xcientist

Üyecik
HP TG01 Gaming Desktop bir bilgisayarım vardı, ara ara mavi ekran veriyor bazen de tak diye kapanıyordu. HP’ye tamire gönderdim, power supply arızası olduğunu söylediler. Power değişimi için 8.000 TL istediler, şok oldum. 400W tıraş bir PSU için bu fiyat olmaz dedik, değiştirmedik.

Elimde eski bir PSU vardı, onu uydurdum çalıştırdım. Tabii fan ve diğer uyarıları gideremedim, kasaya sığmadı, derme çatma oldu. Anakart da Erica, HP’ye özel bir anakart. Uğraşmaya değmez dedim ama elimde CPU, RAM ve NVMe vardı. “Bir anakart bir kasa alırsam işi çözerim” dedim.

Anakart: MSI A520M-A PRO (MS-7C96) BIOS ver. E7C96AMS1L1 (build date 09/18/2025, güncel sürüm)
CPU: AMD Ryzen 7 5700G
RAM: 8x2 DDR4 3200 MHz (standart, OC yok)
Disk: NVMe 1 TB Samsung Gen3 (%98 sağlık, testleri geçti)
Kasa: MSI MAG
PSU: MSI MAG Power 750W
Ekran kartı: HP RTX 3060 12 GB

Donanımlar bu şekilde. Yeni anakart ve kasayı hemen montajladım, parçaları aktardım, direkt çalıştı.

BIOS güncellemesi ve driver’ları da yeniledikten sonra 2 ay kadar kullandım, oyunlar oynadım, işlerimi yaptım. Bugün “donanımları da değiştirdik, uzun süredir kullandığım Windows 11 epey hantallaşmış, temiz kurulum yapayım” dedim.

Flash belleği aldım, ISO’yu indirdim, Rufus ile USB setup hazırladım.
Ama hiçbir şekilde başarılı olamadım; yükleme adımına geçiyor, %11 ya da %14’te donuyor, bazen de reset atıyor.

TPM aç/kapa denedim, BIOS’tan ISO’yu bypass’lı şekilde denedim,
farklı ISO’lar denedim, farklı USB stickler denedim,
tüm USB slotlarını denedim,
CSM/UEFI ayarlarını tek tek değiştirdim,
secure boot kapat/aç denedim.

Başka bir SSD denedim, yine aynı.
Laptopun diskini taktım, içinde sistem kurulu Windows 11 vardı, takır takır çalışıyor.

Problem nerede olabilir? İşlemci APU ama onu da BIOS’tan disable yaptım. MSI forumlarında aynı sorunu yaşayan çok kişi olmuş, ama çözüm bulamadım.

TEK RAM denendi ojinal bios denendi

TPM vs denemediğim ayar kalmadi kuramadik çözümü yok

başka bir pc de kurup diski takarak ilerledim.

Son düzenleme: