Windows 11 formatında hangi sürüm seçilmeli?

Ahmed Yuşa Değer

Çalışkan
Windows 11 Home Single Language yüklü bilgisayarıma format atacağım. Ancak kurulum sırasında sadece Windows 11 Home, Pro gibi seçenekler çıkıyor. Bu seçenekler arasından hangisini seçmeliyim? Windows 11 Home’u mu tercih etmem gerekiyor?

Normal bir kullanıcı için Home yeterli. Ben W10 pro keyine sahip olduğum için W11 pro kurmuştum, yoksa herhangi bir esprisi yok.

Çok önemli bir fark yok.

Eğer halihazırda bilgisayarınızın Home veya Home Single Language lisansı varsa (örneğin bilgisayarınız HSL önyüklü geldiyse UEFI'ye gömülü HSL lisansınız olabilir) birebir aynı sürümü seçin aksi halde etkinleştirme hatası alırsınız. Etkinleştirebilmek için lisansınız hangi sürüme aitse birebir o sürümü kurmalısınız.

Eğer hiçbir lisansınız yoksa Pro kurun.

Çok eski ve güçsüz bir bilgisayar değilse Pro kur geç.
Bu doğru değil pek, Home, HSL ve Pro arasında tükettiği sistem kaynakları ve sistem gereksinimleri arasında neredeyse hiç fark yok.

Evet, Windows 11 Home'u seçmelisin bilgisayarında önceden Home Single yüklü olduğu için, lisans anahtarı sistemin BIOS'una anakarta gömülü bundan dolayı format sırasında sen eğer Home seçersen, Single değil tabii ki kurulum tamamlandığında lisans otomatik olarak etkinleşir.
Özetleycek olursam kurulum ekranında Windows 11 Home sürümünü seç.
İnternete bağlandığında otomatik olarak etkinleşecektir.

@Rubiks Cube, normalde çok bir farkları yok da belki yarım yamalak Windows 11'de olay farklıdır diye öyle söyledim. Malum, Microsoft saçma sapan şeylerle doldurdu bu işletim sistemini.
Sürümlerin resmi sistem gereksinimleri zaten aynı. Pro'da sadece fazladan BitLocker tam disk şifreleme, uzak masaüstü özellikleri, Windows Sandbox ve gpedit gibi az sayıda özellik var. Sırf bu özellikler nedeniyle pratikte hissedilebilir bir performans farkı pek olası değil. Yani Home'u kaldırıp da Pro'yu kaldırmayan bilgisayar yoktur diyebiliriz. Eğer bilgisayarınız Windows 11 kaldırmıyorsa eski Windows sürümleri veya Linux denemeniz gerkir, Home kurmak çözüm değil.

Home Single Langauge lisansı ile Home etkinleştirilemez. Eğer lisans Home Single Language ise Home Single Language kurmanız gerekir. Lisans ile kurulan sürüm birebir aynı olmalıdır, Home lisansı ile Home Single Language lisansı eşdeğer değildir.

Bildiğim kadarıyla Microsoft'un web sayfasındaki güncel ISO dosyası Home Single Language kurma seçeneği de sunuyor.

Sunmuyor ben kontrol ettim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…