Windows Update Neden Takılı Kalır?​

Windows Update indirme sırasında takılı kalıyorsa, "Güncelleştirmeler denetleniyor" ekranında donuyorsa, yüzde ilerleme göstermiyorsa veya 0x80070002, 0x800f081f, 0x80080005, 0x8024402f gibi hatalar alıyorsanız, en etkili ve güvenli yöntem Windows Update önbelleğini sıfırlamak oluyor. Bunun için birkaç temel adım yeterli oluyor.

Windows güncelleme dosyalarını geçici olarak şu klasörde depoluyor:
C:\Windows\SoftwareDistribution

Bu klasördeki dosyalar bozulduğunda ise:
  • Güncelleme indirme işlemi durabiliyor
  • "Güncelleştirmeler denetleniyor" ekranı kapanmayabiliyor
  • Çeşitli Windows Update hata kodları oluşabiliyor
  • Windows Update servisi kilitlenebiliyor
Bu tarz durumlarda bu klasörü yenilemek, Windows'un temiz bir güncelleme altyapısı oluşturmasını sağlıyor.

Windows Update Önbelleği Temizleme​

Komut İstemini Yönetici Olarak Açın​

1. Windows arama kısmına CMD yazın.
  2. Komut İstemi üzerine sağ tıklayın.
  3. Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın.

Windows Update Servislerini Durdurun​

"SoftwareDistribution" klasörünü sıfırlamak için Update servislerini durdurmamız gerekiyor, bunun için de aşağıdaki komutları sırayla girmelisiniz:
Kod:
net stop wuauserv
net stop bits
net stop cryptsvc
net stop msiserver
Bu adım zorunludur. Servisler çalışırken klasör yeniden adlandırılamaz, yine de içinizin rahat olması açısından komutlar ne işe yarıyor açıklayayım:

Komutİşlevi
net stop wuauservWindows Update hizmetini durdurur.
net stop bitsBackground Intelligent Transfer Service (BITS) servisini durdurur. Yani arka planda dosya indirme/yükleme yapan Windows servisinin çalışmasını keser.
net stop cryptsvcCryptographic Services (Şifreleme Hizmetleri) adlı sistem servisini durdurur. Kendisi Windows'un şifreleme ve güvenlik altyapısını yöneten ve aynı zamanda Update doğrulama işlemlerini yapan bir sistem servisidir.
net stop msiserverWindows Installer servisini durdurur. Kendisi Windows Installer (msiserver), ".msi" ve ".msp" uzantılı kurulum paketlerini yöneten sistem servisidir.

SoftwareDistribution Klasörünü Yenileyin​

Kod:
ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
Bu işlem:
  • Bozuk güncelleme dosyalarını devre dışı bırakır
  • Windows'un yeni ve temiz bir klasör oluşturmasını sağlar

Servisleri Yeniden Başlatın​

Az önce kapattığımız servisleri yeniden başlatmalıyız:
Kod:
net start wuauserv
net start bits
net start cryptsvc
net start msiserver

Bilgisayarı Yeniden Başlatın​

Ayarların geçerli olması için bilgisayarı yeniden başlatmalıyız, yeniden başlattıktan sonra tekrardan Update'e girip güncellemeleri denetleyerek sorunun düzelip düzelmediğini kontrol etmelisiniz.

Sorun Devam Ederse (catroot2 sıfırlama)​

Nadiren catroot2 klasörü de bozulabilir. Bu klasör, Windows'un dijital imza ve sertifika önbelleğini tutar. Sorun devam ediyorsa önce ilgili servisleri durdurup klasörü yeniden adlandırın, ardından servisleri tekrar başlatın:
Kod:
net stop wuauserv
net stop bits
net stop cryptsvc
net stop msiserver
ren C:\Windows\System32\catroot2 catroot2.old
net start wuauserv
net start bits
net start cryptsvc
net start msiserver

Tüm komutları CMD'yi yönetici olarak çalıştırarak girmelisiniz.

Komutİşlevi
net stop wuauservWindows Update hizmetini durdurur.
net stop bitsBackground Intelligent Transfer Service (BITS) servisini durdurur. Arka planda dosya indirme/yükleme yapan Windows servisinin çalışmasını keser.
net stop cryptsvcCryptographic Services (Şifreleme Hizmetleri) adlı sistem servisini durdurur. Kendisi Windows'un şifreleme ve güvenlik altyapısını yöneten, Update doğrulama işlemlerini yapan bir sistem servisidir.
net stop msiserverWindows Installer servisini durdurur. Kendisi Windows Installer (msiserver), ".msi" ve ".msp" uzantılı kurulum paketlerini yöneten sistem servisidir.
ren C:\Windows\System32\catroot2 catroot2.oldBozulmuş olabilecek catroot2 klasörünü yeniden adlandırır ve Windows, bir sonraki başlatmada bu klasörü otomatik olarak sıfırdan oluşturur.
net start wuauservWindows Update hizmetini yeniden başlatır.
net start bitsBITS servisini yeniden başlatır.
net start cryptsvcCryptographic Services servisini yeniden başlatır.
net start msiserverWindows Installer servisini yeniden başlatır.

catroot2.old klasörü işlem tamamlandıktan sonra silinebilir.

Eski Klasörleri Temizleme​

İşlem başarılı olduktan ve güncellemeler sorunsuz kurulduktan sonra, oluşan eski klasörleri silip disk alanı da kazanabilirsiniz:
  • C:\Windows\SoftwareDistribution.old
  • C:\Windows\System32\catroot2.old
Bu klasörleri silmek tamamen güvenlidir.

Bu İşlemler Güvenli mi?​

• Kişisel dosyalarınızı silmiyor
  • Windows'a zarar vermiyor
  • Yüklü güncellemeleri de kaldırmıyor
Özetle, sadece geçici Windows Update önbelleğini temizliyor.

Kod:
net stop cryptsvc

net start cryptsvcCryptographic Services servisini yeniden başlatır.

Güncel Windows 11 için mavi ekran olasılığı. :')
Bu servisi durdurduktan 1-2 dakika içerisinde bazı cihazlar BSOD yiyebilir.

Eline sağlık, ben alışamadım şu 11'e ekran kartı driver kuramıyorum diye türlü türlü uğraş, en sonunda 10'a geri döndüm tık indi sorunsuz kurdum.

Eline sağlık, ben alışamadım şu 11'e ekran kartı driver kuramıyorum diye türlü türlü uğraş, en sonunda 10'a geri döndüm tık indi sorunsuz kurdum.

Suruculerini guncelleyip, C: Ye MasaDriver diye mesela bir klasor acarsın.
CMD yonetici acar: DISM /online /export-driver /destination:"C:\MasaDriver"
İle yedek alıp D, E vs kaydeder formattan sonra burayı gosterip kurarsın.
Ya da;
NTLite, UUP ile ISO'ya entegre edersin.
Ya da;
ISO da $oem$ setupcomplete. CMD'den files klasorune inf olarak veya 7z ile rar yapar kurulumda masaust gelince kurdurursun vs vs.
Alternatif geniş yani.

TEMİZLEME:
@echo off
powershell -windowstyle hidden -command "Start-Process cmd -ArgumentList '/s,/c,net stop usosvc & net stop wuauserv & del %systemroot%\SoftwareDistribution\DataStore\Logs\edb.log & del /f /q C:\ProgramData\USOPrivate\UpdateStore\* & net start usosvc & net start wuauserv & UsoClient.exe RefreshSettings' -Verb runAs"

Bat yapar temizlersin, kullandıgım budur.
Yukardaki konunun ozeti.

Son düzenleme: