Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SertanBozkurt

Üyecik
Herkese merhaba,

İki gün önce elimdeki eski HP Pavilion laptopa USB ile format attım (format sırasında ethernet kablosu takılı kaldı). Windows kurulumu tamamlanıp açılınca bilgisayar gayet hızlı ve temizdi. Windows güncellemelerini yaptıktan sonra da bilgisayar iyi durumdaydı. Format sonrası yapılması gerekenler konusunda forumlarda gezinirken, ekran kartı, chipset vb. önemli sürücülerin güncel yüklenmesi gerektiğini öğrendim. Windows Update'in en güncel sürümü yüklemediği belirtiliyordu. DDU ile harici ekran kartı sürücüsünü temiz kurdum. Dahili ekran kartını DDU ile kurmaya çekindiğim için laptop modelini girerek üretici sayfasından güncel sürücüyü indirip yükledim. Aygıt Yöneticisi'nde hala eksik sürücüler vardı. Chipset'i güncellemek için üreticiden indirmeye çalıştım ancak chipset kısmında 6-7 farklı seçenek vardı. İsimleri farklıydı ve birbirlerinin günceli değillerdi.

Bu sürücü güncellemelerinden sonra bilgisayar epey yavaşladı. Disk temizliği yaptım, "Çalıştır" ile gereksiz dosyaları elle silip, hizmetler sekmesinde değişiklikler yaptım. Sonra hizmetlere gidip değiştirdiklerimi orijinal durumlarına geri getirdim.

HP Pavilion 15-bc300nt model laptopum için ne yapmamı önerirsiniz? Gerekirse tekrar format atabilirim ve bu sefer sadece Windows Update'in kurduklarıyla yetinebilirim.

Teşekkürler.
Düzenleme:Forumda yeni olduğum için soruyu "çözüm arayışında"anlamında zannederek çözüm olarak açtım lakin hatalıymış.Kusura bakmayın başlığı düzenleme imkanı da yok.

Son düzenleme:
Çözüm
@SertanBozkurt,
Kurulumdan sonra Windows güncellemeler tamamlanmadan hiçbir driver yüklemeyin.
Her gerektiğinde PC yi yeniden başlatın ve tekrar Windows güncelleme merkezine girerek güncelleme kontrolünü manuel başlatın.
Bu işlemi Windows tam güncel hale gelene kadar devam edin. (Güncelleme esnasında bir sorun yaşarsanız, takılır ise= Güncellemeleri duraklat-kapatı seçerek sonra tekrar manuel olarak güncelleme kontrolünü başlattığınızda çoğunlukla sorun düzeliyor.)

Sonra ilk iş olarak güncel değil ise BIOS güncelleyin.
PC ye kurmanız gereken ek üretici destek yazılımları var ise onları da kurun ve tekrar güncelleme kontrolü yapın.

Benim önerim sorun yaşamadığınız sürece eski de olsa Windows tarafından yüklenen driverleri kullanmaya devam etmeniz.
Gaming laptoplarda sadece ekran kartı için en güncel driver'in kurulması gerekebiliyor.

(Ben Windows güncelleme merkezinde bulunan '' en son güncellemeleri kullanıma hazır olur olmaz alın'' ayarını bile kapalı tutuyorum. Elbette siz de bu şekilde yapın demeyeceğim. Tercih meselesi.)

Sistem performansını artırmak/ayarlamak, diğer Windows ayarlarını da kolay yapabilmek için Microsoft storeden Wintoys yüklemenizi tavsiye ederim.
Sürücüleri güncelleyin. Antivirüs uygulaması yükleyin. Oyunlar için şunları yükleyin:

Bir de o bilgisayara Windows 10 LTSB 2016 sürümü daha iyi olabilir.

Sürücüleri güncelleyin. Antivirüs uygulaması yükleyin. Oyunlar için şunları yükleyin:

Bir de o bilgisayara Windows 10 LTSB 2016 sürümü daha iyi olabilir
Windows sürümü seçme şansım olmuyor.Rufus ile güncel iso dosyasını usbye yazdırdım ve format attığımda windows için dil vb seçenekler çıktıktan sonra zorunlu olarak anakarta gömülü olan windows 10 home kurdurdu.Antivirüs için zaten windows defender açık.Sürücülerim güncel zaten problem son güncellemeler sonrasında oldu.

@SertanBozkurt,
Her gerektiğinde PC yi yeniden başlatın ve tekrar Windows güncelleme merkezine girerek güncelleme kontrolünü manuel başlatın.
Bu işlemi Windows tam güncel hale gelene kadar devam edin. (Güncelleme esnasında bir sorun yaşarsanız, takılır ise= Güncellemeleri duraklat-kapatı seçerek sonra tekrar manuel olarak güncelleme kontrolünü başlattığınızda çoğunlukla sorun düzeliyor.)

PC ye kurmanız gereken ek üretici destek yazılımları var ise onları da kurun ve tekrar güncelleme kontrolü yapın.

Benim önerim sorun yaşamadığınız sürece eski de olsa Windows tarafından yüklenen driverleri kullanmaya devam etmeniz.
Gaming laptoplarda sadece ekran kartı için en güncel driver'in kurulması gerekebiliyor.

(Ben Windows güncelleme merkezinde bulunan '' en son güncellemeleri kullanıma hazır olur olmaz alın'' ayarını bile kapalı tutuyorum. Elbette siz de bu şekilde yapın demeyeceğim. Tercih meselesi.)

Sistem performansını artırmak/ayarlamak, diğer Windows ayarlarını da kolay yapabilmek için Microsoft storeden Wintoys yüklemenizi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Çözüm
@SertanBozkurt,

Çok teşekkürler.Kurulumdan sonra sadece google chrome yüklemiştim sonrasında aynen söylediğiniz gibi her gerektiğinde yeniden başlatarak bütün isteğe bağlı OLMAYAN güncellemeleri kurmuştum.Üretici uygulaması olan hp support assistant yüklü ve her şey güncel demişti.Laptopuma son BIOS güncellemesi 26 ağustos 2021de gelmiş benim BIOS 2 ağustos sadece 24 gün eksik riske girmeme gerek var mı?Kesin yap diyorsanız yapayım.Wintoys uygulamasını yükleyeceğim.Son olarak nasıl windowsun kurduğu sürücülere geri döneceğim?Chipset dahili ve harici ekran kartı sürücülerini geri döndürmem lazım.Sadece realtek kurmamıştı windows onu silmeyeceğim o sebepten

Son düzenleme:
Çok teşekkürler.Kurulumdan sonra sadece google chrome yüklemiştim sonrasında aynen söylediğiniz gibi her gerektiğinde yeniden başlatarak bütün isteğe bağlı OLMAYAN güncellemeleri kurmuştum.Üretici uygulaması olan hp support assistant yüklü ve her şey güncel demişti.Laptopuma son BIOS güncellemesi 26 ağustos 2021de gelmiş benim BIOS 2 ağustos sadece 24 gün eksik riske girmeme gerek var mı?Kesin yap diyorsanız yapayım.Wintoys uygulamasını yükleyeceğim.Son olarak nasıl windowsun kurduğu sürücülere geri döneceğim?Chipset dahili ve harici ekran kartı sürücülerini geri döndürmem lazım.Sadece realtek kurmamıştı windows onu silmeyeceğim o sebepten
Kesin dönmeye karar verdi iseniz;
Sistem geri yükleme noktasını kullanarak dönebilirsiniz ama PC nin içinde henüz size ait dosyalar olmadığı için
Windows kurtarma merkezine girerek ''bu bilgisayarı sıfırla'' seçeneğini kullanmanızı öneririm.
Yüklü olan tüm uygulama ve ayarlar kalkar, driverler de kalkar ve PC format attğınız zamanki ilk açılış haline döner. Ethernet kablosu ile bağlanarak yapın. Güncellemeleri tekrar yapmanız gerekir ve driverler yine güncelleme ile yüklenir.
Yukarıdaki işlem eski driverleri yüklemekten daha az zaman alır , daha temiz ve sorunsuz.
( zayıf bir ihtimal, bu bilgisayarı sıfırla seçeneği çalışmaz ise format atarken bir hata yapmışsınız ve kurtarma bölümü oluşmamış demektir.)
İyi geceler...
Unuttuğum : BIOS'u güncel tutmakta fayda var.

Şu da Wintoys'la ilgili video. İzlemenizi öneririm.

Son düzenleme:
Kesin dönmeye karar verdi iseniz;
Sistem geri yükleme noktasını kullanarak dönebilirsiniz ama PC nin içinde henüz size ait dosyalar olmadığı için
Windows kurtarma merkezine girerek ''bu bilgisayarı sıfırla'' seçeneğini kullanmanızı öneririm.
Yüklü olan tüm uygulama ve ayarlar kalkar, driverler de kalkar ve PC format attğınız zamanki ilk açılış haline döner. Ethernet kablosu ile bağlanarak yapın. Güncellemeleri tekrar yapmanız gerekir ve driverler yine güncelleme ile yüklenir.
Yukarıdaki işlem eski driverleri yüklemekten daha az zaman alır , daha temiz ve sorunsuz.
( zayıf bir ihtimal, bu bilgisayarı sıfırla seçeneği çalışmaz ise format atarken bir hata yapmışsınız ve kurtarma bölümü oluşmamış demektir.)
İyi geceler...
Unuttuğum : BIOS'u güncel tutmakta fayda var.
Hocam ayırdığınız zaman için gerçekten çok teşekkürler.Başlıkla alakalı çözümü önceki mesajınız içerdiği için onu işaretledim çözüm olarak ama asıl benim problemi çözen mesaj bu sağolun.Kesinlikle çok mantıklı geri yüklemek yerine sıfırlamak.O zaman şimdi ilk önce bios güncelleyeceğim.Sonrasında sıfırlama yap dediniz son sorum bunla alakalı sonra konuyu kapatacağım sıfırlama yerine gene format atsam olmaz mı çünkü sıfırlamak çok uzun sürüyor hele ki benimki gibi hddli eski laptoplarda.Sizin cevabınıza göre sıfırlama veya format atıp sonrasında bu sefer windows update sürücüleri ile yetineceğim(tavsiyeniz olan harici ekran kartı hariç sadece onu ddu ile kaldırıp nvidiadan kuracağım)ve sonrasında hp support assistans ile birlikte wintoysu kuracağım doğru mudur.
İyi geceler:)

Hocam ayırdığınız zaman için gerçekten çok teşekkürler.Başlıkla alakalı çözümü önceki mesajınız içerdiği için onu işaretledim çözüm olarak ama asıl benim problemi çözen mesaj bu sağolun.Kesinlikle çok mantıklı geri yüklemek yerine sıfırlamak.O zaman şimdi ilk önce bios güncelleyeceğim.Sonrasında sıfırlama yap dediniz son sorum bunla alakalı sonra konuyu kapatacağım sıfırlama yerine gene format atsam olmaz mı çünkü sıfırlamak çok uzun sürüyor hele ki benimki gibi hddli eski laptoplarda.Sizin cevabınıza göre sıfırlama veya format atıp sonrasında bu sefer windows update sürücüleri ile yetineceğim(tavsiyeniz olan harici ekran kartı hariç sadece onu ddu ile kaldırıp nvidiadan kuracağım)ve sonrasında hp support assistans ile birlikte wintoysu kuracağım doğru mudur.
İyi geceler:)
Format veya sıfırlama, Şu anki durumda hangisi kolayınıza geliyorsa onu yapın ANCAK;
Formatlamaya karar verirseniz disk seçme ekranı gelince birim sil seçeneğini kullanarak Windows'u kuracağınız diskteki tüm birimleri silin diski tek parça ayrılmamış alan haline getirin, sonra bölmeden ve biçimlendirmeden, yani tek parça ayrılmamış alan halinde iken kurulum için seçerek ilerleyin. ( Bu bilgisayarı sıfırla seçeneğinde doğal olarak bu aşama gerekmiyor.)

Format veya sıfırlama, şu anki durumda hangisi kolayınıza geliyorsa onu yapın ancak;
Formatlamaya karar verirseniz disk seçme ekranı gelince birim sil seçeneğini kullanarak Windows'u kuracağınız diskteki tüm birimleri silin diski tek parça ayrılmamış alan haline getirin, sonra bölmeden ve biçimlendirmeden, yani tek parça ayrılmamış alan halinde iken kurulum için seçerek ilerleyin. ( bu bilgisayarı sıfırla seçeneğinde doğal olarak bu aşama gerekmiyor.)

Tamamdır, tekrardan sağ olun:)
Konu kapanmıştır herkese iyi sosyaller dolab hocam size de iyi geceler.