@Barış, @Recep Baltaş ve @Yener K Bu soruları asıl sizlere sormak istiyorum.

Sanal sunucunun ne olduğunu araştırdım biraz. Gerektiğini anlıyorum ama siz kendiniz yapsaydınız olmaz mıydı? ChatGPT'ye sorduğum zaman çökmelerin azaltacağını söylüyor. Böyle olacaksa neden güvenmeye gerek var? Ya da ChaGPT bana yanlış bilgi verdi. Sizlerden dinlemek isterim.

Merakımı mazur görün. İyi Sosyaller.

Techolay'ın hostingi için sunucuyu fiziksel olarak kendi bünyesinde barındırmaktan mı bahsediyorsunuz?

Sanal sunucu tercihi özellikle yüksek trafik alan sistemlerde daha esnek ve ölçeklenebilir çözümler sunar. Ancak bizim durumumuzdaki yüksek trafikli sitelerde, sadece sanal sunucu yeterli gelmeyebiliyor. Zaten bu yüzden şu anda fiziksel bir sunucu toplanıyor ve bunu da @Netvay'de barındıracağız. Yani sistem bizde kuruluyor ama kesintisiz bağlantı, yedekleme ve geniş bant erişim gibi ihtiyaçlar için profesyonel barındırma hizmeti alıyoruz diyebiliriz.

ChatGPT’nin “çökmeyi azaltır” şeklindeki önerisi doğru ama belirli bir ölçek için geçerli. Trafik çok büyüyünce fiziksel kaynaklara geçmek gerekiyor. Kısacası bu bir güven meselesi değil; ihtiyaçlara göre en doğru çözümü seçme meselesi olmuş oluyor.

Techolay'ın hostingi için sunucuyu fiziksel olarak kendi bünyesinde barındırmaktan mı bahsediyorsunuz?
Evet.
ChatGPT’nin “çökmeyi azaltır” şeklindeki önerisi doğru ama belirli bir ölçek için geçerli. Trafik çok büyüyünce fiziksel kaynaklara geçmek gerekiyor. Kısacası bu bir güven meselesi değil; ihtiyaçlara göre en doğru çözümü seçme meselesi olmuş oluyor.
Bulut bilişim düşündünüz mü hiç? Pahalıya mı gelir?

Fiziksel sunucu, paylaşımlı veya sanal ortamda çalışacak sunuculardan daha verimli olacaktır. Hayır, teorik olarak konuşup tahmin yürütmüyorum. Bizzat bu işi yapan bir firmada bu sunucudan sorumluyum mesela:

1749149173258.webp

Techolay gibi bir platformun kendine ayrı fiziksel sunucuya ihtiyacı var.

Son düzenleme:
Bulut bilişim düşündünüz mü hiç? Pahalıya mı gelir?
Düşündük veya düşünmedik diyemem, bu konuda @Recep Baltaş daha iyi bilgi verebilir.

Belirli bir trafik seviyesinden sonra, sürekli artan kaynak ihtiyacı nedeniyle bulut çözümleri maliyet açısından cep yakar türden olur. Esneklik açısından çok avantajlı olabilir ama yüksek trafik alan sitelerde bant genişliği, CPU ve disk I/O gibi şeyler için uzun vadede bütçeyi yakacak cinse dönüşebiliyor. Bu yüzden uzun vadede fiziksel bir sunucu toplamak ve güçlü altyapıya sahip bir veri merkezinde barındırmak her açıdan daha kârlı.

Fiziksel sunucu tam olarak nasıl bir şey?

Aslında bilgisayar toplamak gibi düşünebilirsin. Ama burada kullandığın donanımlar, sunucu tipi ve 7/24 çalışmaya uygun parçalar oluyor. Veri güvenliği için RAID yapıları, yedekli diskler gibi çözümler kullanılıyor. Bu sunucuyu iyi bir internet altyapısı olan ofisine, iş yerine ya da istersen evine kurabiliyorsun. (Başka bir seçenek ise barındırma hizmeti veren bir firma ile anlaşmak olabilir.) Elektrik kesintilerine karşı UPS gibi önlemler de almak gerekiyor.

Siteler nasıl çalışıyor dersen:
Sen tarayıcıya techolay.net yazıyorsun. Bilgisayarın önce DNS sunucusuna gidip bu alan adının IP adresini soruyor. DNS sunucusu IP adresini veriyor. O IP adresinde de bir sunucu bilgisayar çalışıyor, gerekli port yönlendirmeleri yapılmış. Tarayıcın bu sunucuya bağlanıyor. Sunucu da PHP, ASP.NET ya da hangi yazılım dili kullanılıyorsa, onunla HTML bir yanıt üretip senin tarayıcına gönderiyor. Ve sen de web sitesini görmüş oluyorsun.

Yani özetle, bildiğin bilgisayar ama sürekli çalışması, güvenli olması ve birçok kişiye hizmet verebilmesi için özel donanım ve yapılandırmalara sahip bir versiyonu diyebiliriz.