Windows 11 SSD Sorunu (KB5063878/KB5062660) – Samsung 980 1 TB Test Raporu

Merhaba;
Daha önce çok fazla veri kaybı yaşamış birisi olarak acaba 'Samsung SSD'leri de etkiliyor mu?' diye bir araştırma yapmak istedim. Ve araştırmalarıma göre tatmin edici bir cevap bulamadım. Güncellemeyle ilgili “SSD bozuluyor / kayboluyor” haberlerinden sonra kendi sistemimde bir test yaptım. Sistem diskim Samsung 980 1TB NVMe (Pablo kontrolcülü) ve %80 doluluk oranıyla kullanıyorum.

Sürüm: Windows 11 Pro 24H2 (İS Derlemesi 26100.4946)

Test Senaryosu:
  • 650 GB’lık proje dosyalarım var, bunlardan 80–100 GB’lık klasörü test için ayırdım. (Kopyaladım)
  • Harici SSD ↔ Windows SSD arasında 3 kez kes-yapıştır işlemi yaptım (her seferinde 80 GB dosya).
  • Hem yazma hem okuma yönünü denedim.
Sonuç:
  • Hız dalgalanmaları (300 MB/sn’den 20–40 MB/sn’ye düşüp toparlaması) normal SLC cache davranışıydı.
  • Hiçbir turda hata mesajı, disk kaybolması ya da I/O error yaşanmadı.
  • Dosya bütünlüğü ve boyutlar her seferinde doğru kaldı.
  • Restart attığımda Windows her zaman ki gibi stabil açıldı.

Özet:
Samsung 980 kullanıcıları için bu güncelleme (KB5063878/KB5062660) ciddi bir problem yaratmıyor gibi görünüyor. Elbette farklı SSD modellerinde farklı sonuçlar olabilir, ama kendi deneyimim tamamen sorunsuz geçti.

- Sistem Güncellemelerini Kontrol Et: Windows Update üzerinden güncellemelerinizi kontrol edin. Eğer güncellemeler varsa, kurun ve sisteminizi yeniden başlatın.

- SSD Firmware Güncel mi?: Samsung'un resmi web sitesinden Samsung Magician uygulamasını indirin ve SSD'nizin firmware sürümünü kontrol edin. Eğer güncellemeler varsa, bunları uygulayın.

- Disk Sağlığını Kontrol Et: Samsung Magician ile SSD sağlığınızı ve performansınızı kontrol edin. Bu, diskinizin herhangi bir sorun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.

- Yedekleme Yapın: Herhangi bir olumsuz durum için önemli dosyalarınızı harici bir disk veya bulut servisine yedekleyin.

- Performans Ayarlarını Gözden Geçirin:
- SATA Modunu: BIOS'ta SATA modunun AHCI olarak ayarlandığını kontrol edin.
- Windows Ayarları: Windows'un güç ayarlarını "Yüksek Performans" moduna getirin.

- Dosya Sistemini Kontrol Et: Komut istemine gidin (cmd olarak aratın) ve şunları yürütün:
- chkdsk C: /f (C diskini kontrol eder, gerekirse onarır)

- Güncellemelerle İlgili Forumları İzleyin: Benzer sorunlar yaşayan kullanıcılardan bilgi alın. Özellikle Samsung ve Windows topluluklarında durumu takip edin.

Farklı SSD modelleri ile farklı sonuçlar alabileceğinizi unutmayın, bu yüzden kendi deneyimlerinizi başkalarıyla karşılaştırmak iyi bir fikir olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…