Windows 11 25H2 ile birlikte Microsoft'un çevrimiçi hesap zorunluluğu gibi dayatmaları karşısında ISO'yu kendim düzenlemeye karar verdim. Windows Defender haricinde Microsoft'a ait (Copilot, Edge, Media Player, Microsoft Hesabı, OneDrive, Outlook, Recall, Store vs) ne varsa kaldırdım. Tüm telemetrileri kapattım. Yerel hesap desteğini açtım. İşime yaramayacak olan bazı donanımsal (yazıcı/tarayıcı, disket, CD-ROM, kızılötesi, NFC, POS cihazı, telefon) bileşenleri ve bunların sürücülerini bile kaldırdım. Hatta gereksiz güncelleme gelmemesi için AMD işlemci kullandığım için Intel’in mikrokod güncellemelerini bile kaldırdım. Üzerine CTT ile debloat işlemini de yaptıktan sonra sistem gözle görülür biçimde hafifledi. Karşılaştırmalı olması açısından Microsoft hesabı ile kurulmuş standart Windows 11 ile kendi özelleştirdiğim Windows 11'in kaynak tüketimini ekledim. Hem bellek tüketimi hem de işlemler ve iş parçacığı bölümlerindeki farka bakılırsa arada uçurum var. Standart kurulumda hiçbir şey yapmasanız bile sistem boşta 4.1 GB harcıyor.
Özelleştirdiğim Windows 11'in kaynak tüketimi:
Bu da Microsoft hesabıyla kurulmuş standart Windows 11:
Microsoft her türlü dayatmayı yapıyor. Yakında geri Linux'a dönesim var. Bazzite veya Garuda kuracağım. Sizin için ise güzel olmuş, iyi günlerde kullanın.
Microsoft her türlü dayatmayı yapıyor. Yakında geri Linux'a dönesim var. Bazzite veya Garuda kuracağım. Sizin için ise güzel olmuş, iyi günlerde kullanın.
Ben zaten Linux kullanıyorum. Bakmayın Windows 10'un son güncellemesi sonrası onun için bir düzenleme yapmak istedim. O arada Windows 11'i de elden geçireyim dedim. 14 Ekim'de sanırım Windows 10'un son güvenlik güncellemesi de yayımlanmış olacak. Tüm güncellemeleri almış bir ISO dosyası oluşturup düzenleyeceğim. Yedekte dursun ne olur ne olmaz. Geçeceğimden değil zaten Linux gibi bir nimet varken rezil Windows'a bir hafta daha katlanmak zor cidden.
Ben zaten Linux kullanıyorum. Bakmayın Windows 10'un son güncellemesi sonrası onun için bir düzenleme yapmak istedim.O arada Windows 11'i de elden geçireyim dedim. 14 Ekim'de sanırım Windows 10'un son güvenlik güncellemesi de yayımlanmış olacak. Tüm güncellemeleri almış bir ISO dosyası oluşturup düzenleyeceğim. Yedekte dursun ne olur ne olmaz. Geçeceğimden değil zaten Linux gibi bir nimet varken rezil Windows'a bir hafta daha katlanmak zor cidden.