YouTube Videolar nasıl bir sistemle depolanıyor?

Google'ın veri merkezleri için YouTube nasıl bu kadar dayanıyor? Dakikada bilmem kaç tane video yükleniyor ve hiçbir sorun yaşanmıyor. Bunun olayı nedir?

İyi Sosyaller.

O depolama yerleri çok fazladır.
Serverları aşırı iyi olmalı.
Düşün 10 saatlik 100 saatlik videolar atılıyor.
360 480p 720p 1080p bu kadar çözünürlük ayarı falan var.

Ciddi anlamda büyük bir operasyon ile kısaca. Google'ın veri merkezleri çok harmonik, CDN ağları çok yönlü, sayıları ve kaliteleri çok üst seviye. Video kodeklerinden de tasarruf sağlayarak barındırma maaliyetini azaltarak daha iyi performans sağlıyorlar.

Son düzenleme:
Aga, öyle bir anlattın ki bildiğim halde kafam karıştı

Aga, öyle bir anlattın ki bildiğim halde kafam karıştı
Şöyle kısaca özetleyeyim, her video her içerik tek veri merkezinde saklanmıyor. Google videoların her meta verisini, her öne çıkarılan görüntüsünü ve video içeriklerini farklı farklı veri merkezlerinde barındırıyor. Bu veri merkezleri akıl almaz derecede kaliteli ve devasa büyüklükte.

Harmoni ve CDN kelimelerini birbirlerine yakın olarak düşünebilirsin. CDN, farklı farklı lokasyonlarda bulunan sunucuların birbirleri ile haberleşerek kullanıcıya veri sunması demek diyebilirim. Örneğin Türk bir kullanıcı video izlemek için Google'a bir ping gönderdiğinde Google en yakın sunucusu nerde ise Türk arkadaşa içeriği o sunucu üzerinden izletiyor. Bu CDN ağı içerisindeki sunucu ve veri merkezleri de devasa büyüklükte ve kalitede olduğu için Türk arkadaş en kısa yoldan hızlı bir şekilde videosunu tüketebiliyor.

Google bunu sadece YouTube için yapıyor, daha Google'ın zibilyon tane servisi için zibilyon tane yapılandırması var. Son dönemde AI için kullandıkları makineler ve yapılandırmalar bile cidden akıl alır derecede değil. Evrim Ağacı'nın videosunda söylediği gibi, Google bunu harika bir operasyonel beceri ve PARA ile yapıyor.

. Bu veri merkezleri akıl almaz derecede kaliteli ve devasa büyüklükte.
Bulamadım ama kaç tane vardır? Ben bi' 20-30 tane vardır diye düşünüyorum.
Google bunu sadece YouTube için yapıyor, daha Google'ın zibilyon tane servisi için zibilyon tane yapılandırması var.
Bayağı hizmet sunuyor zaten.

29 tane. Kaç EB sorusunu sormak isterdim ama hesaplamak imkansız gibi. EB'nin üstünde olabilir mi?
EB üzerinde değildir diye tahmin ediyorum. Google'ın son dönemde AI yatırımı ile beraber belki 50EB ya da 1XXEB gibi sayılara çıkarmış olabilirler orası muamma. Evrim Ağacı videosu eski olmasına nazaran güncel kapasitenin 15EB olduğu belirtilmiş ve hiç çalışma yapılmasa dahi neredeyse 1 sene boyunca el dokunmadan sistemleri üstlenebilirmiş bu kapasite. Google zengin bir şirket, kafam almıyor maalesef.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…