devam edeceğim ya da alternatif Oracle daha iyi mi bilmiyorum. Başka hangi sağlayıcılar var, fikir belirtebilirsiniz.

Kısaca özetlersem, Mailcow = kesinlikle VDS. Immich + Jellyfin ve diğerleri local sunucu? ErP = Amazon, Oracle vb?

Depolama ihtiyacı için kendi sunucunuzu kurmanız bence daha mantıklı olur. Statik IP almak zorunda da değilsiniz Cloudflare Zero Trust ile tüm web sayfalarını internete açabilirsiniz. Mail sunucusu için dediğiniz gibi her türlü bir VPS kiralamanız lazım. Uzun süreli bir iş için kullanacaksanız Hetzner, OVH gibi sağlam yurt dışı firmaları işinizi fazlasıyla görür. ErP yazılımı için zaten 1 GB 1 Core yeterli demişsiniz, kiralayacağınız VPS bu sistem için de yeterli olur. Eve sunucu kuracaksanız DDR5 ECC Ram için süpersonik fiyatlar ödersiniz. Orta seviye bir DDR4 sistem bile işinizi görür. Günlük yedek alıp son 2 günlük yedeğinizi diskte tutarsınız. Zaten Immich ve Jellyfin için 1 günlük kayıp fazla olmaz.

Özetle lokal sunucuda donanımı abartmanıza gerek yok. İmkanınız varsa 2. el rackmount sunucu bile alabilirsiniz. Mailcow ve ErP yazılımınız için bence AWS, Oracle, GCP vb. çok pahalı olur. Hetzner veya OVH gibi Avrupa merkezli firmalar F/P açısından çok daha mutlu eder. Evinize ek olarak ip adresi eklemek istersenizde VPS üzerinden kendinize proxy ile bağlayabilirsiniz(ping artar ama belirli yerlerde iş görür).

Galiba Mac mini alıp devam edeceğim, TR'de sunucu fiyatları ve piyasası çok kötü. Maili görmezden gelip diğer kullandıgım uygulamaları cloudflared tunnels üstünden kullanmayı düşünüyorum.