kaos

Çalışkan
Merhabalar,

Data Center (Veri Merkezi) alanında kendimi geliştirmeye çalışıyorum ve şu an temel seviyeyi oturtma aşamasındayım. Bu alanda ilerlemek, kendimi daha da geliştirmek için neler yapabileceğim konusunda tecrübe ve bilgilerinize ihtiyacım var.

Sizce bu aşamadan sonra nasıl bir yol haritası izlemeliyim? Hangi sertifikalar, teknolojiler veya pratik çalışmalar beni bir adım öne taşır? Değerli görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şimdiden değerli katkılarınız için teşekkür ederim.

Başlangıç için en azından CCNA konularına hakim olmak gerekli. Artık iş yapmaya gelindiğinde CCNP'ye sahip olmak artı. Tabii ilerlemek istediğiniz alana göre farklı sertifikalar var. Red Hat sertifikaları var, Microsoft sertifikaları, AWS sertifikaları. Bu sertifikalar aslında zaten yetenekleri bildiğinizi kanıtlıyor.

Ayrıca veri merkezi bir alan değil. Bilgisayar ağları bir alan ve bunun altında bir sürü meslek var. Siber güvenliği var, sistem uzmanı var, DevOps'u var, teknisyeni var, ağ mühendisi var, SOC analisti var, NOC uzmanı var da var. Türettikçe türetilir. Yani otomasyon, güvenlik, altyapı ve operasyon diye en az 4 gruba ayırabiliriz. Tabii bunların hepsinde temel bilinmesi gereken şey aynı. CCNA bilgisi hepsi için temel diyebiliriz.