WiFi 2.4 GHz neden eskisi gibi verimli değil?

439

Becerikli
Makaleler
1
Merhaba. Ben 5 GHz'de stabil 112 Mbps alırken, routerın dibinde hangi kanalı ayarlarsam ayarlayayim, hangi cihazdan bağlanırsam bağlanayim, WiFi 2.4 GHz'den hep çok düşük ve stabil olmayan hız alıyorum. Oysa 10 sene önce böyle değildi. Kabloluda ne ise, WiFi 2.4 GHz bunu verirdi.

Merak ettim, bu soruna ne yol açıyor? Yoksa askeri amaçlarla 2.4 GHz frekansını çoğu bölgede bozan bir sinyal falan mı var? Nedir bu kadar enterferans? En az çakışan kanallarda bile sorun yaşıyorum.

Kanıtlı video:

Başka router cihazlarıyla da denemiştim, sorun aynı. Farklı cihazlarda da sorun aynı.

WiFi 2.4 GHz'dende WiFi 5 GHz gibi aynı hızı alabilmeliydim normalde. WiFi 2.4 GHz sorununu neden kimse konuşmuyor? Günümüzde eski olsa da hala önemi var. Uzak menzil için önem kazanıyor.

Bu sorunun tam çözümü nedir?

Merhaba. Ben 5 GHz'de stabil 112 Mbps alırken, routerın dibinde hangi kanalı ayarlarsam ayarlayayim, hangi cihazdan bağlanırsam bağlanayim, WiFi 2.4 GHz'den hep çok düşük ve stabil olmayan hız alıyorum. Oysa 10 sene önce böyle değildi. Kabloluda ne ise, WiFi 2.4 GHz bunu verirdi.

Merak ettim, bu soruna ne yol açıyor? Yoksa askeri amaçlarla 2.4 GHz frekansını çoğu bölgede bozan bir sinyal falan mı var? Nedir bu kadar enterferans? En az çakışan kanallarda bile sorun yaşıyorum.

Kanıtlı video:

Başka router cihazlarıyla da denemiştim, sorun aynı. Farklı cihazlarda da sorun aynı.

WiFi 2.4 GHz'dende WiFi 5 GHz gibi aynı hızı alabilmeliydim normalde. WiFi 2.4 GHz sorununu neden kimse konuşmuyor? Günümüzde eski olsa da hala önemi var. Uzak menzil için önem kazanıyor.

Bu sorunun tam çözümü nedir?

Çok internet hakkında bilgim yok ama bence aslında 10 sene öncede böyleydi veya buna yakında sadece artık her evde hatta evleri bırak her yerde kablosuz ağlar var sadece internet olarak değil cep telefonları kablosuz bilgisayar ekipmanları kulaklıklar bunların hepsi farklı teknolojiler sunsa da adı üstünde kablosuz frekans yaydığı için birbirlerine karşı etkileme gibi problemler olabilir.

Çok internet hakkında bilgim yok ama bence aslında 10 sene öncede böyleydi veya buna yakında sadece artık her evde hatta evleri bırak her yerde kablosuz ağlar var sadece internet olarak değil cep telefonları kablosuz bilgisayar ekipmanları kulaklıklar bunların hepsi farklı teknolojiler sunsa da adı üstünde kablosuz frekans yaydığı için birbirlerine karşı etkileme gibi problemler olabilir.
Peki biz neden WiFi GHz frekansını manual olarak değiştiremiyoruz? Mesela 2.4 GHz yerine 2 GHz yapsak hem kapsama alanı genişler, hem çakışma önlenir.

Bu daha çok modemin konumlanmasına ve kullandığınız cihazların güncelliğine bağlı bir durum. Modemi daha yüksekte konumlandırırsanız ağ bağlantı performansınız artabilir, cihazlarınız güncelse yani 802.11n, 802.11ac gibi Wi-Fi standartlarını karşılıyorsa bu da ağ bağlantı performansınızı artırabilir. Kanal değişikliği yapmak bazen işe yarayabiliyor ama oturduğunuz bölgede özellikle günümüzde neredeyse her kanal dolu olduğu için bu zaten performansı azaltır. Bir yerde Bluetooth cihazların yaydığı sinyallerin de buna etki ettiğini duymuştum ancak kesinliği var mı bilmiyorum ama Bluetooth cihazı sayısını azaltmayı da deneyebilirsiniz.

2.4 GHz, sayılı açık bırakılmış frekanslardan birisi. Bluetooth, Wi-Fi'ın çoğu standardı ve birçok başka platform da 2.4 GHz kullanıyor. Özellikle şehir içinde "gürültü kirliliği" çok fazla.

En basitinden artık bulaşık makinesi bile internet kullanıyor. Çok fazla sinyal karmaşası mevcut. Ruslardan aldığımız sağ olsun berbat apartman sistemi de cabası.

Peki biz neden WiFi GHz frekansını manual olarak değiştiremiyoruz? Mesela 2.4 GHz yerine 2 GHz yapsak hem kapsama alanı genişler, hem çakışma önlenir.
Frekanslar devletler tarafından sıkıcı regüle edilmektedir. Kafanıza göre değiştiremezsiniz veya kafanıza göre frekansları kullanamazsınız.

Bu daha çok modemin konumlanmasına ve kullandığınız cihazların güncelliğine bağlı bir durum. Modemi daha yüksekte konumlandırırsanız ağ bağlantı performansınız artabilir, cihazlarınız güncelse yani 802.11n, 802.11ac gibi Wi-Fi standartlarını karşılıyorsa bu da ağ bağlantı performansınızı artırabilir. Kanal değişikliği yapmak bazen işe yarayabiliyor ama oturduğunuz bölgede özellikle günümüzde neredeyse her kanal dolu olduğu için bu zaten performansı azaltır. Bir yerde Bluetooth cihazların yaydığı sinyallerin de buna etki ettiğini duymuştum ancak kesinliği var mı bilmiyorum.
Yani normalde 2.4 GHz sağlıklı olsa, hızım 1000 Mbps olmadığı sürece, 5 GHz ile aynı hızı yani 112 Mbps'i şak diye stabil şekilde ve düşük ping ile almam gerekirdi. Eskiden 2.4 GHz, bana düşük ping sunardı.

2.4 GHz, sayılı açık bırakılmış frekanslardan birisi. Bluetooth, Wi-Fi'ın çoğu standardı ve birçok başka platform da 2.4 GHz kullanıyor. Özellikle şehir içinde "gürültü kirliliği" çok fazla.
Hocam ben Didim gibi küçük bir yerde ve şehir merkezinden uzaktayım. Buna rağmen çakışma varsa durum vahim. Acaba 4.5G baz istasyonları mı etkiliyor?

Frekanslar devletler tarafından sıkıcı regüle edilmektedir. Kafanıza göre değiştiremezsiniz veya kafanıza göre frekansları kullanamazsınız.
Neden böyle yapılıyor?

Yani normalde 2.4 GHz sağlıklı olsa, hızım 1000 Mbps olmadığı sürece, 5 GHz ile aynı hızı yani 112 Mbps'i şak diye stabil şekilde ve düşük ping ile almam gerekirdi. Eskiden 2.4 GHz, bana düşük ping sunardı.
Evet düşük ping sağlayabilirdi ama 5GHz kadar efektif hız sağlayamıyor bu internet kullanımının yaygınlaşmasıyla fazlasıyla alakalı yani siz istediğiniz kadar uygun kanalı seçin artık her şey internet kullanır hale geldiği için etraftaki sinyal yoğunluğu fazlasıyla performans düşürüyor.

Geri
Yukarı Alt