Windows 10/11'de UAC'yi tamamen kapatıyor musunuz?

Makaleler
8
Merhaba arkadaşlar. Windows 10 veya 11 kullanıyorsanız Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni (UAC) Regedit üzerinden (Denetim Masası üzerinden değil) tamamen kapatıyor musunuz? Eğer UAC'nin Regedit üzerinden nasıl tamamen kapatılacağını merak ediyorsanız vakti zamanında Technopat'ta yayınladığım rehberime bakabilirsiniz:

Ben şahsen tamamen kapatıyorum. Bazı ufak yan etkileri var, mesela bazı UWP uygulamalarında (hepsinde değil) oturum açma kutucuğu UAC kapalıyken çalışmıyor, açılıp kapanıyor. UAC'yi geçici olarak açıp (yeniden başlatma gerekli) uygulamada oturum açıyorum ve sonra Regedit'ten UAC'yi geri kapatıyorum (yine yeniden başlatarak elbette) ve uygulama sorunsuz çalışmaya devam ediyor. Ancak ben şahsen bu tarz ufak yan etkileri yaşamayı her seferinde CMD'yi yönetici olarak çalıştır deyip durmaya tercih ederim.

UAC'yi tamamen kapatmak inanılmaz büyük bir risk. Ekran kararmaması için şu ayarda kullanıyorum. İnsanların rahatsız olduğunu biliyorum ama şu kademenin altına düşmemek sizi birçok riskten koruyacaktır.

1723058852839.webp

Regedit'ten mi kapatıyorsunuz (EnableLUA değerini 0 yaparak) yoksa Denetim Masası'ndan mı? Eğer Denetim Masası'ndan kapatıyorsanız aslında UAC tamamen kapanmıyor, LUA (Limited User Account) sistemi devrede olduğu için komut istemcisi gibi araçları sık sık yönetici olarak çalıştırmak zorundasınız.

Çalıştır'a "cmd" yazıp Enter'a bastığınızda açılan CMD penceresinin başında "Administrator" yazmıyorsa UAC açık demektir. Eğer direkt "Administrator" ile başlıyorsa o zaman UAC ve LUA tamamen kapalı demektir.

Ben sadece denetim masasından kapatıyorum. Regeditten kapatmam ekstradan ne artı sağlıyor?
Limited User Account tokenini komple kapatıyor. Bu sayede hiçbir uygulama sınırlı yetki ile çalışmıyor. CMD'yi bile direkt Çalıştır'dan veya arama kutusundan düz şekilde açarsanız yine yönetici olarak çalışıyor (başlık çubuğunda "Administrator: " ibaresi yer alıyor).

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt